Europas første online reisemarked drevet av flyselskaper skal lanseres innen året.
Europas første online reisemarked drevet av flyselskaper skal lanseres innen året.Vis mer

Nettsatsing skal gi billigere flybilletter

Europas første on-line reisemarked drevet av flyselskap er i ferd med å lette. Blir det endelig lavere flypriser?

SAS har inngått et samarbeid med ti av Europas største flyselskap om å lansere en felles reiseportal. Blant de andre aktørene finnes storheter som British Airways, Lufthansa, KLM, Alitalia, Finnair og Air France.

Reiseportalen, som ennå ikke har fått et navn, skal i følge planene stå klar i løpet av noen måneder. Målsetningen er klar - prisene skal kuttes.

- Dette nettstedet vil revolusjonere måten kundene tilrettelegger sine reiseplaner på, sier konsernsjef i SAS, Jan Stenberg, i en pressemelding. Fra en behagelig lenestol, får de tilgang til det største internasjonale rutenettverket og noen av de laveste prisene som er tilgjengelig.

Samarbeid på tvers av allianser

Det nye samarbeidet avduker også en aldri så liten annen revolusjon. Flyselskaper fra ulike partnerallianser har nemlig gått sammen om et felles prosjekt. Reiseportalen planlegges dog å bli administrert individuelt av de ulike flyselskapene, som vil forbli konkurrenter.

SAS tviler ikke på at reiseportalen kommer til å bli en suksess.

- Alle våre undersøkelser viser at kundene ønsker å ha muligheten til å sammenlikne og kjøpe tilbud fra et stort utvalg av flyselskap ved å besøke kun ett nettsted, sier Stenberg.

Fly, hotell og leiebil

Brukere av den kommende reiseportalen kan bestille flybilletter og i tillegg reservere hotell samt leiebil ved ulike reisemål. Reiseportalen vil dermed ta opp konkurransen med andre etablerte nettbaserte reisebyråer.

Den nye storsatsingen er også dårlig nytt for de tradisjonelle reisebyråene. British Airways, Europas største flyselskap, sier at de har som målsetning å selge 50 prosent av sine billetter over nett innen 2003. Per i dag ligger BAs nettbaserte salg på rundt to prosent.

- Internett kommer til å endre reisebransjen radikalt i fremtiden. Vår prioritet har vært, og vil fortsatt bli, å tilfredstille kundenes behov og det er ingen tvil om at Internett blir en av de viktigste distribusjonskanalene fremover, sier informasjonsansvarlig i British Airways, Kate Thornton.

Lønner det seg å bestille ferien over nett?

Ryktene sier at det skal bli så mye billigere å bestille reiser over nett. Men stemmer dette egentlig med virkeligheten? Les mer i vår artikkel billigere reise over nett? Vi har også satt sammen en oversikt over nettsteder hvor du kan sjekke pris og bestille fly, hotell, leiebil eller finne den billigste restplassen. Les mer i denne artikkelen.