Hvis legen ber deg om å ligge på sykehuset i en uke fordi du har magesyke, bør det ringe en bjelle. Foto: Remco Frank
Hvis legen ber deg om å ligge på sykehuset i en uke fordi du har magesyke, bør det ringe en bjelle. Foto: Remco FrankVis mer

Nordmenn blir overbehandlet i utlandet

Grådige sykehus og klinikker i utlandet lar deg ligge ekstra lenge i sykesengen - for at de skal tjene penger. Nordmenn kaster bort flere millioner i overbehandling, i følge forsikringsselskapene.

Har du noen gang ligget på sykehus i utlandet og følt deg mer eller mindre frisk? Da er du absolutt ikke alene. Norske forsikringsselskaper får daglig henvendelser fra fortvilte turister som mener de har ligget for lenge på sykehuset på feriestedet.

Europeiske Reiseforsikring rapporterer at 20 prosent av nordmenn som har vært innlagt i utlandet mener de hadde ligget for lenge.

- Vi har hørt historier om nordmenn med turistdiaré som har blitt innlagt på sykehus i mer enn ett døgn, i tilfeller der de i Norge ikke ville bli innlagt i det hele tatt, sier medisinsk fagdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad.

Likevel vil han ikke gå så langt som å kalle dette for bedrageri.

- Nei, men det er maksimal utnyttelse som ligger i gråsonen, sier han.

Tjener rått på syke

Ved å la turister ligge litt lenger på sykehusene eller reiseklinikkene, tjener disse institusjonene drøssevis av penger. Og det er ikke bare sengeplassen på sykehus som koster ekstra. Unødvendig medisinering er også med på å gi forsikringsselskapene ekstra høye regninger.

Medisinsk fagdirektør i Europeiske, Sverre Kjølstad.
Medisinsk fagdirektør i Europeiske, Sverre Kjølstad. Vis mer


- Vi mener at en del sykehus i utlandet bruker altfor mye antibiotika og intravenøs, sier Kjølstad.

I tillegg finnes det klinikker som tar urimelig mye betalt for relativt enkle behandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noen steder opererer med eventyrlige priser. I Bulgaria er det private sykehus og klinikker som tar omtrent amerikanske priser, til tross for at prisnivået i Bulgaria er mye lavere, sier Kjølstad.

I følge han betaler nordmenn til sammen over ti millioner kroner mer enn nødvendig gjennom sykehusopphold i utlandet. En fersk rapport viser at reisende må betale opptil tre ganger mer enn nødvendig, skriver den britiske avisen The Telegraph. Enkelte helseklinikker i utlandet er like avhengige av turister for å overleve som det hoteller og turoperatører er, skriver avisen.

>> TIPS: Hvordan unngå smitte på ferie
>>...og disse kontakter du om du skulle bli syk

Slår tilbake på deg

Sykdom

Har du noen gang blitt syk på ferie i utlandet? (Avsluttet)
Nei, aldri(47%) 211
Ja, en gang(27%) 121
Ja, flere ganger(26%) 117
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Overprising og overhandling går ikke bare utover rike forsikringsselskaper, men vil også gå utover kundene. For overbehandling og -prising vil etter hvert føre til høyere premier, melder forsikringsselskapene.

Dessuten er det vel få som vil ligge ekstra lenge på sykehuset i ferien, når de kunne ligget og kost seg på stranden.

- Det kan ødelegge ferien for pasienter som må bruke tid på unødige undersøkelser og forlenget sykehusopphold, sier Kjølstad.

Han sier at i prinsippet er det bra å bli undersøkt grundig, men at det kanskje ikke er det de fleste har lyst til å bruke ferien sin på. Derfor er det også en del småsyke turister som skriver seg selv ut fra sykehusene - mot legenes anbefalinger. Og det er som regel ikke noe problem, i følge Kjølstad.

- Vi har ikke opplevd saker der selvutskriving har fått negative konsekvenser, forteller han.

Han presiserer at dersom du velger dette alternativet, må du også ta de konsekvensene som måtte følge, dersom det viser seg at du virkelig er syk.

Stein Håkonsen, informasjonssjef i FNH.
Stein Håkonsen, informasjonssjef i FNH. Vis mer


Håper på løsning

Informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Stein Håkonsen, liker ikke at helseinstitusjoner i utlandet tar seg slike friheter. FHN representerer nemlig forsikringsselskapene i Norge, og Håkonsen har fått mange tilbakemeldinger på nettopp dette problemet.

- Ja, det er et økende problem. Vi ser at det nå blir etablert turistsykehus som har spesialisert seg på å sortere pasienter etter om dem har reiseforsikring eller ikke, sier Håkonsen.

På den måten finner sykehusene ut hvor det er mest penger å hente.

Håkonsen sier at det er et vanskelig problem å få kontroll over, men han håper at forsikringsselskapene får has på problemet.

- Forsikringsselskapene må få tettere dialog med de sykehusene der de ser det er problemer, sier han.