Newcastle for familien

Newcastle egner seg like godt for familien som for handleglade og fotballfantaster. Les våre tips til aktiviteter for hele familien.

Publisert
Sist oppdatert

Bare en kort flytur eller fergetur unna ligger Newcastle og Gateshead, to av Nord-Englands viktigste byer. (Newcastle ligger på nordsiden av elven Tyne, mens det som befinner seg på sørsiden tilhører byen Gateshead.) Fotball og shopping er naturlig nok de store magnetene for oss nordmenn. Men Newcastle (og Gateshead) er mye mer enn det.

Flott utsikt mot Millennium Bridge. Til høyre Gateshead, til venstre Newcastle. Foto: Newcastle Document Services 365 Foto: Newcastle Document Services 365
Flott utsikt mot Millennium Bridge. Til høyre Gateshead, til venstre Newcastle. Foto: Newcastle Document Services 365 Foto: Newcastle Document Services 365 Vis merHvorfor ikke legge familieferien hit? Vi har sjekket ut de to byene og området rundt, og konkluderer med at Newcastle er godt egnet som destinasjon for en familie på tur. Her er våre tips:

Her er broen i ferd med å velte seg over for å slippe skip forbi. Foto: Britain on View Foto: Britain on View
Her er broen i ferd med å velte seg over for å slippe skip forbi. Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Verdens første veltebro


Reiser dere til Newcastle og Gateshead, må dere ta en tur til Newcastle Quayside og Gateshead Quays, som ligger rett ovenfor hverandre ved elven Tyne. Her ligger Gateshead Millennium Bridge, verdens første veltebro (den lysende buen på bildet over). Den ble reist i 2000, og er en gangbro. Den kalles en veltebro fordi den "velter" seg når skip skal passere under den. Broen ser ut som et øye og har blitt et kjent landemerke i Newcastle. På gatesheadsiden ligger dessuten den futuristiske konserthallen Sage, og kunstmuseet BALTIC. Begge deler kan være verdt å kikke innom. På newcastlesiden ligger det mange hyggelige restauranter og puber langs elvepromenaden.

Hvor: Newcastle Quayside og Gateshead Quays
På nett: Gateshead Millennium Bridge

Mye snask å velge mellom i landsbyens godtebutikk.
Mye snask å velge mellom i landsbyens godtebutikk. Vis mer
Hopp på en skikkelig gammel dobbeltdekker.
Hopp på en skikkelig gammel dobbeltdekker. Vis mer


Tilbake til fortiden


Beamish, The North of England Open Air Museum, ligger 13 kilometer utenfor Newcastle, men er verdt et besøk. Her blir du sendt tilbake til 1825 og 1913, to viktige epoker for Nord-England. I 1825 var det jordbruket som var leveveien, og på Pockerly Manor kan du se hvordan en velstående gårdeier levde. Like ved siden av kan du titte på og kjøre et gammeldags damplokomotiv. I museets landsby befinner du deg i 1913, når den industrielle revolusjonen har gjort at kullutvinning er den viktigste industrien i området. I landsbyen kan du besøke tannlegen (og prise deg lykkelig over at du ikke må til ham når du har tannverk), pianolærerinnen, godtebutikken, der du kan se hvordan de lager karamellknekk - og selvsagt få smake etterpå. Her er også en jernvarehandel, en pub, en frimurerlosje og masse annet. Du kan også besøke gården og hilse på dyra, eller det gamle kullverket og se hvordan kullarbeiderne arbeidet. Rundt omkring i Beamish treffer du på personer fra 1825 eller 1913, som forteller deg hvordan livet var den gang. Sett av nok timer til å utforske museet. Området er stort, så for å komme deg rundt tar du en gammeldags trikk, eller toetasjesbuss.

Hvor: Beamish, County Durham
Åpningstider: 10-17 hver dag
Pris: Familie (2+2): 46 pund (cirka 530 kroner)
På nett: Beamish Open Air Museum

Høytlesning fra prinsessestolen på loftet i barnebokmuseet.
Høytlesning fra prinsessestolen på loftet i barnebokmuseet. Vis mer


Spennende eventyr


Barneboksenteret Seven Stories åpnet høsten 2005, og er Storbritannias første barnebokmuseum. Her er det syv etasjer fulle av moro fra kjente barnebøker av Roal Dahl, H.C. Andersen og mange andre. Også barnebokillustratørene blir presentert, noe som gjør museet fargerikt. På loftet kan ungene kle seg ut som prinsesser, trollmenn og klovner, blant annet. Passer nok best for barn som har begynt å lære engelsk på skolen, siden alle bøkene og tekstene i museet naturlig nok er engelske.

