Nord: Usjenert på alle måter

For deg som vil nye parklivet usjenert – eller for deg som absolutt ikke er sjenert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Stille i Bjølsenparken.
Stille i Bjølsenparken. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Bjølsenparken

Godt gjemt mellom barneskole og kolonihager ligger Bjølsenparken. Barneskrål trenger gjennom de tunge trærne. En eldre dame og hennes dachs vugger innover gangstiene. Skoleklokken kaller inn. En liten jente sliter med gymbagen.

Bjølsenparken er et av de virkelig usjenerte perlene blant parkene. Den ligger tilbaketrukket fra høytrafikkerte veier, og er omringet av skole, barnehage og kolonihage på tre kanter. Her er det altså gode muligheter for å slippe unna den verste trafikkstøyen. Store deler av parken ligger fullstendig ute av syne for de få som måtte ferdes på veien nedenfor.

Iøynefallende ved Bjølsenparken er den svært moderne paviljongen som rager ved parkens utkant. Den skiller seg svært fra paviljongene i for eksempel Birkelunden eller Torshovparken. Her er godt med turstier rundt parken, og den blir da også flittig benyttet av hundeeiere på luftetur. Her er gode lekemuligheter for barna, og spesielt sjarmerende fant vi ”gyngehestene” spredt utover plenen i et av parkens hjørner.

Drikkefontene ved Birkelunden.
Drikkefontene ved Birkelunden. Vis mer

Birkelunden

To småunger leker ved fontenen. Jenta ramler nedi, og sliter med å få dratt bleien på tørr grunn igjen. En gjeng unge voksne har snudd en benk på hodet og nyter forbudt drikke på offentlig sted. Det er travel trafikk, både gjennom parken og på dens alle sider.

Birkelunden ligger midt i hjertet på trendy Grünerløkka. Og for at det skal være sagt: Dette er ikke stedet for deg som vil kose deg med en god bok en stille ettermiddag. Her er det nemlig full fart, og hvis været er godt, trenger du ikke kjøpe avisen selv; her er det nemlig gode muligheter for å lese over eller under skulderen til han på venstre flanke – eller han som har lagt seg nesten oppå teppet ditt. Dette er stedet for deg som elsker å se på folk, og ikke minst for den som selv vil bli sett.

Området er slettes ikke stort, og halve parken er svært skyggefull, så her er det kamp om solplettene. En grusslette fungerer som arena for marked på søndager, og spilleplass for boulé og andre aktiviteter. Her er imidlertid ingen lekeapparater for de minste, så er du ute etter det, bør du sette kursen mot den nærliggende Sofienbergparken.

Til motsetning av for eksempel St.Hanshaugen eller Torshovparken, er ikke Birkelunden på noen måte skjermet fra trafikken rundt. Spaserer du rundt parken langs fortauet, har du full oversikt over områdene inne i parken – det samme gjelder for biltrafikken. Trikken slamrer også forbi på sitt ikke veldig stillferdige vis, og det er stor gjennomgangstrafikk.

Spill bordtennis i Sofienbergparken!
Spill bordtennis i Sofienbergparken! Vis mer

Sofienbergparken

Det er tidlig ettermiddag. En middelaldrende mann slokker grillen med en flaske vann, på oppdrag fra hans like middelaldrende makker. To unggutter spiller ball. En gråhåret mann og en hvithåret kvinne diskuterer livets viderverdigheter på gebrokkent norsk.

Sofienbergparken består av to deler, atskilt av en kirke og en vei. Det er også tydelig at de to delene av parken ikke har like stor popularitet; den største delen beliggende nærmest mot Grünerløkka, er tydelig den mest populære. Med andre ord: Ønsker du et mer bortgjemt sted, bør du kanskje sjekke forholdene bak kirken.

Sofienbergparken er en relativt stor park, med mange og mektige trær. Her er lekeplass for barna, og bordtennisbord for de større barna. En stor plass er asfaltert, som begrenser mulighetene for utnyttelse. Parken er den eneste av de 14 vi har sjekket i denne omgang, som har rikelig med piknikbord.

Paviljong på toppen av Torshovparken.
Paviljong på toppen av Torshovparken. Vis mer

Torshovparken

Det er tidlig morgen, men solen fyller allerede gatene. Torshovparken er stille, men to middelaldrende menn sitter på hver sin benk og skuer utover parken og byen.

Torshovparken ligger på en kolle, midt i blant de særegne Torshovkvartalene. Fra toppen av parken har du ganske god utsikt over byen, selv om denne er best vinterstid, når lauvet på trærne ikke skygger for. Parken er innrammet av store trær, som skjermer mot inn- og utsyn, samt at de tar av noe for trafikkstøy. Her er store, solfylte områder.

Lekemulighetene er gode for barna, og på flere kanter av parken er det grusbaner som blir flittig brukt av boulé-spillere.

Store, åpne områder i Torshovdalen.
Store, åpne områder i Torshovdalen. Vis mer

Torshovdalen

Torshovdalen er forlatt. På drikkefontenen ligger en gjenglemt nøkkel. Anleggsmaskinene durer av gårde i sin støyende, vante gang og overdøver det evige suset av bilene på vei gjennom Sinsen.

Torshovdalen er svær. Den strekker seg fra Sandaker og Sinsen til Torshov og Rosenhoff. Her er klippet gress og viltvoksende blomster. Turstier rundt parken gjør dette til et yndet sted for joggere, turgåere og hundeeiere.

I bunnen av dalen er en barnehage, som gir muligheter for lek for barna utenom åpningstid. De større barna får tilfredsstilt sine behov med skateboard-rampene som er plassert i dalens sydspiss.

Store områder gjør dette til et sted det er mulig å finne seg en heller usjenert plett, men trafikkstøy fra Sinsenkrysset og den høytrafikkerte venen langs parkens utkant, trekker ned. For tiden er det også en del sjenerende byggestøy.

  • Se bildespesialen fra Oslos parker.
  • Best når du skal ...
  • Parkene i sentrum: Slottsparken, Festningsparken.

  • Parkene i vest: Den engelske park, Vigelandsanlegget, St.Hanshaugen, Stensparken.

  • Parkene i øst: Middelalderparken, Kampen park, Tøyenparken.
  • Tilbake til innledningen.