SAS oppkjøp av Braathens får nei fra Konkurransetilsynet.
SAS oppkjøp av Braathens får nei fra Konkurransetilsynet.Vis mer

Nei til SAS og Braathens

Konkurransetilsynet varsler et mulig forbud mot SAS oppkjøp av Braathens.

Konkurransetilsynet varsler i dag at de ønsker å forby SAS oppkjøp av 68,8 prosent av aksjene i Braathens. Begrunnelsen er at SAS sammen med Braathens vil bli tilnærmet monopolist på det norske markedet. En situasjon som gir selskapet markedsmakt til å innføre kapasitetsreduksjoner og prisøkninger.

Mot Braathens ønsker

Braathens sliter betydelig økonomisk, og både de ansatte og selskapets ledelse har signalisert at de er positive til SAS som ny eier. Konkurransetilsynet melder imidlertid at selv om Braathens sliter økonomisk, så anser de ikke selskapet som en såkalt fallittbedrift som uansett vil tre ut av markedet. Braathens finansdirektør Per H. Christensen sier i en melding til Oslo Børs at selskapet er uenige i tilsynets begrunnelse:

Braathens er uenige i begrunnelsen tilsynet har gitt og beklager at et slikt vedtak eventuelt vil bli fattet.

SAS sier i en børsmelding at de vil påklage beslutningen om den blir som Konkurransetilsynet har skissert.

Tilrettelegger for jevnere konkurranse

For å legge til rette for at flere aktører skal kunne drive i det norske flymarkedet, vil Konkurransetilsynet også gripe inn mot selskapenes bonusprogrammer, reisebyråavtaler og storkundeavtaler. Disse avtalene inneholder ifølge tilsynet ordninger som oppmuntrer kundene til å være lojale overfor det største selskapet, det vil si SAS.

Tilsynet vil også vurdere om det er nødvendig å iverksette midlertidige tiltak for å regulere kapasiteten, slik at selskapene blir i stand til å fylle setene i større grad enn i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klagefrist

Partene og andre interessenter har fått frist til 3. september med å uttale seg. Endelig vedtak skal fattes senest 21. november i år.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.