Hvor: 30 Lime Street, Newcastle
Åpningstider: 10-17 (11-17 søndager)
Pris: Familie (2+2): 15 pund (cirka 175 kroner)
På nett: Seven Stories

Besøk Newcastle Uniteds hjemmestadion, og drøm om livet som proffspiller.
Besøk Newcastle Uniteds hjemmestadion, og drøm om livet som proffspiller. Vis mer


Guidet tur på fotballstadion


Er noen i familien newcastlefans må dere selvsagt ta en tur til St. James' Park, Newcastle Uniteds egen stadion, som ligger et steinkast unna gågatene i sentrum av byen (så kan mor surre rundt der hvis hun ikke gidder å være med). Den guidede turen varer i cirka en time og 15 minutter, og tar deg med rundt omkring i anlegget (inkludert garderoben og mediarommet), og gir også inngang til det ganske nyåpnede museet til klubben. Husk å bestille plass på forhånd på tlf 0870 850 8074 (bare fra UK), eller epost [email protected]

Hvor: St. James' Park, Newcastle
Åpningstider: Ons-søn kl 12 og 14
Pris: Voksne 10 pund (cirka 114 kroner), barn 7 pund (cirka 80 kroner)
På nett: Newcastle United

Vakker natur og flott gå- og sykleterreng i North Pennines. Foto: Ian Britton Foto: Ian Britton
Vakker natur og flott gå- og sykleterreng i North Pennines. Foto: Ian Britton Foto: Ian Britton Vis mer
Åpent landskap i North Pennines. Foto: Britain on View Foto: Britain on View
Åpent landskap i North Pennines. Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Postmann Pats verden


The North Pennines regnes som et "area of outstanding natural beauty", et område med særdeles vakker natur, og er verdt et besøk dersom dere har bil. For noen tiår siden var alt grått og trist her, på grunn av blyutvinningen. I dag har naturen krevd området tilbake, og på de åpne heiene har sauene besøk av blant annet ryper, fasaner, otere og kaniner. Likevel, sporene etter industrien kan fortsatt sees. Her er steinbrudd, gruveinnganger, og en nedlagt jernbane som i dag fungerer som tur- og sykkelsti.

De små landsbyene er populære blant byfolk som ønsker seg vekk fra byen. Barna vil sikkert synes North Pennines ligner Postmann Pat-landskapet, mens de voksne kanskje synes omgivelsene minner om tv-serien Med hjartet på rette staden, som er spilt inn litt lenger sør, i Yorkshire Dales. I september blomstrer lyngen, og setter heiene i et rosa og lilla skjær. I samme tidsrom kommer velstående engelskmenn og sjeiker(!) hit i helikopter for å jakte på rype og fasan, noe de betaler klekkelig for.

Hvor: Vest for Newcastle, cirka en times kjøretur
På nett: North Pennines

Moro for unga på Discovery Museum. Foto: Museet Foto: Discovery Museum
Moro for unga på Discovery Museum. Foto: Museet Foto: Discovery Museum Vis mer


Gratismuseum


Midt i Newcastle sentrum ligger Discovery Museum, som er gratis, og veldig populært. Museet forteller historien om Newcastle, fra romertiden og frem til i dag. Her er mange interaktive installasjoner, og i inngangshallen står Turbinia, verdens første turbindrevne båt. I tillegg til dette har museet et tredvetalls modellskip fra 1800-tallet og frem til i dag, og en miniutgave av elven Tyne der ungene kan leke med skip, lasse varer av og på skipene, bygge sine egne modellbåter og mye mer.

Hvor: Blandford Square, Newcastle
Åpningstider: 10-17 (14-17 søndager)
Pris: Gratis for alle
På nett: Discovery Museum

Et lite glimt av Metrocentre, gigakjøpesenteret der tivoliet MetroLand ligger. Foto: Britain on View Foto: Britain on View
Et lite glimt av Metrocentre, gigakjøpesenteret der tivoliet MetroLand ligger. Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Tivoli og shopping


Dette vil glede alle handleglade mødre: The New Metroland et innendørs tivoli som ligger i samme bygning som MetroCentre, Newcastles gigantiske kjøpesenter, som hevdes å være Europas største. The New Metroland har 12 attaksjoner som en berg- og dalbane, et minitog og en kjempehuske. Mens ungene og far koser seg i tivoli, kan mor brenne penger i butikkene.

Hvor: MetroCentre, 39 Garden Walk, Gateshead
Åpningstider: 10-20 (11-18 søndager)
Pris: Dagskort: 10 pund (cirka 115 kroner)
Kveldskort (etter 17): 7 pund (cirka 80 kroner)
På nett: The New Metroland og MetroCentre

Fisker på alle kanter i Blue Reef Aquarium. Foto: Blue Reef Aquarium
Fisker på alle kanter i Blue Reef Aquarium. Foto: Blue Reef Aquarium Vis mer


Ta turen under havoverflaten


En annen aktivitet for en regnværsdag er en tur til Blue Reef Aquarium, et stort akvarium som ligger ved Tynemouth, der elven Tyne renner ut i Nordsjøen. I de 30 forskjellige akvariene kan du titte på sjøhester, tropiske hai, rokker, korallrev, pirajaer, kjempekrabber og andre vakre (og skumle) skapninger.

Hvor: Grand Parade, Tynemouth, Tyne & Wear
Åpningstider: 10-17 (16 vinterstid)
Pris: Familie (2+3): 16 pund (cirka 185 kroner)
På nett: Blue Reef Aquarium

Mer info om Newcastle:
Visit NewcastleGateshead

Ikke sikker på hva dere skal gjøre i sommer?
>>Planlegg familieferien med DinSide Reise!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer