Nordens perler

Du trenger ikke reise langt for å feriere. Leserne gir deg sine tips til gode og mindre gode feriemål i Norden.

Kanalen i Göteborg.
Kanalen i Göteborg. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Fra nære Norge, Sverige, Finland og Danmark til fjernere Island og Færøyene – ferie i Norden kan by på mangt.

I Reiseguiden finner du lesernes tips og meninger om reisemål i hele verden. Har du besøkt et reisemål du vil anbefale eller advare andre mot, kan du skrive det inn i Reiseguiden.

Fjerne øyer

Færøyene og Island er de landene i Norden som ligger lengst utenfor allfarvei. Dit kommer du deg kun med fly eller båt. I sommermånedene kan du ta båt fra Bergen til både Færøyene og Island. Strekningen trafikkeres av det færøyske selskapet Smyril Line. Island er siste stopp på turen der båten også går innom Færøyene.

Ole Morten har vært begge steder. Han reiste med båt, og fikk dermed et lite opphold på Færøyene før kursen ble satt mot hans egentlige feriemål Island.
Om Færøyene skriver han:

- Færøyene er et av de vakreste stedene jeg har vært. Naturen er helt utrolig, og fiskemulighetene er både mange og rimelige. Utelivet i Tórshavn er et kapittel for seg, men krever at du er villig til å prate med folk og bli kjent med dem. Færøyingene er svært mye lettere å komme i kontakt med enn islendingene, og jeg må si jeg liker dem meget godt, sier Ole Morten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Island

Ole Morten skryter veldig av Færøyene – men det forhindrer ham ikke i å skrive godord om Island i tillegg. Han anbefaler alle å reise dit.

- Island blir aldri kjedelig. Når du kjører rundt forandrer naturen seg hele tiden. Det er ikke som i Norge, hvor du har spesielle typer natur i de ulike landsdelene, den varierer konstant. Lavaørken, flate vidder, høye fjell, dype fjorder, isbre - alt kan du oppleve i løpet av en biltur på bare en time, sier Ole Morten.

Han er veldig positiv til den færøyske befolkningen, men ikke fullt så imponert over islendingene.

- Islendingene er forøvrig et kapittel for seg. Ikke spesielt lette å komme i kontakt med, mener Ole Morten.

Steinar er fullstendig enig i at Island har fantastisk natur å by på, men har et litt annet syn på islendingene.

- Vi reagerte også på hvor høflige menneskene var, spesielt i butikker og på restauranter. Mottoet på Island er "kunden har alltid rett”, uansett om han ikke har det. Dette ble vi fortalt av en som arbeider i restaurantbransjen, og så vidt vi merket oss stemmer dette.

Norge

Vårt aller nærmeste ferieland er kongeriket Norge. Men hvor i vårt langstrakte land bør du reise? Her kan du se lesernes norgesanbefalinger fra Justøya i sør til Hammerfest i nord.

Svensk fest?

Göteborg eller Strömstad? Skal vi tro leserne, må det bli sistnevnte. Rune har vært i Göteborg, og er ikke imponert:

- Ikke eksisterende natteliv. Nattklubber som stenger kl 0100. Dyrt. Utestedene, puber etc ligger veldig spredt. På sommeren er byen nesten død, bortsett fra Liseberg, sier Rune.

Da er det bedre i Strömstad, ifølge Dag. Han kaller endog byen noe så beskjedent som ”feststedet”:

- Strømstad er et meget bra båtsted. Har vært der på mange skjærgårdsfester m/grilling, drikke og masse livsfylte ungdommer, skriver Dag.

Deilige Danmark

Det er deilig å være norsk i Danmark lyder den velbrukte slagordet. Og tolker vi Jan Oves innlegg i Reiseguiden rett, er det ikke langt fra sannheten. Han har besøkt Bornholm:

- Stranden var nydelig, kort avstand til koselige småbyer, og 15 minutter til nærmeste silderøkeri. Har dere ikke smakt den berømte Bornholmsilden, pakket i matpapir, lunken, fettet renner¸ en gammel dansk og en bajer... ÅÅÅÅ, men livet er dejlig!!!! Få med dere de mange antik-utsalgene, og loppemarkeder. Sannsynligvis det billigste stedet i Danmark. Min yngste sønn hadde kjøpt piano til 50 kroner hadde vi hatt plass i bilen, og det var spillbart!!

Enig eller uenig? Kjenner du andre ferieperler eller steder du vil advare mot i Norden? Skriv et innlegg i Reiseguiden.

Andre diskusjoner

Tidligere har vi trukket frem erfaringer fra blant annet disse Europeiske reisemålene:

 • Bulgaria

 • Italia
 • Frankrike

 • Storbritannia

 • Portugal

 • Gran Canaria
 • Kreta

 • Tyrkia
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.