Foto: Per Ervland
Foto: Per ErvlandVis mer

Noen få får fly fredag

Også fredag blir en vanskelig dag for luftfarten.

Vulkanutbrudd på Island og uheldig vindretning gjør at det norske luftrommet er fullt av aske. Denne gjør det farlig å fly.

Hele det norske luftrommet ble stengt torsdag klokken ti. Avinor melder fredag formiddag at luftrommet fra Værnes til og med Bodø, Lofoten og Helgeland åpnes i perioder fredag. Men det betyr likevel ikke at det blir mange som nå kommer på vingene. Kun få passasjerfly får fly, og Avinor melder på sine nettsider at syketransport blir prioritert.

- Vi er svært glade for at det er noe bedring i situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien i en pressemelding. Widerøe har flere ruter i området som nå er åpent for noe lufttrafikk i dag.

I første omgang er det ruter mellom Bodø og Trondheim via Helgeland, og ruter mellom Bodø, Lofoten, Evenes, Stokmarknes og Narvik som blir fløyet, men dette kan endre seg etter hvert som vindretningene endrer seg.

Norwegian melder på sine nettsider at alle flygninger til og fra Norge er kansellert i dag.

Hovedflyplassene i Oslo, København og Stockholm holder stengt hele fredag, melder SAS. Det samme gjelder Landvetter i Gøteborg.

Eyjafjallajökull

Det er en vulkan på isbreen Eyjafjallajökull som har skapt askeskyen. Vulkanen har hatt to utbrudd denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I verste fall kan asken få konsekvenser for hvordan motorene på flyene virker. Mest aktuelt er slipeeffekten på vinduer og generell slitasje på flyene, sa Jens Petter Duestad, sjefen for Avinors kontrollsentraler til NRK.

Øker kapasiteten

Nordmenn som skal på farten i dag må altså finne alternative transportmetoder. NSB har satt inn ekstraavganger og lengre tog der det er mulig. Busselskapet Lavprisekspressen har satt inn ekstraavganger mellom Oslo og Trondheim, Oslo og Stavanger og Oslo og Kristiansand.

Hva skjer med flybillettene dine?

Et tilfelle som dette er ekstraordinært, og etter reglene trenger ikke flyselskapene gi erstatning. Luftfartstilsynet skriver følgende på sine nettsider: "Du har IKKE krav på erstatning dersom flyselskapet kan dokumentere at innstillingens skyldes en ekstraordinær omstendighet."

Dette står på Norwegians nettsider: "Norwegians forpliktelser kan være begrenset eller bortfalle i de tilfeller der en hendelse er forårsaket av ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått selv om alle rimelige tiltak var truffet. "

Det kan likevel være verdt å kontakte flyselskapet for å høre om du kan få brukt billetten din en annen dato. Mest sannsynlig vil du enten få denne muligheten, eller billettpengene tilbake.

Hva dekker reiseforsikringen?

Dette vil avhenge av hvor "greitt" forsikringsselskapet ditt vil være. En situasjon som denne har aldri oppstått før, og foreløpig har flere av de store forsikringsselskapene uttalt at reiseforsikringen ikke dekker denne hendelsen.

Men nå har Europeiske kommet med en pressemelding der de skriver at de i noen tilfeller vil dekke ekstrautgifter som påløper på grunn av flytrafikkstansen, dersom ikke flyselskap eller reisebyrå dekker disse. Det dreier seg altså om nødvendige og dokumenterte ekstrautgifter til overnatting og mat.

Dersom du har bestilt hotellopphold eller billetter av annen art som du nå ikke får benyttet deg av fordi du ikke kommer deg avgårde, kan du ikke regne med å få refundert utgiftene av reiseforsikringsselskapet.