Nanbrød og sirkus i Bollywood

India har en stor filmindustri, og begrepet Bollywood er velkjent over hele verden. Tekst og bilder: Stian Mong

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Nordmenn som statister i Bollywood - det er fullt mulig. Foto: Stian Mong
Nordmenn som statister i Bollywood - det er fullt mulig. Foto: Stian Mong Vis mer


Indiske Bollywood-filmer har litt av alt : Romantikk, humor, spenning, vold og ikke minst praktfulle sang og dansenummer der man minst venter det. Alt i løpet av en film som gjerne kan vare i tre timer.

Film City

De mest kjente skuespillerne blir naturlig nok ansett som nasjonalhelter, og de fleste bor og jobber i Mumbai. Der ligger nemlig Film City, en slags kulisseby der mange av filmene spilles inn. Vi er på vei til et filmstudio tidlig en morgen etter å ha blitt stoppet på gaten dagen før og spurt om vi ville være med på en innspilling. Nysgjerrige på hvordan livet i Bollywood arter seg, takker vi ja.

Indisk såpe

Selve filmstudioet ligger i en av Mumbais forsteder, og området er nedslitt og ikke på langt nær så glamorøst som vi hadde trodd. Men innenfor entrer vi en annen verden. Her er det et tyvetalls folk som bærer rundt på lyskastere og kameraer. Studioet er innredet som et indisk-engelsk middelklassehjem, og vi blir fortalt at de spiller inn en TV-serie som dreier seg om to indiske familier i London. En såpeopera, kort fortalt.

Denne mannen er en stor stjerne i indisk filmindustri. Foto: Stian Mong
Denne mannen er en stor stjerne i indisk filmindustri. Foto: Stian Mong Vis mer


Nå venter alle på at den siste hovedrolleinnehaveren skal dukke opp, han sitter fast et eller annet sted i Mumbai-trafikken. Vi bruker ventetiden på å trene på replikkene våre (vi har fått hver vår).

Bleke skurker

Endelig er alle kommet, og dagens innspilling starter. Underveis korrigerer regissøren på skuespillernes innsats, og de nikker tilbake på den spesielle indiske måten, ved å legge hodet på skakke vekselvis til hver side. Det blir mange retakes før det endelig er vår tur. En murstein blir pælmet inn gjennom stuedøren og vi stormer inn, vi har fått vite at det er en pakistansk terrorist som bor her, og han skal tas.

LET'S THROW THEM OUT! GRR!. Vi må kjøre innbruddsscenen tre ganger før regissøren er rimelig fornøyd. Scenen fortsetter med at pater familias kommer inn i stuen med et stort sverd og jager oss ut i en voldsom fart etter å ha levert det som antagelig er noen kraftuttrykk på hindi.

Etter at vi har gjort scenen vår, skjønner vi at vår tid i Bollywood er over for denne gang, og tar farvel med folkene på filmstudioet. Lønnen? 500 rupee per hode samt vissheten om at 10 milloner indere en kveld i 2005 kommer til å skru på Star Plus Channel for dagens episode av Life out of Control, og kanskje smile ved synet av fire bleke nordmenn som blir kjeppjaget ut av en indisk middelklassehjem. Opp som en løve, ned som en skinnfell.

 • Bli statist i Bollywood
 • >> Kerala - et stykke laidback India

  >> Kamelriket Rajastan

  >> Se alle bildene fra artikkelen og flere til i denne bildespesialen

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!