Prisene på flyreiser har blitt lavere fra enkelte byer i Norge. Foto: Travelmarket/DinSide
Prisene på flyreiser har blitt lavere fra enkelte byer i Norge. Foto: Travelmarket/DinSideVis mer

Nesten like billig å fly nå som for to år siden

Prisene på flyreiser har ikke fulgt normal prisstigning, viser en undersøkelse utført av Travelmarket.

Det er ikke blitt noe særlig dyrere å fly de siste to årene, viser tall fra Norsk Flyprisindeks.

Indeksen er utviklet av reisesøkemotoren Travelmarket.no og tar for seg prisene på flyreiser fra de største byene i Norge til de mest populære destinasjonene i verden.

Prisene på reiser fra Oslo har bare steget med 3 prosent på to år, mens priser fra Stavanger har steget med 4 prosent.

I Trondheim har prisene stått stille, mens Bergen og Trondheim har hatt kraftige fall i prisene. Der er billettene 11 og 12 prosent billigere enn for to år siden, ifølge den nye statistikken.

I den samme perioden har den generelle prisstigningen vært 4,2 prosent.

Enkelte priser har økt

Reisedirektør Rolf Forsdahl i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge (HSH) bekrefter at prisene på de mest populære flytilbudene ikke har hatt noen stor vekst de siste årene.

Rolf Forsdah, direktør for Reise i HSH. Foto: HSH
Rolf Forsdah, direktør for Reise i HSH. Foto: HSH Vis mer


- Generelt stemmer nok hovedbildet av en moderat prisvekst på de fleste destinasjoner, sier Forsdal til DinSide, som begrunner svaret med at innenfor feriesegmentet har konkurransen mellom lavprisselskapene og fullserviceselskapene vært stor, noe som har presset prisene ned.

Han mener likevel at det blir feil å tro at alle flypriser har holdt seg på samme nivå over tid.

- Tallene gir nok ikke et komplett bilde. Hadde en tatt med destinasjoner som ikke er konkurranseutsatt, hadde nok bildet sett annerledes ut. Ser vi på destinasjoner som Brüssel eller Geneve, som stort sett har forretningsreisetrafikk, har nok prisstigningen vært større. Konkurransebildet der er noe helt annet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Smartingene tar ferien i august

Mener prisene må opp

Forsdahl mener det ikke kan bli lenge til også prisene til populære reisemål må stige, for at fly- og reiseselskapene skal kunne overleve.

- Det prisnivået selskapene ligger på nå kan ikke vedvare, sier Forsdahl.

Han peker på dyrt drivstoff, skatter, avgifter og andre kostnader gjør at selskapene blir nødt til å sette opp prisene etter hvert. Han sier de lave prisene gjør at folk tror kostnadene forbundet med en reise er lavere for selskapene enn hva som er realiteten.

- Alle selskapene har kampanjetilbud og sjokktilbud som kan gjøre at folk får forstillinger om at det koster 400 kroner tur/retur Nice, men det er grunn til å oppfordre forbrukere til å ikke ta lokkepriser som grunnlag for hva det egentlig koster å fly, sier han.