Når hotellgjestene får angre

Waldorf Astoria i New York innvilget amnesti, og fikk verdifulle gjenstander i retur.

Denne solide samlingen av diverse bestikk, samt en gryte i kobber og stål, er bare noe av det som ble returnert i forbindelse med at hotellet Waldorf Astoria i fjor innvilget amnesti for å få tilbake historisk interessante gjenstander. Foto: Waldorf Astoria Archives
Denne solide samlingen av diverse bestikk, samt en gryte i kobber og stål, er bare noe av det som ble returnert i forbindelse med at hotellet Waldorf Astoria i fjor innvilget amnesti for å få tilbake historisk interessante gjenstander. Foto: Waldorf Astoria Archives Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort antall hotellgjester har nok tatt med seg noe hjem etter oppholdet, som strengt tatt godt kunne blitt liggende igjen på rommet. Penner, notatblokker og sjampo innrømmer mange at de tar med hjem, og enkelte lar seg også friste av langt dyrere ting.

Mer: Her er sakene folk stjeler på hotellet

Fristende luksus

I fjor innvilget det berømte New York-hotellet Waldorf Astoria kleptoman-amnesti. Resultatet er at hotellet har mottatt gjenstander som langt overstiger penn og papir i både verdi og størrelse. De har fått tilbake både sølv, kobber, keramikk og glassgjenstander som stammer helt tilbake fra 1920-tallet.

Mye har nå stor historisk verdi for hotellet, og mange av gjenstandene som er returnert fra angrende gjester, deres etterkommere eller samlere, har nå havnet på utstilling.

Såkalte nøtteskåler i sølv ser ut til å ha vært populært å ta med. Sølvtøy likeså, men også kaffekanner, serveringsbrett og endog et skohorn i plast har blitt returnert til hotellet. Vi ser ingen skåler til å servere den berømte salaten i, men ellers altså rikelig med redskaper til å fortære den med.

Sølvfatene var beregnet på nøtter, og er stjålet fra hotellet på 50-tallet. Stemplet med INTERNATIONAL SILVER CO, THE WALDORF ASTORIA, 1957 Foto: Waldorf Astoria Archives
Denne flaskejekken i metall er også tydelig gravert med navnet Waldorf Astoria. Ukjent når den er stjålet. Foto: Waldorf Astoria Archives
Det glimrer ikke alltid om det er sølv. Men denne rosa tekannen fra 1931 har faktisk lokk i sølv. Foto: Waldorf Astoria Archives
Kobbergryte med logg, inngravert både på lokk og håndtak. Foto: Waldorf Astoria Archives
Noen har også tatt seg bryet å sende inn et plastikk-skohorn med påtrykket logo i gullbokstaver. Foto: Waldorf Astoria Archives


Kan du ikke reise til New York-hotellet for å se selv, finner du bilder og beskrivelser i hotellets bildearkiv, der også bildene i artikkelen er hentet fra.

Selv om resultatet av denne innsamlingen bringer frem verdifulle gjenstander fra private hjem, hører det heldigvis til sjeldenhetene at hotellgjester forsyner seg så grovt.

– De gangene gjester tar med seg noe uten å betale for det, er det enten fra minibaren, håndklær eller badekåper, sa driftsdirektør i Thon Hotels, Anders Lindvall, til DinSide i høst.


Ikke bare gjestene som stjeler: Derfor bør du benytte hotellsafen selv om enkelte advarer om at safene ikke er så sikre som mange tror.

Også i lufta

Suvenir-jegerne stopper ikke i hotelldøra, for også flyselskaper er utsatt for tyverier. Tidligere har flere selskaper meldt om utbredte tyverier av setebelter og redningsvester. Åpenbart til fare for flysikkerheten.

– En periode var det populært blant enkelte å bruke setebelte fra fly som belte til buksene, fortalte Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til DinSide i 2011.

Og for litt mer enn ett år siden fortalte Air France at de hadde avslørt en reisende fotograf som stortyv. Mer enn 77.000 kroner skal franskmannen angivelig ha tjent på å selge unna tyvegods, bare fra flygninger med Air France i en treårs-periode.

Han skal ha forsynt seg med tøyservietter, glass, fat, håndduker og alt annet han har vært istand til å få med seg for videresalg. Tyvegodset har så blitt annonsert via annonser på nett.

Større fare er at du glemmer dine saker: Sjekk her før du går ut av flyet

Flyselskapet Virgin Atlantic har også avslørt tyvaktige passasjerer. De gikk så langt at de stemplet sine sjarmerende salt- og pepperbøsser med Pinched from Virgin Atlantic på undersiden, uten at det hadde nevneverdig effekt. De ble fortsatt stjålet i stort omfang, og omtalen som har fulgt har i ettertid blitt regnet som en vellykket PR-kampanje, mer enn et tap.

Lovlig luksus: Denne hotellmenyen er helt gratis for gjestene