Nordnorge og Svalbard

Midnattsol, storslagen natur og nordnorsk humør. Trenger du flere grunner til å vende nesa nordover? I så fall er det bare å lese videre.


Lofoten, Ishavskatedralen og Nordkapp er typiske turistmagneter i vår nordlige landsdel. Men det finnes mye annet spennende å gjøre oppe i nord. Her er Finnmark, Troms, Nordland og Svalbards alternativer:

FINNMARK

Dra ut på Kongekrabbesafari i Øst-Finnmark, hvor du kan møte kongekrabber på opptil 15 kilo. Med to meters avstand fra tå til tå skjønner vi at det gjelder det å holde seg unna klypa til denne kjempen. Safarien inkluderer selvfølgelig smaksprøver av denne delikatessen, og et multimediaforedrag der du lærer mer om havmonsteret. Kongekrabbesafari arrangeres hele året, og kan også kombineres med havrafting, dykking og hundekjøring, for å nevne noe.

Ekstern lenke:
Arctic Adventure Resort

Fra DinSide Reise:
Krabbenes konge.

I sommer kan du dra på havfiske i Kjøllefjorden på Nordkinnhalvøya. Båtturen går forbi havklippen Finnkirka på vei ut til fiskefeltet. Her biter både torsk, sei, hyse, kveite steinbit og mye mer. Få fisken filetert og nedfryst, slik at du kan ta den med hjem. Det er selvfølgelig også muligheter for å fortære fisken når du kommer i land igjen.

Ekstern lenke:
Imagine Nordkyn

Utkikkspunktet Arctic View ligger litt vest for Nordkapp, nærmere bestemt på Havøy. Måsøy kommune bestemte seg for å skape en turistattraksjon her da Finnmarks eneste vindmøllepark kom hit. Fantastisk utsikt, midnattsol, gratis inngang og en flott fiskerestaurant trekker turister.

Ekstern lenke:
Arctic View

For mer info om hva du kan gjøre i Finnmark, besøk Reis Nordover.

TROMS

Troms anbefaler en kjøretur langs Djevelens Tanngard på Senja. Foto: Bård Løken Foto: Bård Løken - ikke bruk Vis mer


Kjøretur langs Djevelens Tanngard på Senja. Spisse fjell opp mot 1.000 meter høye stuper ut i havet. Legg inn et besøk til Husøya, der de 250 øyboerne praktiserer siesta mellom tolv og ett, en tradisjon spanjolene innførte for lenge siden. Mye vær betyr at noen av husene er bardunert til bakken for ikke å blåse på havet. Skarvesteinen kafe leier ut båter og serverer mat. Ellers bør du besøke Mefjordvær og kanskje overnatte på Mefjord Brygge, hvor de også har båtutleie og velværesenter. Ersfjorden og Bøvær har nydelige sandstrender, og Hamn i Senja er en pittoresk plass med overnatting, båtutleie, verdens eneste badesjark og grillhytte med panoramautsikt.

Eksterne lenker:
Turistveg på Senja
Mefjord Brygge
Hamn i Senja

Elvebåttur på Reisaelva med lunsj av lokale råvarer. Dra opp til den 269 meter høye Mollisfossen og ta kano tilbake. Elvebåten tar deg inn i Reisa Nasjonalpark, som ligger øverst i vassdraget. Reisadalen er flott for fjellturer, jakt og laksefiske. Stor sjørøye biter også på.

Ekstern lenke:
Elvebåtsenteret

Alpine toppturer på for eksempel Tromsdalstind, Store Blåmann, Hollenderen, Istind, Lyngsalpene og Jiekkivahrre gir fantastiske naturopplevelser. Godt kvalifiserte fjellførere viser vei og skreddersyr turer for individuelle og grupper. Gå i 1.000 meters høyde, kjenn midnattsola varme og sku utover havet.

Ekstern lenke:
Visit Troms

For mer info om hva du kan gjøre i Troms, besøk Visit Troms.

