Nordmenns verste pakkereiser

For noen byr ferie på sol, bading, menneskelig avføring og hundrevis av edderkopper.

<b>INSEKTER, AVFØRING OG BLOD: </b>Er det ekle historier du er på utkikk etter, bør du sjekke nordmenns verste pakkereiser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
INSEKTER, AVFØRING OG BLOD: Er det ekle historier du er på utkikk etter, bør du sjekke nordmenns verste pakkereiser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er det ekleste du kan se for deg å finne på et hotell? Edderkopper? Blod? Maur? Halvdøde katter? Kakerlakker? Urin?

Eller kanskje selveste toppen av kransekaka: Menneskelig avføring?

Da bør du ikke lese videre. 2013 var nemlig året da nordmenn møtte alle disse vederstyggelighetene på sine pakkereiser.

Mange klaget til pakkereisenemnda, som kan be reiseoperatøren rydde opp, først og fremst ved økonomisk kompensering. Her er de ekleste høydepunktene fra fjorårets ekleste klager.

Les også: Ble ikke ferien slik du hadde håpet? Slik klager du!

DEILIG: Å svømme i et varmt badebasseng er noe av poenget for mange turister. Da er det greit at andre ikke bruker det som toalett. (Bassenget på bildet har ingenting med saken å gjøre.) Foto: Marina Bay Sands
DEILIG: Å svømme i et varmt badebasseng er noe av poenget for mange turister. Da er det greit at andre ikke bruker det som toalett. (Bassenget på bildet har ingenting med saken å gjøre.) Foto: Marina Bay Sands Vis mer


Avføring på vegger, i basseng, på do

 • En familie fikk magesmerter, feber, oppkast og diaré etter ferie i Tyrkia. De mistenker at grunnen kan være avføring i barnebassenget. "Personalet tok hånd om det ved å bruke en sugemaskin og fikk opp avføringen. Vannet ble ikke byttet" forteller vedtaket fra pakkereisenemnda.
  Kompensasjon: 7.500 kroner
 • Under sitt opphold i Tyrkia opplevde klager at bassenget daglig ble stengt, på grunn av avføring i bassenget. Gjester skal også ha hatt nakne barn i restauranten og vasket bort avføring på fellestoalettet.
  Kompensasjon: Ingen
 • Et hotell på Kreta i Hellas hadde fått en litt vel kreativ dekorasjon: "På veggene i gangen var det noe som så ut som menneskelige ekskrementer – og det var det" skrives det i vedtaket. Det skal også ha luktet kloakk hver gang de dro ned i do.
  Kompensasjon: 3.420 kroner
 • Gjestene på et hotell i Hellas måtte leve i kloakklukt hver eneste ettermiddag, i tillegg til å finne en dobørste "full av ekskrementer".
  Kompensasjon: Ingen
Les også: "Summelyd med påfølgende dunk" sikret norsk familie 12.000 kroner

Har du noen gang klaget på et ekkelt hotell/leilighet?

(Avsluttet)
Nei(52%) 192
Ja, men til ingen nytte(26%) 96
Ja, og fikk hjelp(22%) 79
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Urin, blod, "halvdøde katter"

 • I Miami bodde en norsk familie på et hotell som luktet både mugg og urin. De fikk et nytt rom uten tillegg i prisen, men fikk dessverre den samme lukten med på kjøpet.
  Kompensasjon: Ingen
 • Leiligheten i Tenerife skulle ha både havutsikt og god standard, men var nedslitt, vendt mot en sidegate og luktet urin og mugg. "Det var også hundrevis av edderkopper, hvis de satt igjen sjokolade på bordet eller sølte juice" forteller pakkereisenemndas vedtak.
  Kompensasjon: 5.000 kroner
 • Sharm el Sheikh i Egypt bød norske turister på et «usharmerende» hotell som var "så skittent at det var ubeboelig". I tillegg til muselort i kjøleskapet, søppel og "halvdøde katter overalt", måtte de sove i tepper uten dynetrekk dandert med blodflekker.
  Kompensasjon: 1.803 kroner
Les også: Fungerer ikke air condition på hotellrommet, kan du få erstatning

UBUDEN GJEST: Innsekter er vanlig både i Norge og i varmere strøk. Men blir det for mange av dem, kan det fort ødelegge kosen. Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet
UBUDEN GJEST: Innsekter er vanlig både i Norge og i varmere strøk. Men blir det for mange av dem, kan det fort ødelegge kosen. Foto: Hallvard Elven/Folkehelseinstituttet Vis mer


Kakerlakker, maur, døde fluer

 • På et hotellrom i Bali ferierte klager blant avføring fra kakerlakker, døde fluer på veggen og rester av menneskelig avføring ved dopapirholderen.
  Kompensasjon: Ingen
 • I byen Eilat i Israel måtte norske turister vente tre timer på et rom. Da de først kom seg inn "falt sengen sammen og de så en død kakerlakk".
  Kompensasjon: Ingen
 • Maur snek seg med i hele 14 vedtak fra pakkereisenemnda i 2013. For eksempel fikk en turist i Kreta visstnok ødelagt ferien på grunn av kakerlakker, beltedyr og maur i leiligheten. De standhaftige krekene ga seg ikke engang etter inntens spraying av innsektsmiddel. Nemnda sier insekter vanligvis ikke gir grunn til kompensasjon, med mindre problemet er "større enn det man normalt må forvente".
  Kompensasjon: Ingen
Les også: Dårlig guide? Få pengene tilbake!

(Dette er kun utdrag fra klagene, og ikke nødvendigvis hovedpoenget eller grunnen til at klagerne fikk kompensasjon. Av de som ikke har fått kompensasjon gjennom nemnda, har flere fått noe fra reiseselskapet. Følg lenkene for fulle avgjørelser.)