Nok å gjøre og drikke

I Adelaide er det ingen kontrast mellom religion og alkohol. På den eneste siden er den kjent som Byen med de 1.000 kirker. På den andre siden er det vinsentret i Australia og en av storaktørene i verdenssammenheng.


I det sørøstlige hjørnet av den botaniske hagen ligger det nasjonale vinsentret (www.wineaustralia.com.au) hvor man kan lære om industrien og dens produksjonsmarker.

Adelaides utkantstrøk har klaser av vindistrikt. Utallige turer og vindruer, overnattingssteder og god mat fyller området. Barossa Valley er Australias mest kjente. Landskapet ble befolket midt på 1800-tallet av innbyggere fra datidens Preussa og Silesia som brøt med Tyskland på søken etter et sted å fritt praktisere sin religion. Tradisjoner og kompetanse om vin fikk provinsen til å gjære.

Av samme årsaker som Barossa, ble tyskinspirerte Hahndorf stiftet. Landsbyen ligger en times kjøring fra Adelaide. En stille, stilfull hovedgate fylt av salonglignende bygg dekorert av trær og blomster. Her er det mange kafeer, kunstgallerier, suvenirer og sukkertøyutsalg. Den lokale nærbutikken har det meste, og kirken ble brukt til Tae Kwon Do-trening for barn da artikkelskribenten tittet innom.

Statsbiblioteket. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Kulturkonsentrert

Få byer har en så konsentrert ansamling av kulturelle opplevelser. Innenfor et kvartal langs gaten North Terrace ligger både kunstgalleriet for Sør-Australia, Sør-Australias museum, statsbiblioteket, migrasjonsmuseet og Elder Hall. Et par gater vestover ligger Adelaides festivalsenter og parlamentsbygningen, og et par kvartal østover finner du den enorme botaniske hagen.

Peter Hill foran SA Art Gallery. Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Kunst for folk flest

Med gratis inngang tilbyr kunstgalleriet (SA Art Gallery) flere tidspoker og temarom av malerier og skulpturer fra Australias nyere historie, naturskildringer og religiøse motiver. Den besøkende opplever en historisk kunstvandring av livskraftige bilder. Husk åpningstidene 10-17 og fotoforbud. Den lokale økonomistudenten Peter Hill synes galleriet er blant de beste i Australia.

SA Museum. Foto: Sindre Storvoll Vis mer
David Rober etterlyser mer lokal informasjon. Foto: Sindre Storvoll Vis mer

- Adelaide har de beste kunstnerne som appellerer til folk flest, sier Hill til DinSide.


Mørkt museum

I museet (SA Museum) kan man ta bilder (uten blits) av massive bumeranger og lære at snittemperaturen i havet er 3,5 grader. Mange av rommene er mørklagte, nærmest kun opplyst av lysene på ustillingsgjenstandene - som gir en spennende effekt og fokus. Interessant er også spennvidden fra mumier på boks til store ustoppede dyr, fra blekksprut på glass til mineralsteiner i alle farger, fra Australia til Afrika og Asia. Engelske David Roberts ferier Sør-Australia, og etterlyser litt mer lokal informasjon.

- Asia kan vi lese om overalt, og realitetene rundt behandlingen av urfolket er mer brutal enn den som vises her, sier Roberts.

Men han er fornøyd med standarden og fotografiutvalget.

Rundt og nord for Light Square er et annet moderne kunstneravkom. Light Square Gallery, Jamfactory Contemporary Craft and Design, og samarbeidet Lion Arts Centre har massevis av smaksprøver for øynene og ørene. Opptredener finnes i større grad i Adelaide Symphony Orchestra og Queen's Theatre.

Skuffende urutstilling

Øst for Hindmarsh square ligger Tandaya, det nasjonale, kulturelle instituttet for aboriginere. Mest stammer fra Kaurna-folket, byens urinnvånere. Selv om kulturen er viktig, er ikke dette nødvendigvis en fremstilling verdt å besøke. Særlig måten teknologien er inkludert, minner om hvordan datalæreren skal lære elevene at det faktisk går an å lagre bilder fra Internett. Men man finner også mye uttrykksfull kunst med de kjente strekene, sirklene og krypdyrene.

Adelaide har også et mairitimt museum og et hvalsenter. Rodney Fox Shark Experience Museum viser det beste fra 100 ekspedisjoner etter den store hvite. Og 6.000 kvadratmeter med 400 biler, sykler og andre kjøretøy utgjør det nasjonale motormuseet.

Les mer på Arts SA.

Les videre:

>> Rågrønne friluftsopplevelser
>> Shopping, mat, uteliv
>> Familiebyen
>> Sykepleierstudent i Adelaide
>> Kjekt å vite