New York fra radiostyrt fly

Utrolig utsikt - og utrolig tett på landskapet.

<B>FUGLEPERSPEKTIV:</B> Det er imponerende hvilken utsikt et radiostyrt modellfly kan få når det nærmer seg New York.
FUGLEPERSPEKTIV: Det er imponerende hvilken utsikt et radiostyrt modellfly kan få når det nærmer seg New York. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å fly tett innpå New Yorks skyskrapere ble umiddelbart risikosport etter 11. september 2001, men hvis bare flyet er lite nok lar det seg gjøre i det skjulte.

En østerriker som på forumnivå bare kaller seg "trappy" har ved hjelp av et avansert modellfly og videokamera laget en video som er oppsiktsvekkende morsom.

Det sier vi fordi oppsiktsvekkende videoer og bilder av New Yorks kjente monumenter og bygninger er så vanlig at vi knapt hever et øyenbryn. Her blir det derimot annerledes, først og fremst fordi en kommer svært tett inntil for eksempel Frihetsgudinnen.

Stor rekkevidde

Videoen er filmet ved hjelp av et modifisert, radiostyrt modellfly av typen Ritewing Zephyr. Disse er spesiallaget for å filme mens de er i lufta, noe som blant annet resulterer i spektakulære opptak som dette - og altså New York-filmen nederst i denne saken.

"Trappy" forteller i en tråd på et dedikert forum for radiostyrte fly, helikopter, biler og andre kjøretøy at han satte seg fore å bygge den ultimate utgaven av denne flytypen.

Da tråden ble påbegynt tidligere i sommer var flyet forventet å veie drøye to kilo, ha en flytid på 25 til 40 minutter, være i stand til å tilbakelegge mellom to og tre mil før landing, og, ikke minst, nå høyder på mellom 3000 og 4500 meter. Makshastigheten ble antatt å ligge på 150 km/t, mens cruisehastigheten ville være pene 60 km/t.

Høye frekvenser

For å beholde kontrollen over flyet måtte "trappy" bruke en radiostyring som sender på svært høye frekvenser (15.3GHz, for å være nøyaktig), blant annet fordi det kryr av forstyrrelser fra andre sendere og mottakere i den amerikanske østkystbyen. Bare Empire State Building alene skal, ifølge "trappy", ha rundt 140 antenner festet på bygget.

Det er den ferdige versjonen av dette flyet som brukes i videoen under. Det er en fantastisk tur gjennom New Yorks veldig, veldig kjente landskap, men som likevel tilfører byen noe nytt. Sørg for å få med deg slutten på videoen. Politiet dukker nemlig opp, men reaksjonen er kanskje ikke hva du hadde forventet.

New York City from trappy : TeamBlackSheep on Vimeo