Nok en manetsommer i vente?

Nå dør brennmanetene, men blir det verre til neste år?

Dette bildet er tatt på Oscarsborg i Oslofjorden i sommer. Kanskje det blir slik til neste år også?  Foto: Karoline Brubæk
Dette bildet er tatt på Oscarsborg i Oslofjorden i sommer. Kanskje det blir slik til neste år også? Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Brant du deg på brennmanet i sommer? (Avsluttet)
Nei(47%) 89
Jeg lot være å bade(38%) 72
Ja (15%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Du la sikkert merke til at det var litt flere brennmaneter i sjøen i sommer, enn hva det ellers pleier å være. Kanskje du til og med var så uheldig å føle det på kroppen?

Men dersom du ikke så disse omdiskuterte manetene, så kunne du i hvert fall lese om «maneteksplosjon» i flere medier, deriblant her på DinSide.

– Det er utrolig mye i år. Jeg har hørt folk snakket om forekomster fem ganger større enn normalt, uten at jeg kan gå god for de tallene, sa Hans Erik Karlsen fra Universitetet i Oslo (UiO) til Østlandets blad i juni.

Brennmaneter invaderer strendene: Ekstremt mange i år - se bildene

De har et godt utgangspunkt

Men hvor blir det egentlig av alle disse brennmanetene?

– Jeg har ikke hørt om noen brennmaneter nå. De fryser nok slik som vi gjør på vinteren, men så dør de, sier Jan Helge Fosså, forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstituttet, til DinSide.

Det er faktisk noen få som klarer å overvintre, men dersom du ser en brennmanet nå, er den antakelig litt slapp, ifølge Fosså.

Siden det var mange maneter i sommer, kan det bety at det blir enda flere til neste år?

– Vi vet ikke helt hva som styrer at det blir veldig mange, lite eller normalt. En av forutsetningene er at de har hatt stor suksess på gytingen, men det er også andre ting som regulerer dette, som miljøforhold, temperatur, riktig mat, og at de ikke blir spist. Men de har selvsagt et godt utgangspunkt dersom de er mange, forklarer Fosså.

Det hjelper å tisse på brennmanetskaden: Myte eller fakta?

Spekulasjoner ble fakta

Han forteller at de små manetlarvene blir forvandlet til små polypper, som slår seg ned på havbunnen og overlever i form som minner om stilker. Disse stilkene produserer bittesmå maneter, og er vanskelig å få øye på siden de er bare et par millimeter store.

Les mer om brennmanetens livssyklus på her.

– I fjor spekulerte vi i om det ville bli en manetsommer, siden det var så mange som hadde observert brennmaneter så sent på høsten. Det var også en kald vår. Kanskje de har hatt en god sesong? lurer Fosså, og legger til at det produseres flere små maneter når det er kaldt.

Livsfarlig manet på andre siden av kloden

Om norskekysten virkelig vil bli bombardert med brennmaneter neste sommer, gjenstår foreløpig å se. Dersom det er tilfelle, så er det uansett et langt mindre problem enn det Australia sliter med for tiden.

Nettsiden tgt.dk varsler nemlig om livsfarlige brennmaneter som koser seg i badevannet «down under».

– Dem må man passe seg for. Følg godt med på brennmanetvarslingen på badestranden du er på, råder Fosså.

De ødelegger badelivet, og det er vår egen skyld

Den skumle maneten du bør unngå heter Chironex fleckeri, også kalt sjøveps. Ifølge Wikipedia har den sofistikerte øyne og svømmer raskt.

Den er verdens giftigste manet, og kan ved kontakt lamme hele nervesystemet. Offeret vil føle ubehagelige krampetrekninger og etterhvert lammelse. Brennmaneten befinner seg i området North Queensland, fra nordkysten av Australia til vestkysten. Den finnes også i andre tropiske områder.

- Hvis en svømmer blir viklet inn i tentaklene, kan han dø i løpet av minutter. På strendene i Australia er det sjøvepsvarsler, og badevaktene vil ha eddik tilgjengelig for å kunne nøytralisere skaden. Det har reiselege Gunnar Hasle forklart til DinSide tidligere.

Overlevelsestips: Disse dyrene tar siste stikk