Naturvennlige ferier

Villmarksferier og andre naturnære opplevelser øker i popularitet. Nå skal det satses på økoturisme også i Norge.

Naturvennlige ferier

En natt med gråbein

  1. Naturvennlige ferier


Vargvandringen i Kolarbyn er en av opplevelsene som har blitt merket med Naturens Bästa, Sveriges sertifisering for turoperatører som driver med økoturisme. Snart kommer en tilsvarende sertifisering i Norge.

Det er GRIP og WWF som i samarbeid med Innovasjon Norge nå er i gang med kartlegging av ti bedrifter som i dag selger naturbaserte opplevelser. Tanken er å få en oversikt over hvordan denne type virksomheter påvirker naturen, kulturen og lokalsamfunnet. Ut fra dette skal kriterier for sertifisering lages. Planen er at de første bedriftene skal bli sertifisert neste år.

- Det er helt klart et marked for økoturisme, sier Hanne Bjørseth, seniorrådgiver i GRIP. Hun forteller at 110 bedrifter allerede har meldt sin interesse for prosjektet.

- Hvem er økoturistene?

- De er hovedsaklig mellom 35+, og like gjerne kvinner som menn. De er høyt utdannede, har høye lønninger, og ønsker å lære noe i løpet av ferien. Og de er villige til å betale mye for unike opplevelser. Et viktig trekk er også at de er erfarne reisende som har stor interesse for naturbasert ferie. Og de er generelt mer miljøbevisste enn andre turister. Gjennomsnittlig reiselengde er to uker – oppholdstiden øker med lengden, eller avstanden, på reisen, forklarer Bjørseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Særlig tyskere er veldig miljøbevisste. En undersøkelse viste at 84 prosent av de spurte tyskerne mente et intakt miljø var viktig for trivsel på ferie. De er også opptatt av lokale tradisjoner.

Naturens Bästa i Sverige har allerede sertifisert et godt utvalg av "miljøvennlige" opplevelser og ferier. Her kan turistene velge i alt fra vargvandring til hundesledekjøring til padling til reingjeting, for å nevne noe. GRIP har planer om å opprette en nettside lik Naturens Bästa for å presentere bedriftene som tilbyr økoturisme.

Flotte norske opplevelser

Hanne Bjørseth nevner tre norske bedrifter som har satset på økoturisme i lang tid allerede:

Svalbard Villmarkssenter, som blant annet arrangerer hundesledeturer og hundesledesafari, nordlysaften og overnatting på fangststasjon.

Lofoten Aktiv, som blant annet arrangerer fisketurer, havkajakkpadling, fjellturer, spekkhuggersafari, nordlystur og skitur.

Taiga Kulturopplevelser i Pasvik, som blant annet arrangerer vandretur i bjørnens rike, tiurleikekskursjoner, båtturer, hundesledekjøring og drømmepåske i Pasvik. Du kan til og med delta i hundesledeløpet Pasvik Trail, med egen slede og eget hundespann.

Alaskan Husky Tours utenfor Røros, som arrangerer hundesledeturer av forskjellige lengde - enten dagstur eller over flere dager, med overnatting i lavvo.

Mer info om økoturisme i Norge og utlandet:
Ecotourism Norway - infoside om det norske prosjektet - foreløpig for bedriftene.
Naturens Bästa - oversikt over Sveriges økoopplevelser.
Responsible Travel - britisk nettside med et stort utvalg av økoreiser verden over - også i Norge.
Forum Anders Reisen - tysk nettside me et stort utvalg av økoreiser verden over - også i Norge.