Nederland vil bygge kunstig tulipan-øy

Den kunstige tulipanformede øya skal beskytte mot flom.

Publisert
Sist oppdatert

I Dubai har sjeikene bygget kunstige øyer formet som en palme, og verdenskartet i miniatyr.

Nå lanserer altså Nederland ideen om å bygge en kunstig øy formet som en tulipan rett utenfor kysten. Planen er at øya skal beskytte paddeflate Nederland mot flom, skriver Reuters, ifølge The International Herald Tribune.

Flom er det nederlendere er mest redd for, mer enn terroristangrep, ifølge en fersk undersøkelse.

Stort areal


Planen er at den kunstige øya enten skal være et naturreservat, åpnes for jordbruk, eller at det skal bygges hus der.

Tulipan-øya vil være cirka 50 kilometer lang, og 100.000 hektar i areal. Det ekstra arealet kan komme godt med i Nederland, som med sine 16 millioner mennesker er et av verdens tettest befolkede land. En fjerdedel av landet ligger dessuten under havoverflaten, og når det spås at global oppvarming vil føre til at havet stiger, kan det få alvorlige konsekvenser for landet.

Det er ikke bestemt om det skal bygges en kunstig øy utenfor kysten av Nederland eller ikke. I så fall blir det et omfattende prosjekt. Nordsjøen kan være stormfull, med bølger opp mot 10 meter. Dermed må barrierene mot det åpne havet være store, og dette vil koste en del.

Naturvernere er ikke overbegeistret for ideen, fordi de mener en kunstig øy vil ødelegge økosystemet.

Kilde: International Herald Tribune


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer