Naturfenomener i Norge

Norge er velsignet med flere naturfenomener du bør ha sett før du kaster inn håndkledet. Visste du at Norge har verdens sterkeste – og verdens største – malstrøm?

Publisert
I Saltstraumen utenfor Bodø kan du oppleve verdens sterkeste malstrøm.<br />
Foto: Espen Mortensen Foto: Espen Mortensen
I Saltstraumen utenfor Bodø kan du oppleve verdens sterkeste malstrøm.
Foto: Espen Mortensen Foto: Espen Mortensen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Slike kjeler kjennetegner en malstrøm.
Slike kjeler kjennetegner en malstrøm. Vis mer

Verdens sterkeste

Verdens sterkeste malstrøm er Saltstraumen, som du finner 33 kilometer sør for Bodø. Den oppstår når tidevannet går inn og ut gjennom det 3 kilometer lange og 150 meter brede sundet som skiller Saltenfjorden og Skjærstadfjorden.

Når 400 millioner kubikkmeter med vann skal passere gjennom sundet i løpet av seks timer, dannes det strømvirvler – eller kjeler – som kan bli opptil 10 meter i diameter og 4-5 meter dype. Vannmassene kan komme opp i hastigheter på rundt 20 knop – eller 37 kilometer i timen. Det er aldri helt stille i Saltstraumen, men strømningene er sterkest hver sjette time, når vannet beveger seg inn og ut. Strømningene påvirkes ytterligere av fullmåne og nymåne – og blir sterkere da.

Verdens største

Verdens største malstrøm finner du utenfor Moskenes i Lofoten. I og med at den er den største, og at den derfor brer seg utover et større område, er den også vanskelig å se. Moskenesstraumen oppstår mellom Lofotodden og Værøy, og du må ut i båt for å se den – i motsetning til Saltstraumen som kan sees fra land. Moskenesstraumen er sterkest på uværsdager om vinteren, men da er det dessverre umulig å gå ut i båt for å bivåne verdens største malstrøm.

Midnattssol er en vakker opplevelse du aldri glemmer.
Midnattssol er en vakker opplevelse du aldri glemmer. Vis mer

Midnattssol

Midnattssolen er et skue du neppe vil glemme når du har opplevd det. Den treffer Nordpolen først, rundt 20. mars, og beveger seg sørover og treffer Longyearbyen og Svalbard 20. april. Svalbard er velsignet med midnattssol i hele fire måneder.

Sørligste punkt du kan oppleve midnattssolen er litt sør for Polarsirkelen, hvor den har en kort gjesteopptreden noen få dager rundt sankthans. Midnattssolen kan beundres nord for den nordlige polarsirkelen om sommeren, og sør for den sørlige polarsirkelen om vinteren.

Nordlys

På den nordlige halvkule kalles det nordlys – på den sydlige sydlys. Nordlys forekommer hyppigst på høye breddegrader – altså i nord – men det er observert nordlys også rundt Oslo. Det oppstår når partikler blir slynget fra solen mot jorden. Når disse partiklene nærmer seg jorden ledes de mot sydpol og nordpol, og når de støter sammen med luftpartikler tilføres disse solpartiklene energi – og vi får lys. Det kan være hvitt, grønt eller rødt lys som beveger seg over himmelen.

Hyppigheten varierer med solaktiviteten, som har topper cirka hvert 11. år. Det var høy aktivitet i fjor men også i år – så dersom du ønsker å se nordlyset er det i år du bør satse. Solaktiviteten vil sannsynligvis avta til neste år..

En total solformørkelse.<br />
Foto: Robert Gibala Foto: Robert Gibala
En total solformørkelse.
Foto: Robert Gibala Foto: Robert Gibala Vis mer

Solformørkelse

Totale solformørkelser som kan skues fra ett og samme område er sjeldne. Siste solformørkelse som kunne sees fra Norge, var i 1954. Delvise solformørkelser er mer vanlige – 11. august 1999 hadde vi en delvis solformørkelse hvor 70 prosent av solen lå i mørke.

Solformørkelsene oppstår når månen står mellom solen og jorden, og dekker til solen. De oppstår på forskjellige steder til forskjellige tider. Neste totale solformørkelse inntreffer 21. juni i år, over Sør-Atlanteren, sørlige Afrika og Madagaskar. Vil du absolutt se en total formørkelse i Norge må du nok gå til drastiske og grensesprengende helsetiltak. Her i Norge må vi nemlig vente til 2126 før vi kan være vitner til neste totale solformørkelse.

  • Sjekk severdige byggverk her
  • Tilbake til innledningsartikkel

    Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer