Norge rundt på lavbudsjett

Teater, duggfrisk øl, strandlinje og billig overnatting. På kulturbåten MS Innvik, innerst i Bjørvika i Oslofjorden, bor du for 350 kroner natten i en av båtens kahytter.

Å overnatte i en av MS Innviks kahytter koster 350 kroner. Foto: Cecilie Leganger. Vis mer


Fast forankret til Langkaia i Bjørvika ligger Oslos flytende teater, kulturhus og Bed & Breakfast, MS Innvik. Her er hvite, blankskurte soldekk med friske blomster i vaser på kafebordene. En seilskute seiler forbi, mellom teaterbåten og den hektiske utbyggingen av Operaen lenger inn i fjorden.

For mange er MS Innvik en liten hemmelighet der man kan spise jordbær, drikke øl, gå på konserter, se teaterforestillinger og krype inn i sin billige lugar for natten. En perle for backpackere og turister som ønsker å bruke pengene sine på annet enn dyre hotellrom.

Det var med Nordic Black Theatre, som flyttet fra Parkteateret på Grünerløkka til MS Innvik for to år siden, at båten fikk fast anker i Oslo. Siden har teatergruppa hatt forestillinger og holdt teaterkurs rettet mot scenekunstnere og ungdom med bakgrunn fra den tredje verden på båten.

- Vi har mange teaterforestillinger her, nå har vi nettopp hatt en grønsjtangoversjon av Shakespeare, ler Tone Holmen, sjef for kafeen og båtens Bed & Breakfast. Sammen med kunstnerisk leder Cliff Moustache, daglig leder Jarl Solberg og hans kone Anne Beate Hovind driver Holmen MS Innvik.

Tone Holmen administrerer kafeen og Art Bed & Breakfast på MS Innvik. Foto: Cecilie Leganger Vis mer


Kahytter til 350 kroner

Båtens Art Bed & Breakfast har blitt et populært krypinn for utenlandske turister og tilreisende nordmenn.

- Vi har mange kunstnere, kunstarbeidere, kulturfolk, prosjektansatte og organisasjonsarbeidere som er på jobb i Oslo som overnatter her. Mange backpackere og andre som ønsker et annerledes sted å bo finner også fram til oss, sier Tone Holmen.

Båten har 12 utvendige lugarer med dusj og toalett. I hver kahytt er det plass til to eller tre personer. Prisen for enkeltrom er 350 kroner. Et dobbeltrom koster 600. Frokost på dekk, med havbris i håret og nybakte scones og kaffe er inkludert. Båten har imidlertid en liten sær regel man bør huske på.

- Vi har en regel til de som overnatter hos oss. Når det er aktivitet i teatersalen, forestillinger eller konserter på gang må man være stille som en mus i kahyttene og ikke dra i snora. Skal man dusje eller gå på toalettet må det skje på fellesstedene i båten, ler Tone Holmen.

Les mer om andre billige steder å overnatte i Oslo her. Skal du feriere i Norge får du i tillegg flere billige botips til hver av de seks største byene rundt om i landet i denne artikkelen.

Daniel Martin og Anna Pascor fra Mexico City er i Oslo andre sommeren på rad. Foto: Cecilie Leganger. Vis mer


From Mexico City with love

På soldekket på MS Innvik nyter kjæresteparet Daniel Martin og Anna Pascor hver sin fiskesuppe med aioli og krutonger.

- Utsikten over fjorden er helt fantastisk her, sier Daniel. Turtelduene er fra Mexico City, og er i Norge andre sommeren på rad. - Oslo er interessant, by og natur på en gang, Mexico City er en helt annen verden i forhold, sier Anna.

Paret har nylig vært i Voss og Bergen.

- Som å være med i et eventyr. Voss kan nesten konkurrere med Madrid om førsteplassen over favoritter i Europa nå, ler Daniel.

- Men det er generelt litt dyrt i dette landet, ingen tvil om det, legger han til.

Streetwise i Oslo i sommer? Vis mer


Streetwise og billigferie i Oslo

Turister på lavbudsjettferie i Oslo i sommer kan imidlertid benytte seg av tilbudet ved turistinformasjonen Use-It, hvis norske priser blir for stive. Siden 1990 har Barne- og Ungdomsrådet i Oslo (BURO) tilbudt turistinformasjon for lavbudsjettreisende hver eneste sommer, og nå er sesongen i full gang, opplyser informasjonskonsulent i Use It, Ole Høivik.

Blant tilbudene backpackere og andre som vil på Oslo-ferie uten å sprenge budsjettet sitt kan utnytte er årets utgave av turistbrosjyren Streetwise. I brosjyren kan du blant annet lese om hvor du spiser billig og bra, alt fra indonesisk til norsk husmannskost, hvilke parker som har finest utsikt og som svinger mest, hvilke museer som er gratis, hvor du kan se de feteste konsertene, hvor du kan få leid kano og sist men ikke minst hvor du bor aller, aller billigst i Tigerstaden.

Nettsted: Use It

Å henge i Frognerparken en vakker sommerdag er billig moro. Vis mer


Gode råd fra Use It

- Use It har oversikt over alt som er billig. Vi hjelper turister med å finne steder å bo, alt fra pensjonater, vandrerhjem, Bed & Breakfasts og private overnattinger til camping. Vi liker også å si at vi er turistenes formelle venn, som kan gi gode og personlige tips i Oslo og anbefale steder som vi liker, sier Ole Høivik.

På spørsmål om hvordan man ferierer og bor billigst mulig i Oslo, har Høivik disse tipsene:

- Først og fremst bør man ha med seg telt. På Langøyene i Oslofjorden kan man for eksempel campe nesten helt gratis hele sommeren. Med sporveiskort båter du fram og tilbake til byen. Nå begynner også veldig mange museer i Oslo å bli gratis, man kan være kulturell og overnatte gratis på en gang. Ta t-banen opp til Sognsvann og Frognerseteren, ta med piknikkurv og nyt knallutsikten over byen. Friluftsliv og urbant byliv i ett. På Villmarkshuset kan man leie billig kano og padle opp og ned Akerselva, villmark midt i byen, en unik kombinasjon. På det kontinentale plan kan du henge i byens parker og grille og kaste ball, i Middelalderparken, på Grünerløkka, i Frognerparken eller på stranda på Huk. Det er fullt mulig å feriere billig i Oslo, man må bare være litt kreativ, sier Ole Høivik.

Her finner du en oversikt over de billigste overnattingsstedene i Oslo.

Fjord, fjell og Norgesferie på budsjett? Skal du reise rundt i resten av landet leser du mer om billig overnatting her.