Når spiser du i Spania?

Når er tiden inne for å dytte i seg litt blekksprut, eller et par oliven ifølge med et glass? Spanjolene later til å sitte og skravle på bar døgnet rundt, men det er faktisk struktur i måltidsrutinene. Strukturen er å pirre smakssansene i forkant av de store måltidene.

Publisert
Sist oppdatert
Vinduene i Spania bugner av fristelser.<br />
<I>Foto: Inga Holst</I>
Vinduene i Spania bugner av fristelser.
Foto: Inga Holst Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tapas, paella, churros, sherry – dagene brytes opp i mange små matpauser i Spania.

Måltidsrytmen

Dagen startes med cafe con leche og en croissant, kjeks, bolle eller en skive loff med marmelade om morgenen. En annen variant er churros con chocolate, søt, fritert kake med sukkerstrø og tykk, varm sjokolade. Churros con chocolate er også populært etter en lang, hard natt på byen. I 10-11-tia på formiddagen tar man gjerne en sandwich - bocadillo - med ost, pølse eller noe annet. Til denne maten smaker det med øl, kaffe eller juice. I ett-tia er det mange som forbereder seg til dagens første store måltid med en tapas. Fra klokken 1330 er det klart for en treretters lunsj , almuerzo eller comida. Mange drar hjem og spiser, og det merkes på trafikken: Det er rush i forkant av måltidet og i etterkant. Forretninger og kontorer er stengt I denne perioden. Fra kl 17 til klokken 18 er det full rulle på barer, kafeer og konditorier; Mange tar da sandwich eller en kake med kaffe, juice eller te. Rundt klokka 19 fylles tapasbarene opp, og folk småspiser frityrstekte blekksprutringer, oliven, ansjos, kjøttboller eller annen snacks ifølge med sherry, vin eller øl. Fra klokka 21 og utover spiser man middag eller et kveldsmåltid - cena - ofte en treretter. Folk går ofte ut og spiser så sent som klokka 23. Enkelte restauranter i områder med mange turister starter middagsserveringen tidligere på kvelden.

Menyer

Restaurantutbudet er generøst i Spania, likeså prisene. De store byene er likevel dyre, og en helaften kan komme opp på nordeuropeisk prisnivå. En asjett med en tapas er imidlertid rimelig, men mett blir du kanskje ikke av et lite stykke skinke og et glass sherry? Er du som mange andre turister nysgjerrig på å smake deg gjennom tapassortimentet, drar du fra sted til sted en hel kveld. Barene har ofte sine tapas utstilt i disken, eller de står skrevet opp en tavle. Enkelte steder finnes det trykte menyer. Du kan også spørre etter en ración med snacks som er nok til to personer.

Andre menyer

De fleste restauranter kjører en menú del día, dagens meny, som et rimelig alternativ til a lá carte. Menú del día består av en forrett, hovedrett, dessert, brød og vin. Det er vanligvis noen retter å velge mellom på hver på hver etappe. En rimelig slektning av menú del día er plato combinado, en tallerken med for eksempel poteter og fiskekroketter. A la carte er litt dyrere enn menú del día og platos combinados, men er ofte av høyere kvalitet.

Hva har man på seg?

Spanjolene er langt mer opptatt av utseendet, la appariencia - fremtoningen - enn hva skandinaver er. På dagtid kan man godt gå i shorts og sandaler, men selv om det ikke er påkrevet med jakke og slips på kvelden, tar man gjerne på seg noe mer formelt.

Mer om Spania

 • Weekendguide til Barcelona
  - Hva gjør du, hvor bor du og hvordan kommer du deg dit.

 • Sensasjonell moro I Barcelona
  - DinSide Reise tester moroa i fornøyelsesparken Tibidabo.

 • Toppen på Tenerife
  - Bli med på tur til Teide, Spanias høyeste fjell.

 • Vill og vakker spansk utfulukt
  - Stup utfor hårnålssvinger i Andalucia.

 • Den store tomatkrigen
  - 120 tonn tomater og 30.000 gærninger i krig.
 • Tilbake til innledningsartikkelen
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer