Nordmenn på ferie sliter med ødelagt air condition

Men bråk eller hete på hotellet kan gi deg erstatning.

<B>VARMT: </b>Virker ikke air condition, virker ikke alltid nattesøvnen, heller. Nordmenn som opplever slike problemer kan klage til Reiseklagenemnda, og få et plaster på såret. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX
VARMT: Virker ikke air condition, virker ikke alltid nattesøvnen, heller. Nordmenn som opplever slike problemer kan klage til Reiseklagenemnda, og få et plaster på såret. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Rom med air condition!» reklamerer mange hoteller, for de vet godt at du ikke er interessert i et glovarmt hotellrom på ferien din.

Men selv om rommet har klimaanlegg, er det langt fra sikkert at det lever opp til forventningene. Det viser en rekke avgjørelser fra Pakkereisenemnda, som kan behandle klager på reiser hvor fly og hotell kjøpes samlet.

Opplever du slike problemer selv, skal du vite at du kan få erstatning.

LES OGSÅ: Familie måtte sove i temperaturer opp mot 28 grader – fikk 10.000 kroner tilbake

Har du hatt aircondition-problemer på tur? (Avsluttet)
Ja(68%) 926
Nei(25%) 335
Bruker aldri aircondition(7%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


«Fikk hallusinasjoner»

På ferie på et «luxury resort» i Tyrkia opplevde en norsk familie et heller snodig air condition-konsept: Det ble styrt sentralt, og var kun påslått mellom klokka 05.00 og 10.00, 12.00 og 16.00 samt mellom 18.00 og 23.00.

Dette førte ifølge klager til at det var «utrolig vanskelig å sove», og at «alle dagene ble på grunn av dette ødelagt». Ifølge avgjørelsen var den syv år gamle sønnen «så varm på nettene at han ved flere anledninger fikk hallusinasjoner og de måtte avhjelpe dette med våte håndklær».

Reiseoperatøren mente air condition-opplegget var godt nok opplyst om i forkant, men Pakkereisenemnda er uenig. På grunn av varmen, samt problemer med all-inclusive-tilbudet, får familien 3.000 av de 23.495 betalte kronene tilbake.

LES OGSÅ: Air condition er desidert viktigst når nordmenn velger hotell i varmere strøk


Festa med gaffatape

Historien er langt fra unik. Bare hittil i år er air condition omtalt i ti klagesaker hos Pakkereisenemnda.

  • På deres første sydentur sammen, fikk et ektepar og deres to barn et rom i Mallorca som skal ha sett ut som noe fra 70-tallet. Og hele uka ble uten luftkondisjonering, da den ikke fungerte. De beskriver turen som «et mareritt da de ble utslitte av ekstremt lite søvn og et varmt rom», og blant annet derfor fikk de halve prisen tilbake, totalt 6.000 kroner.
  • Et hotell på Tenerife hadde store problemer med air condition, som gjorde at den første og siste natta ble helt air condition-fri. De andre nettene kjørte anlegget på fulle mugger, men bråkte så mye at nattesøvn også da ble vanskelig. Blant annet derfor får de ti prosent rabatt; 900 kroner tilbake.
  • På Rhodos fikk et par et rom som skal ha vært både skittent og slitt. Som et eksempel blir det framhevet at «air condition-anlegget hang fast i veggen med gaffatape». Hvorvidt det virket eller ikke sier ikke klager noe om, men de får for en rekke mangler 20 prosent rabatt, totalt 3.400 kroner.
LES OGSÅ: Støy på hotellet? Krev erstatning!