Sautso canyon i Finnmark er et mektig syn. Foto: Otto & Mechtild Reuber
Sautso canyon i Finnmark er et mektig syn. Foto: Otto & Mechtild ReuberVis mer

Norge - villere enn du aner!

Tror du at du må til Sahara for å oppleve ørken? Eller til Amazonas for å oppleve regnskog? Da tar du skammelig feil. Vi guider deg til de feteste naturopplevelsene i Norge.

"Norge er et vakkert land, fjell og daler hav og strand." Låta kjenner mange igjen, og ja, vi nordmenn er stolte av våre isbreer, fjorder og snødekte vidder. Går vi Norge litt mer etter i sømmene finner vi fort ut at
norsk natur er langt mer eksotisk
enn som så.

Norsk ørken - på Svalbard. Foto: Daniel West
Norsk ørken - på Svalbard. Foto: Daniel West Vis mer


Ørken

For å klassifeseres som ørkenområde, må det falle mindre enn 250 millimeter nedbør året. Norge er et regntungt land, og det området i landet som for det blotte øyet minner mest om ørken kan man tenke seg ligger i Kvitsand på Røros. Her faller det derimot over dobbelt så mye nedbør som minstemålet.

Ganske riktig, dette er ikke ørken. For å finne norsk ørken må vi bevege oss til Svalbard, hvor det bare faller 100 millimeter nedbør i året, i form av snø. Nytt liv har vanskeligheter med å ta form på Svalbard på bakgrunn av den forsvinnende lille nedbøren, derfor setter vi Svalbard inn på listen vår over supereksotisk norsk natur.
Kilde: NRK.no

Eksempel på boreal regnskog.
Eksempel på boreal regnskog. Vis mer


Regnskog:

Ekvator er ikke nødvendigvis det enste området hvor regnskoger oppstår. Brasils enorme regnskog Amazonas hogges ned, men sterke krefter jobber for å regulere hogsten slik at verdifulle planter og dyr ikke utryddes. Hvordan er det så i Norge? Vi har riktignok ikke tropisk regnskog, men vi har en regnskogtype som er LANGT mer sjelden og eksklusiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borealis regnskog eksisterer KUN i Norge, enkelte steder på øst- og vestkysten av Canada, og visse steder av stillehavskysten av Sibir. I Norge har vi borealis regnskog langs kysten av Midt-Norge og den er ekstremt utryddningstruet. Skogen er spesielt rik på lav og mose, og arten "trøndermose" er den eneste av sitt slag i hele Europa. Det forekommer borealis regnskog på 212 forskjellige steder i Norge, og det samlede arealet er på forstummende små 20 kvadratkilometer.
Kilde: Natur og Ungdom

>>SE BILDESPESIALEN

Beerenberg ligger på Jan Mayen, og regnes fortsatt som aktiv.
Beerenberg ligger på Jan Mayen, og regnes fortsatt som aktiv. Vis mer


Vulkaner:

Å jada! Vi er ikke trygge for utbrudd her i nord. Vi har vår egen Etna, Teide, Kilauea og Mount St. Helens. Megavulkaner kan forandre årstidene på jorda, og de kan forandre hele vår hverdag. Dette er naturens virkelige helvete på jord. På det norske fastlandet har det ikke vært et vulkanutbrudd på over 500 millioner år. I østlandsområdet vet man om seks megavulkaner som ikke er aktive i våre dager. Ikke kan vi forvente at de skal bli aktive heller,
ettersom Norge ligger et godt
stykke unna kontinentalplatesprekkene.

På Jan Mayen derimot, har vi vår eneste aktive vulkan. Herligheten kalles Beerenburg. Hele øya er vulkansk, og vulkanen rager hele 2.277 meterover havet. Man trodde vulkanen var utdødd, men 18. september 1970 våknet den til live. Utbruddet var ikke beskjedent, og man observerte nedfall fra vulkanen flere tusen kilometer unna. Tidligere utbrudd har funnet sted i 1732 og 1818.
Kilde: www.jan-mayen.no, NRK.no og vulkaner.no

Verdens største dypvannskoraller ligger ved kysten av Røst. Foto: www.imr.no
Verdens største dypvannskoraller ligger ved kysten av Røst. Foto: www.imr.no Vis mer


Korallrev:

The Great Barrier Reef er verdens mest kjente korallrev. Lett tilgjengelig, og enormt stort. Havets regnskog har enormt mange arter, og er særdeles viktig for livet under vann. Langs den norske kysten finnes det massevis av korallrev, og vest for Lofoten finnes trolig verdens største dypvannskorallrev, som strekker seg 35 kilometer og er flere kilometer bredt.

I forbindelse med oljeboring oppdages stadig flere norske korallrev. Disse befinner seg på dyp
mellom 40 og 450 meter. De
fleste revene ligger utenfor kysten
av Midt-Norge, men stadig flere
rev oppdages lenger og lenger nord.
Kilde: Bellona

Sautso canyon i Finnmark Foto: Otto og Mechtild Reuber
Sautso canyon i Finnmark Foto: Otto og Mechtild Reuber Vis mer


Grand Canyon i Norge?

En canyon er et dypt og massivt dalføre gravd ut av strie elver. Grand Canyon i USA er verdens mest kjente canyon, og verdens største juv. Med en lengde på bortimot 450 kilometer, en bredde som varierer fra 0,5 til 2,9 kilometer, og en dybde på hele 1.600 meter, blir de norske juvene peanøtter i forhold. Allikevel, i Norge finnes Nord-Europas største juv. Sautso canyon ligger i Alta, Finnmark og her
renner fortsatt Altaelven. Juvet er
6.5 kilometer langt, og har en
dybde på mellom 300 og 420 meter.

>>SE BILDESPESIALEN

Denne saken ble første gang publisert i september 2006.