NORDLAND

Stetind i Tysfjorden er kåret til Norges nasjonalfjell. Foto: Frode Jenssen Foto: Frode Jenssen - Ikke bruk Vis mer


Ta en tur til Stetind ved Tysfjorden, sørvest for Narvik. Dette flotte fjellet rager 1.392 m.o.h., og blir også kalt "ambolten". I 2002 vant fjellet tittelen Norges nasjonalfjell i Reiseradioens avstemning. Er du en habil klatrer, kan du prøve deg på en klatreekspedisjon. For de mindre vågale har dette Hamsuns rike mye annet å by på. Om vinteren kan du dra på spekkhoggersafari, og det er mange havørn her. Vandreturer, jakt og fiske, festivaler burde også friste.

Eksterne lenker:
Stetinds hjemmeside
Nordland Turselskap
Hamsuns Rike

Nordland nasjonalparksenter er flunkende nytt, og ligger rett ved Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Her kan du lære alt om Nordlands nasjonalparker, flora og fauna og hvordan den flotte naturen i fylket ble til. Senteret er bygget som en sirkel der du følger sola og månens gang. Mange interaktive installasjoner gjør det gøy for barna. Senteret ligger i Saltdal, 12 mil sørøst for Bodø.

Ekstern lenke:
Nordland nasjonalparksenter

Dønnesfjellet på Dønna rager ikke så høyt med sine 127 m.o.h., men gir en fantastisk utsikt over Helgelandskystens skjærgård, fra Vega i sør til Rødøy i Nord. Du kan gå eller kjøre opp, og om sommeren ta deg en matbit på restauranten. På Dønnes gård kan du hvile ut, og middelalderkirken Dønnes kirke er verdt et besøk. Dønna ligger rett utenfor Sandnessjøen.

Eksterne lenker:
Visit Helgeland
Dønnes Gård

Fra DinSide Reise:
Øyhopping langs Helgelandskysten
Elskelige Lofoten
Rafting i lofoten

For mer info om hva du kan gjøre i Nordland, besøk Visit Nordland.

SVALBARD

På båtcruice i Isfjorden kan du støte på hvalross. Foto: Svalbard Wildlife Service Vis mer


Et båtcruice til Barentsburg er en glimrende måte å se Svalbards flotte natur på. Båtturene tar deg rundt i isfjorden, til den russiske utposten Barentsburg der du får en guidet omvisning i dette levende gruvesamfunnet. Muligens passerer du også spøkelsesbyen Grumant, en russisk gruveby fra 30-tallet. Båtturene varer vanligvis hele dagen, og du får servert varm mat. På noen av turene er det grilling på båten. Regn med å se sel, hvalross og et yrende fugleliv - og kanskje en isbjørn? Drar du til Svalbard nå i juli og august, får du oppleve den korte og hektiske arktiske sommeren, midnattsol og det hele. Husk varme klær!

Et gruvebesøk gir innsikt i hvordan samfunnet på Svalbard oppsto, og er en spennende utfordring for de mørkeredde. Turene tar deg med dypt inn i gruvene, og det er lett å forstå at å være gruvearbeider ikke er noen kosejobb. Det er fortsatt gruvedrift på Svalbard, og en stor del av befolkningen har jobber i tilknytning til gruvene.

Drar du til Svalbard høst eller vinter, må du få med deg en tur med hundeslede. Med et ivrig hundespann foran deg suser du inn i villmarken. Du kan selv velge om du bare vil være passasjer, eller kjøre en slede selv. Vil du det siste får du en innføring i hvordan du skal lede hundene.

Eksterne lenker:
Svalbard Wildlife Service
Spitsbergen Travel
Basecamp Spitsbergen

For mer info om hva du kan gjøre på Svalbard, se Svalbard Reiseliv.

Fra DinSide Reise:
Turister på 78° nord

Se hva du kan finne på ellers i landet:
Midtnorge
Vestlandet
Sørlandet
Østlandet - rundt Oslofjorden
Østlandet - i innlandet