Når ferien går i dass

Sydenhotellet ble herjet av en epidemi, og halvparten av gjestene fikk magesjau. De ferierende klaget inn saken til Reklamasjonsnemnda for Selskapsreiser.

En lei turistdiaré kan spolere en ferie. Er du langt hjemmefra bør du være forsiktig med hvor og hva du spiser. Men hva når det viser seg at det herjer en epidemi på hotellet der du bor?

Hva skjedde?

Mye god mat i Tyrkia, men du kan være uheldig.
Foto: Dag Yngve Dahle Foto: Dag Yngve Dale
Mye god mat i Tyrkia, men du kan være uheldig.
Foto: Dag Yngve Dahle Foto: Dag Yngve Dale Vis mer

Ved en chartertur til Alanya, Tyrkia, ble de reisende innkvartert på et hotell som viste seg å være herjet av en epidemi. Problemene startet ett par dager etter ankomst og varte ferien ut, samtlige opplevde også plager etter hjemkomst. I følge de reisende ble halvparten av hotellets gjester syke, og det antas dermed at smittekilden befant seg i hotellet. De reisende mottok ingen informasjon fra turoperatøren, og som en følge av dette oppsøkte kun én i reisefølget lege. Dermed mistet de også retten til å få erstatning fra forsikringsselskapet, da de ikke hadde legeerklæring å forevise. Turen ble ødelagt og de reisende krevde full refusjon av oppholdet.

Arrangøren svarer

Star Tour opplyser at det ikke er uvanlig at turister rammes av diaré. Ved ankomst til Tyrkia, blir de reisende alltid informert om de forholdsregler man bør ta vedrørende mat og drikke. Star Tour ble kjent med tilfellene av diaré først den 11. august (samme dag som reisefølget returnerte til Norge). På daværende tidspunkt var det intet som tydet på at dette var tilfeller utenfor den vanlige forekomsten av turistdiaré. Senere ble det imidlertid klart at det var uvanlig mange som hadde samme symptomene på diaré. Lokale helsemyndigheter ble kontaktet, men det ble ikke funnet noen smittekilde ved hotellet. I tillegg sendte flere land i Europa sine eksperter til Tyrkia for å kartlegge forholdene. Heller ikke da ble det funnet noen smittekilde. Star Tour gir ingen refusjon for oppholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reklamasjonsnemdas konklusjon

Etter nemndas vurdering er det ikke sannsynliggjort at Star Tour eller hotellet kan lastes for at klagerne ble syke. Nemnda er videre av den oppfatning at Star Tour ikke kan lastes for manglende informasjon, i og med at selskapet først ble kjent med sykdomsutbruddene den 11. august, og at informasjon ble gitt to dager senere. Nemnda finner etter dette ikke å kunne anbefale at klagerne gis medhold.

Ta kontakt med lege

Sykdom kan spolere en ferie, men det er vanskelig å bevise at arrangøren er den ansvarlige. Blir du syk bør du alltid ta kontakt med en lege, og få en attest. Ta vare på regninger og kvitteringer for legebesøk og eventuelle medisiner. Mistenker du at sykdommen skyldes forhold som arrangøren har eller burde ha kontroll over, bør du ta kontakt med selskapet og be om prisavslag. Som alltid anbefales det å ta ut reiseforsikring. Da kan du få økonomisk kompensasjon uansett om turarrangøren har skyld eller ei. Blir du beordret av legen til å holde sengen mer enn tre dager, kan du søke reiseavbruddsdekning fra forsikringsselskapet. Må du holde sengen over halve ferien, får du dekket hele reiseutlegget.

Har du gode eller dårlige ferieopplevelser, kanskje et godt tips til en artikkel? Send e-post til reiseinfo@dinside.no.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.