Sharm el-Sheikh har blitt et kjemperesort - på bekostning av miljøet. Det skal det gjøres noe med. Foto: Ian Sewell
Sharm el-Sheikh har blitt et kjemperesort - på bekostning av miljøet. Det skal det gjøres noe med. Foto: Ian Sewell Vis mer

Nordmenns vinterfavoritt skal bli grønn

Sharm el Sheikh vil satse på miljøvennlig turisme.

Publisert
Sist oppdatert

Egypt er en av de tre store vinterfavorittene for nordmenn som vil bytte ut snø og is med en uke med sol og sommer. Det er Kanariøyene, Thailand eller Egypt som er mest populære reisemål.

Turistene som velger Egypt reiser stort sett enten til Hurghada eller Sharm el Sheikh. Sistnevnte er det største av de to resortene. I løpet av de to siste tiårene har Sharm el Sheikh blitt et stort turistmål med drøssevis av store hoteller, og et sentrum fullt av turistrestauranter og barer. I dag finnes det over 60.000 hotellsenger i Sharm el Sheikh.

Utviklingen har definitivt gått ut over miljøet, noe som er grunnen til at National Geographic Travelers ekspertpanel ga Sharm el Sheikh dårlig skussmål og en plassering i bunnsjiktet da de skulle rangere 133 reiesemål.

Derfor velger nordmenn Sharm el-Sheikh

Det er to enkle grunner til at nordmenn velger å reise til Egypts Rødehavskyst.

Den første er at her er det et behagelig klima høst, vinter og vår. Men vær obs på at gjennomsnittlig dagtemperatur ikke er høyere enn 21-23 i des-feb. Sommeren kan bli litt vel varm, med temperaturer opp mot 40 grader.

Den andre er at det er et rimelig reisemål, og at de fleste hotellene har alle måltider inkludert, noe som gjør det lett å holde styr på hvor mye man bruker.

Enda en god grunn er at reisen ikke er så lang - det tar cirka 5 1/2 time å fly fra Oslo til Sharm el-Sheikh.

Både Apollo, Star Tour og Ving har charterturer hit. Det har også mindre reiseoperatører som Egyptreiser og Amisol.
Hva synes du om miljøsatsingen i Egypt? (Avsluttet)
Bra, dette burde alle turistdestinasjoner tenke(32%)
Bra, men jeg velger ikke reisemål utfra hvor klimanøytralt det er(24%)
En jippo - tror ikke noen turister vil bry seg(22%)
Skulle vel bare mangle at de ikke bruker solenergi til å få strøm - de har alle forutsetninger(21%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

"Sharm el Sheikhs flotte beliggenhet er monopolisert av prikk like hotellresorts."Hovedproblemet for Egypts Rødehavskyst er at naturen, og spesielt de flotte korallrevene, ikke blir tatt vare på, mener ekspertene. (Les mer om rangeringen her.)

Både Sharm el Sheikh og Hurghada er kjente for sine dykke- og snorklemuligheter. men hvilket sted er best å reise på ferie til? Vi fikk hjelp til å finne det ut.

Tar grønne grep

Nå har egyptiske myndigheter bestemt seg for å gjøre Sharm el Sheikh mer miljøvennlig. Planen er å redusere CO2-utslippene kraftig, og tiltrekke seg økoturistene, skriver Reuters. Hele to milliarder kroner skal brukes på prosjektet i løpet av de neste ti årene. Målet er å gjøre byen tilnærmet CO2-nøytral innen 2020.

- Turister vil foretrekke steder som er miljøvennlige og som tar grep for å redusere CO2-utslippene, sa Hisham Zaazou som jobber i Egypts turistmyndigheter til Reuters.

Flere tiltak skal iverksettes. Det er satt en stopper for bygging av nye hoteller. Det skal bli strengere restriksjoner på dykking, for å beskytte de sårbare korallrevene. Målet er også å i fremtiden produsere mest mulig av elektrisiteten byen trenger ved hjelp av solenergi og vindkraft.

Dersom prosjektet er vellykket, skal det videreføres i andre egyptiske feriebyer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer