Nord-Europa

Selv på gastropubene trenger du ikke tipse. Foto Britain on View Foto: Britain on View
Selv på gastropubene trenger du ikke tipse. Foto Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Storbritannia


Dersom tipsen ikke er inkludert i restaurantregningen, legger du til 10-15 prosent. På puben trenger du derimot ikke å tipse, selv om det er en finere gastropub som serverer mat. Heller ikke bartenderen trenger tips, men du kan jo la småmyntene ligge igjen på disken. Det er hyggelig å gi taxisjåførene litt i tips, men det trenger ikke være mer enn at du runder opp til nærmeste pund. Noen pund til stuepiken eller pikkoloen er også vanlig, i hvert fall på finere hotell.

Tyskland

Vanligvis tipser man ti prosent på restaurantene, men ikke mer enn 5-6 prosent dersom regningen er veldig høy. Taxisjåfører tipses ti prosent. Får du hjelp med bagasjen på hotellet, tipser du 2-3 euro.

Estland

Det er ikke særlig vanlig å tipse i Estland, men taxisjåføren beholder gjerne vekslepengene. Du kan gjerne gi litt ekstra til servitørene på finere restauranter, men trenger ikke. Kaféer og barer har gjerne et glass ved disken der du kan legge igjen småmynter.

Sveits

Både hoteller, restauranter og taxisjåfører har lagt til 15 prosent tips i regningen. Dersom du er ekstra fornøyd med servicen, kan du legge til ytterligere ti prosent.

Frankrike

Restaurantene er faktisk lovpålagt å inkludere en serviceavgift på 15 prosent i regningen. Barer trenger ikke, men hvis du er fornøyd, legg på 10-15 prosent ekstra. Har du bagasje i taxien betaler du rundt en euro per kolli, og da trenger du strengt tatt ikke legge til mer, men noen euro ekstra gjør sjåføren fornøyd.