Norge - ikke så dyrt likevel?

Ny prisundersøkelse hevder at både Frankrike og Spania er dyrere.

 Foto: VisitOSLO/Terje Bakke Pettersen
Foto: VisitOSLO/Terje Bakke Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er et dyrt ferieland. Dette utsagnet er regnet for å være en absolutt sannhet. Men er det slik?

Ikke om vi skal tro en nylig prisundersøkelse utført av Skyscanner. Nettsiden har sammenlignet priser på hotellovernatting, kaffe, en øl, en treretters middag for to med en vinflaske, og en dags leie av en liten bil fra Avis. Prisene er hentet inn fra 30 land, deriblant Norge. (Undersøkelsen tar utgangspunkt i priser i landets hovedstad.)

Før resultatene ble sammenfattet, spurte Skyskanner 1.500 briter hvordan de ville rangere de 30 landene rent prismessig, med landene de trodde var dyrest øverst på listen. Her kom Norge på en andreplass, etter Sverige. Men da prisen på overnatting, en kaffe, en øl, en treretters middag og leiebil var regnet ut, havnet Norge helt nede på 18. plass. Når kostnader for flytur er tatt med, havner Norge helt nede på 25. plass. Dermed er Norge et mye rimeligere ferieland enn britene tror, konkluderer Skyscanner.

Hvilke land er dyrest?

Ja, her venter noen overraskelser. Hvis vi først ser på listen som viser prisnivå uten flybilletter, havner Frankrike på topplassen over dyre ferieland. Deretter kommer Sveits, så Danmark, Brasil, Russland, Japan, Italia, Spania, Island og Mexico (se listen i tabellen under).

Når flybilletter er tatt med, kommer Japan dårligst ut, etterfulgt av Brasil og, kanskje litt overraskende, Frankrike. Sveits ligger på 4. plass, Danmark på 5. plass, og Australia på 6. plass.

Hvilke er billigst?

Som nevnt havner altså Norge på en 18. plass på listen når pris på flybilletter ikke er medregnet. Helt i bunnen av listen (og dermed billigst) ligger Kypros. På 29. plass finner vi Hellas, og på plassen over Sør-Afrika. 27. plass tilhører Den dominikanske republikken, mens Marokko er hakket dyrere. Også Egypt og Thailand kommer godt ut av det, med hhv. 24. og 25. plass på listen.

Når flypriser er tatt med, kommer Kypros best ut, etterfulgt av Hellas, Marokko, Polen og Portugal.

Stemmer det?

Det hadde vært hyggelig om det viste seg at Norge ikke er så dyrt som alle tror. Men vi er noe skeptiske til at for eksempel Frankrike og Spania er dyrere. Derfor kan være interessant å vite at prisene som er oppgitt for de forskjellige varene i Norge er følgende: en kaffe koster ca. 18 kr, en øl koster 31 kr, en treretters middag koster 319 kroner for to personer, mens en leiebil for én dag koster 312 kroner. Vel, en kopp kaffe kan man kanskje få for 18 kroner, men det er svært få serveringssteder som gir deg en øl til 31 kroner. Og at to personer kan dra ut og spise for 319 kroner, med en vinflaske inkludert? Nei, det høres ikke særlig sannsynlig ut.

Skyscanner oppgir at de har fått prisene fra turistinformasjonen i forskjellige land, men da har det i tilfelle vært misforståelser ift. valutaen som er oppgitt. Tabellen vi har fått se oppgir priser i dollar, menb det er mer sannsynlig at de skulle vært i pund. Å betale rundt 30 kroner for en kaffe, og 50-lappen for en øl stemmer bedre. Og at det er mulig å få en treretters middag med vin til 470 kroner per person, ja, det kan vi gå med på.

Så konklusjonen er at Norge nok ER et dyrt ferieland for utlendinger. Vi nordmenn klager også over prisnivået her hjemme, og bruker det som argument for å ikke feriere i eget land. Men med så mye flott å se i eget land er jo det syndt. Og det finnes måter å gjøre ferien i Norge billigere. Les tipsene i denne artikkelen.

Slik oppfattes prisnivåSlik er prisnivået ifølge undersøkelsenSlik er prisnivået når flybilletter er inkludert
SverigeFrankrikeJapan
NorgeSveitsBrasil
SveitsDanmarkFrankrike
DanmarkBrasilSveits
DubaiRusslandDanmark
IslandJapanAustralia
ItaliaSpaniaNew Zealand
FrankrikeIslandRussland
TysklandMexicoCanada
AustraliaCanadaItalia
New ZealandDubaiIsland
CanadaSverigeUSA
KyprosTysklandDubai
Sør-AfrikaKroatiaSpania
RusslandAustraliaSør-Afrika
HellasUSAThailand
PortugalNorgeIndia
SpaniaPortugalDen dominikanske republikk
USATyrkiaKroatia
BrasilPolenSverige
Den dominikanske republikkNew ZealandTyskland
KroatiaIndiaTyrkia
EgyptEgyptEgypt
PolenThailandNorge
TyrkiaMarokkoPortugal
MexicoDen dominikanske republikkPolen
MarokkoSør-AfrikaMarokko
ThailandHellasHellas
IndiaKyprosKypros


Info om undersøkelsen: Hotellpriser er i utgangspunktet hentet fra Marriotts hoteller i forskjellige land. Siden Marriott ikke har hoteller i Norge, har Skyscanner brukt Hotel Bristol i Oslo som eksempel. (Her oppga de en rompris på 150 pund, altså rundt 1.400 kroner.) Prisene på kaffe, øl og middag er hentet fra de forskjellige landenes turistinformasjoner, eller fra det britiske postvesenets årlige prisundersøkelse fra forskjellige land. Priser på flybilletter er sjekket for uken 16. til 23. juli, eller på datoer i nærheten. Les mer hos Skyscanner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!