Når bør du reise?

Sesongen avgjør prisen på reisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan spare store penger på å velge riktig tidspunkt for ferien, og riktig reisemål. Vil du ha billig ferie i år, har vi fem tips du bør følge:

 1. Unngå skoleferiene

 2. Kjenn sesongsvingningene

 3. Reis i sesongstart eller ved sesongslutt

 4. Sjekk prisene fra Sverige

 5. Reis til land der levekostnadene er lave
Rådene er først og fremst myntet på deg som reiser på pakketur, men kan også være nyttige for andre reisende. Mer om de enkelte punktene kan du lese nedenfor.

Skoleferien er dyrest

Vil du ha stranda for deg selv, lønner det seg å vite når alle andre ikke reiser.
Illustrasjonsfoto: Morten Holbein Foto: Morten Holbein
Vil du ha stranda for deg selv, lønner det seg å vite når alle andre ikke reiser.
Illustrasjonsfoto: Morten Holbein Foto: Morten Holbein Vis mer

Barnas skoleferie er aller dyrest om du skal reise på pakketur. Det er også i disse periodene du bør være tidligst ute med å bestille ruteflybilletter. Vil du skaffe deg billige reiser, velger du ferieperiode som ikke krasjer med skoleferien om du har mulighet til det.

 • Lurer du på når skolene har ferie? Her finner du oversikt over skoleferiene i hele landet
 • Chartersesongene

  Vintersesongen varer fra oktober til april. I den perioden er utvalget av reisemål mindre enn om sommeren, og det er kortere og færre perioder med billige restplasser. De aller fleste velger en reise til Kanariøyene. Før terroren i USA var Egypt på vei opp og frem som et veldig populært alternativ. Thailand er også viktig, men dit er det dyrere og lengre å reise. Sommerstid er Middelhavsområdet mest populært. Ved sommersesongens start og slutt kan du finne mange billige reiser, spesielt i periodene utenom sommerferien. Hellas har i flere år vært sommerfavoritten, tett fulgt av Spania. Tyrkia er også et stort sommerreisemål for norske turister. Vår og høst er storbytid med Barcelona, London, Roma, Venezia og Nice som viktige reisemål.

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Velg riktig reisemål i riktig sesong

  Storbyreiser har vi sett aller billigst tidlig om våren. Utover i mai har prisvinneren vært sommerdestinasjonene i Middelhavet, med de greske øyene i lavpristeten. Det er vanligvis mulig å finne gode restplasstilbud helt frem til midten av juni. Den dyreste måneden er juli, i fellesferien. Umiddelbart etter skolestart i august faller igjen prisene på sommerreisemålene, og de holder seg lave helt til høstferien.

  Om vinteren er det dyrere, men lavsesongen er i januar og tidlig i desember. Da er det også tiden for de billigste reisene. I fjor var Tunisia det reisemålet du lettest kunne skaffe billige billetter til vinterstid. Spørsmålet er om det samme vil gjenta seg i år. På grunn av lavere forventninger til folks reiselyst har de fleste operatørene kuttet ut eller redusert antall reiser til landene i Nord-Afrika. Vinterferie og påske er vintersesongens pristopper, fulgt av juleferien.

 • Se vår prisstatistikk fra 2001 basert på de billigste restplassene fra uke til uke.
 • Velg svensk

  Svenske ferier korresponderer ikke med de norske.
Illustrasjonsfoto: Marianne Moen Foto: Marianne Moen
  Svenske ferier korresponderer ikke med de norske.
  Illustrasjonsfoto: Marianne Moen Foto: Marianne Moen Vis mer

  Mange har mulighet til å reise fra svenske flyplasser, og her vil du kjenne igjen mange av operatørene. Norske Star Tour tilsvarer svenske Fritidsresor. Apollo og Ving har samme navn i begge land. I tillegg har svenskene flere tilbydere av pakketurer som også nordmenn kan få handle reiser fra. I DinSide Reises Restplassoversikt finner du også reiser fra Sverige. Kryss av for reiser fra utlandet. Svenskene har større konkurranse og et annet feriemønster enn nordmenn. Derfor kan det ofte lønne seg å reise via nabolandet. Vår undersøkelse fra i høst viser for eksempel prisforskjeller på opp til 7.000 norske kroner for akkurat samme reise for to personer i 14 dager. Undersøkelsen viser også at det er penger å spare på å velge svenske selskaper i norske ferier. I lavsesong har det også vært langt billigere restplasser fra Sverige enn fra Norge. Spesielt om du reiser via Stockholm.

 • Mer om prisforskjeller på reiser fra Sverige og Norge finner du her
 • Billigste land

  Lurer du på hvilke land som er billigst for turisten? Vi har sett på statens reiseregulativ for å få et bilde av hvilke land som er dyre og hvilke som er billige å oppholde seg i. Dyrest er land som Israel, Japan og Quatar. Laos kommer aller best ut i den andre enden av skalaen. Flere land i Afrika er også å finne blant de ti billigste. I mange tilfeller betyr det at selv om du punger ut for kostbare flybilletter, så blir oppholdet så billig at reisen ikke blir dyrere enn en vanlig pakketur til langt mindre eksotiske destinasjoner.

 • Mer om billige og dyre land her.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.