Dette er en modelltegning av NASAs X-43A Hypersonic Experimental Vehicle. Foto: NASA
Dette er en modelltegning av NASAs X-43A Hypersonic Experimental Vehicle. Foto: NASAVis mer

NASA utvikler hypersonisk jetfly

Vil bruke under tre timer på flyturen New York-Sydney.

NASA har avslørt at de planlegger å bygge et hypersonisk jetfly som kan fly ekstraordinært raskt. Dermed vil en flytur fra New York til Sydney, som vanligvis tar 21 timer, ta 2 1/2 timer. En tur fra Oslo til New York kan ta ned i en time.

Det hypersoniske flyet vil kunne fly med fem ganger lydens hastighet. Til sammenligning fløy Concorde i to ganger lydens hastighet. Lydens hastighet er forøvrig cirka 340 meter per sekund. Fem ganger dette blir altså cirka 1.700 meter per sekund, eller imponerende 6.120 kilometer i timen(!)

Inn og ut av atmosfæren

NASA har satt av fem millioner dollar årlig de neste tre årene for å utvikle superjeten, skriver Daily Mail.

Utfordringen for ingeniørene som jobber på prosjektet er mange. For å oppnå den høye hastigheten, skal flyet ut av atmosfæren. Og å lage et fartøy som gjør dettte på en trygg og sikker måte, og som kan tilføre passasjerene oksygenet de trenger under turen er ikke enkelt. Det har arbeidet rundt utviklingen av kommersiell romtrafikk tydelig vist.

Les også: Verdens første kommersielle spaceport er åpnet

Skal kunne fly til Mars

Hovedgrunnen til at NASA setter i gang dette prosjektet, er at de ønsker å utvikle et fartøy som kan frakte astronauter til Mars. Bivirkningen dersom de lykkes, er at hyperjeten vil kunne brukes i passasjertrafikk. Vi snakker nok imidlertid om svært svevende planer foreløpig på den fronten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fartsrekord

I vår satte X-51A Waverider, en såkalt scramjet (supersonic combustion ramjet), hastighetsrekord på fem ganger lydens hastighet. Scramjeten var i dette forsøket ment å nå høyere fart, men tapte akselerasjon etter 200 sekunder.