Nordmenn mer utsatt for denguefeber enn malaria

Nordmenn blir oftere smittet av denguefeber enn malaria, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk direktør i Europeiske Reiseforsikringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste nordmenn vet om faren for å bli smittet med malaria, men ikke mange er klar over faren for å bli smittet av denguefeber.

The Pan American Health Organisation advarer om en mulig denguefeber-epidemi i Karibia i vinter.

Ifølge Sverre Kjølstad, lege og medisinsk direktør i Europeiske Reiseforsikringer, er det hvert år flere nordmenn som blir smittet av denguefeber enn av malaria.

- Når det gjelder malaria snakker vi om 1-5 smittede nordmenn hvert år, mens for denguefeber er antallet 10-20, sier Kjølstad.

Denguemyggen er den store smittebæreren av denguefeber. Foto: Wikipedia
Denguemyggen er den store smittebæreren av denguefeber. Foto: Wikipedia Vis mer


Han forteller videre at færre skandinaviske turister får malaria nå enn tidligere, enda malaria blir mer og mer utbredt i Afrika.

Ingen vaksine

Mens det går an å ta malariatabeletter for å unngå å bli smittet, finnes det ingen andre forholdsregler å ta mot denguefeber enn å dekke seg til og bruke myggmiddel.

- Er ikke nordmenn klar over faren for å bli smittet av denguefeber?

- Nei, jeg tror ikke det.

Kjølstad understreker at malaria er mye farligere enn denguefeber.


Ifølge Kjølstad viser WHOs tall at hvert år smittes 40-50 millioner mennesker av denguefeber. Av disse utvikler 0,5-1 million dengue hemoragisk feber (DHF), som fører til indre blødninger. 20-30.000 mennesker dør hvert år av DHF. Det betyr at 1-2 prosent av de som smittes av denguefeber utvikler DHF, og 3-6 prosent av disse igjen dør av dette.

- Noen leger mener at det er lettere å utvikle hemoragisk feber når man har vært smittet av denguefeber før, men det er det delte meninger om.

- Men det er ingen grunn til å bli hysterisk og avbestille turen til Mexico?

- Nei, det er det ingen grunn til. Men det kan være greit å vite om smittefaren, og prøve å unngå å bli smittet.