Nå er det snart slutt på røykingen mange steder i Nederland.  Foto: colourbox.com
Nå er det snart slutt på røykingen mange steder i Nederland. Foto: colourbox.comVis mer

Nederlandske byer overkjørt av dop-turister

Nå er det slutt...

To nederlandske byer planlegger å stenge sine såkalte coffe shops, etter at de har konstatert at følgene av 25.000 belgiske og franske dop-turister hver uke har blitt for mye.

De lokale myndighetene i Roosendal og Bergen-op-Doom har gått ut med uttalelser at de ikke lengre kan takle dop-turistene som fører til trafikkproblemer, kriminalitet og ulovelig omsetning av narkotika.

- Omsetningen av mild narkotika som kannabis er motoren til den harde kriminaliteten. Det har en enormt negativ effekt på samfunnsordenen, sier myndighetene i en felles uttalelse.

Alle åtte coffe shops i de to byene vil bli stengt, med de første stengingene planlagt å starte i februar 2009.

Borgermesteren i Roosendaal tror vi kan klare å stenge alle innen to år, sier talsperson for kommunen Marjolein Koppens til news.com.au.

Frem til da, vil alle lokale coffee shops bli nødt til innskrenke salget av kannabis til to gram per kunde per dag, i stede for den nåværende grensen på fem gram.

De liberale lovene i Nederland gir enhver lov til å bære med seg fem gram kannabis uten å bli rettslig forfulgt.

En annen grenseby i Nederland, Terneuzen, gikk ut med en pressemelding i går som sier at det vil bli tøffere lokale lover på salg av kannabis fra mai neste år. Åpningstider vil bli innskrenket og lovlig mengde redusert.