Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres AngelesVis mer

Naturdiktatorene råder

LITT PÅ SKRÅ: Naturen er uinteressant og ukomfortabel.

KOMMENTAR: Invitasjonen til fottur i Rondane og overnatting i familiehytta dirret i luften, det måtte tas en avgjørelse.

- Bli med da, kvitret vår nikkerskvinne med en stemme like klar som en fjellbekk. - Hva er vel mer ekte enn å gå i fjellet? Bade naken i kulp? Om kvelden kan vi fyre i ovnen og spille kort.

Min bedre halvdel ser dystert ned i cortadoen:

- Mamita, jeg er allergisk mot sypresser, jeg kan ikke dra.

Min bedre halvdel har ikke sett en viltvoksende plante siden han så ugresset i Frognerparken for to år siden, og har ikke lært seg forskjell på tropiske vekster og bjørk. Jeg derimot, benyttet anledningen til å trå i graset da jeg luket i bakgården.

Min middelhavsappelsin synes norsk skog og fjellheim er kjedelig, vel, han synes all skog og de fleste fjell er kjedelige. En middelhavsmann kan tilgis for å mislike natur, han er ikke vant til den, han er oppvokst i en millionby hvor livet går i kø. Jeg, derimot, blir ikke tilgitt for å slutte meg til ham:

- Hombre! Det er ikke lenge siden mordere ble straffet med å bli sendt ut i ødemarken. Når ble det galt med å gå på restaurant og sove i en ordentlig seng, mumler han.

Filosof og førsteamanuensis Lars Fr. Svendsen skrev i en kommentar i Aftenposten at da Norge skulle bygges som nasjon og det skulle innpodes en viss tilhørende identitet, ble naturen oppvurdert som det mest autentisk norske som finnes.

- Er den mer autentisk enn en god suppe, en stek med saus og en ordentlig madrass? Og ekte? Er fjellet mer ekte enn det sixtinske kapell eller Museo de Prado?

Naturdiktatorene råder


- Men det er mer naturlig, blinker nikkersvenninnen. - Komme seg ut av byen og det overfladiske livet der.

- Naturlig? fnyser min bedre halvdel over croissanten. - Hvorfor er det mer naturlig å slite i fjellet enn å slite for ha det komfortabelt på fridagene? Og hva er det med granitten i fjellet som får den til å være mindre overfladisk enn brostein? Den er ikke interessant en gang. En pen jente på café, derimot....

Min halve appelsin har ikke sjans. Han er i mindretall moralsk og kulturelt. På vei opp til sommerviddene, lyngen og hyttene med torvtak, stopper plutselig bilen. Han går ut og løfter på panseret. Han studerer bilen nøye.

- Vi har ikke en sjans, sier han etter en lengre studie av motorens forgreininger. - Jeg tør ikke kjøre lengre, det er nok best å snu slik at mekanikeren kan reparer dette.

Vel fornøyd med å slippe unna ensomhet og tåkeheim, luntrer vi tilbake til byen. På veien stanser han og kjøper en bok han har ønsket seg lenge og vi kommer akkurat tidsnok til å rekke å spise sushi før niern. Mens filmen går plinger det inn en melding på mobilen.

Stillhet, natur og kos. Misunnelige?

- Nei, vi gjør noe som er mer interessant, vi hygger oss med teknologi og opplevelser. Få ting er så naturlig som det.

Merkelig nok fungerer motoren som en klokke gjennom hele sommeren, og hele veien ned til Middelhavet og det sixtinske kapell.

På skrå ut i verden:
Når ble norsk godt?
Gay mat
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Fra macho til metroseksuell
Kjærlighet og geriljakrig
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby
Dødelig kjedelige fossefall