Naturmedisin mot malaria

Kinesisk folkemedisin er utgangspunkt for det som kan bli et nytt effektivt middel i kampen mot malaria.

Malariamedisiner er omstridte med til dels skumle bivirkninger. Dessuten har de de siste årene vist seg å tape effekt ettersom parasittene som forårsaker sykdommen i stadig større grad blir resistente. Det skriver Forskning.no, som kan fortelle at en ny medisintype er på trappene, basert på den kinesiske folkemedisinen artemisinin.

Testes i Storbritannia

Den nye medisintypen er utviklet av forskere i USA, Storbritannia, Sveits og Australia, og kan være det største gjennombruddet på flere tiår i kampen mot den dødelige tropesykdommen. Det kan vi lese av en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Medisinen er basert på kinesisk urtemedisin, men den skal være billigere å produsere og mer effektiv. Dessuten er den enklere i bruk enn den originale kinesiske medisinen. Den må imidlertid testes ytterligere før den kommer i kommersiell produksjon, og blir nå klinisk testet i Storbritannia.

Reisesykdom

Malaria er en sykdom som finnes i tropiske og subtropiske områder av Afrika, Asia, og Sør-Amerika. Sykdommen skyldes en parasitt som overføres til mennesker ved bitt av malariamyggen. Ifølge Folkehelseinstituttet er malaria utbredt i 90 land. 300 millioner mennesker får malaria hvert år, og en million dør. Først og fremst rammes fattige mennesker i de delene av verden der sykdommen er utbredt, og der medisintilgangen er dårlig. 90 prosent av dødsfallene skjer i Afrika.

Med disse tallene er det ingen grunn for turister og andre reisende å ta lett på sykdommen. Tall fra Storbritannia viser at slurvete bruk av medisin som forebyggende middel fører til en økning i antall smittede briter. Mange lar være å ta medisinene på grunn av deres noe tvilsomme rykte, og andre er rett og slett for sent ute - på grunn av impulsreiser. Dobbelt så mange britiske statsborgere døde i fjor av malaria sammenlignet med året før. Det viser at det er viktig at reisende fra deler av verden som vanligvis ikke rammes av malaria ikke må glemme at dette er en svært farlig sykdom.

  • Slik forebygger du malaria