Nettet svømmer i reisesvindler

Er du en av dem som har fått den glade melding på en popup om at du har vunnet en nesten gratis tur? Ikke fall for fristelsen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De fleste med e-postadresse og globale surfevaner kommer over noen av de uttallige popups, e-poster og nettsider som lover deg gull og grønne reisedrømmer for en slikk og ingenting. Gratis flytur, bare du betaler den mikroskopiske hotellprisen i god tid, råbillig cruise for den som betaler innen 90 dager før avreise og rundturer til latterlige priser for den som slår til nå. Alt de snille tilbyderne trenger er pengene dine, eller kredittkortnummeret ditt i god tid før "reisen". Og du skal helst slå til nå, for det er jo et tidsbegrenset tilbud må vite, dessuten blir det nok snart utsolgt. Høres det for godt ut til å være sant? Ja, det er faktisk akkurat det det er.

 • Unngå å bli lurt - her er tipsene.
 • Skroll ned for mer.

  Vanlig lureri

  Vær forsiktig selv om nettsidene ser proffe ut. Faksimile fra Special T Travels nettsider. Foto: faksimile special t
  Vær forsiktig selv om nettsidene ser proffe ut. Faksimile fra Special T Travels nettsider. Foto: faksimile special t Vis mer


  Reisesvindler er en av de vanligste lureriene du kan komme over på nettet. De amerikanske forbrukermyndighetene advarer mot slike svindelforsøk på sine nettsider, og sier for eksempel at spam der du gratuleres med å ha "vunnet deler av en reise" eller "vunnet gode reisetilbud" er av de 12 vanligste svindelforsøkene du kan få på e-post.

  En av DinSides lesere kom over et slikt tilbud på nett denne uken. Han skriver følgende til DinSide Reise:

  I dag spratt det opp et tilbud fra Special T Travels i USA om tilbud på 4 netter på hotell i Orlando, 3 netter på hotell i Daytona, Cruise t/r fra Florida til Bahamas med 3 netter på hotell på Bahamas, 2 netter på hotell i Las Vegas og 7 dager med leiebil med fri km. For alt dette skulle jeg betale $698, og da kunne inntill 4 voksne reise for dette beløpet. Det blir jo et latterlig lavt beløp pr. person, og også for 2 personer som er aktuelt i dette tilfellet. Reise t/r fra Norge til Florida og innenriks til Las Vegas kommer utenom. Tilbudet gjelder flotte spesifiserte hoteller. Dette tilbudet gjelder i 18 måneder, og man må ha 60 dagers varsel før en evt. reise. Dette høres jo nesten for godt ut til å være sant. Har dere noen erfaringer med dette tilbudet? De ønsker nemlig å trekke beløpet fra min konto nå med en gang, det er det som gjør det litt mystisk. Jeg har god lyst til å slå til, men ønsker å høre om dere har hørt noe negativt om dette.

  For godt til å være sant

  Som leseren selv sier, høres dette for godt ut til å være sant, og hos oss ringer alle varselklokker. Vi går inn på nettsidene til Special T Travels og blir ikke overrasket over at mange blir fristet. Sidene ser riktig så delikate ut, og lave priser virker lokkende. Men vi vet også at delikate nettsider verken koster mye tid eller penger å konstruere. Det betyr imidlertid ikke at selskapet er mer troverdig, eller at tilbudene har noen som helst rot i virkeligheten.

  Har du vært utsatt for slike svindelforsøk? (Avsluttet)
  Ja(57%) 145
  Nei(33%) 83
  Vet ikke(10%) 26
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Vår leser gjør ytterligere undersøkelser, og kommer over nettsider der flere nettbrukere forteller om negative opplevelser med selskapet, mellom dem flere nordmenn.

  Også redaktøren i DinSide Økonomi har blitt forsøkt svindlet med drømmeferie til USA og Bahamas.

  Her er noen av advarslene:
  - Jeg følte at selskapet kun var ute etter pengene, og at ingenting ville komme ut av tilbudet, sier Grahame fra Lisboa.

  - Jeg var dum, oppgav kredittkortet, det hørtes så bra ut. Jeg kansellerte innen 30 dager. (...) Fortsatt ikke fått refundert pengene, forteller Annette fra USA.

  - Jeg har ikke hørt fra Special T Travel siden de mottok bestillingsskjemaet og pengene mine. (...) De ringer ikke tilbake, og jeg er bekymret for om jeg har tapt de alle pengene. Det skriver Susan fra USA.

  Ut fra rapportene her, synes det som om Special T Travel har operert på denne måten i flere år. Første rapport er fra november 2001.

 • Les flere historier fra de som har blitt lurt, eller har avslørt lureriet i tide her.
 • Tipsene

  Vår leser var våken, og unngikk å bli lurt.

  Se etter denne logoen hos norske reiseoperatører.
  Se etter denne logoen hos norske reiseoperatører. Vis mer


 • Vil du unngå å bli lurt - her er tipsene.
 • Sikre deg mot konkurs og tapte billettpenger

 • Streikerammet på ferie - dine rettigheter

 • Reisearrangøren er konk - hva gjør jeg?
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer