Avkledd og avslørt. Foto: Rapiscan Systems
Avkledd og avslørt. Foto: Rapiscan SystemsVis mer

Nakenrøntgen og sniffemaskiner

Nakenrøntgen og sniffermaskiner vil bli sikkerhetskontrollørense sterkeste kort i jakten på terroristene.

Etter at terrorplanene i London ble avslørt forrige torsdag, er det blitt klart at sikkerhetstiltakene på europeiske flyplasser vil bli strengere.

Røntgenmaskiner som "kler av" passasjerene finnes allerede på Heathrows terminal 4, der langdistanseflyvningene går fra. Nå ser det ut til at de kan bli vanlige på flere europeiske flyplasser.

Rapiscan Secure 1000 kan, i motsetning til vanlige scannere, avsløre organisk materiale som eksplosiver og narkotika, i tillegg til våpen og andre metallgjenstander. For et trenet øye er det også lett å avsløre flytende eksplosiver som triperoksid eller nitroglycerin med denne maskinen.

Maskinens røntgenstråler er sterke nok til å trenge gjennom klær, men ikke huden. Dermed vil kropssilhuetten avsløres, og kontrollørene vil kunne se passasjerene "nakne" og se hva de eventuelt har gjemt på kroppen.

Sikkerhetssjekk

Synes du det er greit med røntgensjekk av alle passasjerer på flyplassen? (Avsluttet)
Ja, det øker sikkerheten.(53%) 769
Nei, jeg vil ikke stråles på denne måten.(27%) 397
Tja, bra for sikkerheten, men vil ikke at noen skal se meg "naken".(20%) 289
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sniffermaskiner

I tillegg til vil det komme scannere som kan avsløre våpen og eksplosiver i bagasjen. Scannerne kan oppdage kjemikalier ved hjelp av svak duft, eller et picogram (0,000000001 gram!) av materien. Enkelte flyplasser i USA har allerede slike scannere på plass, men de er fortsatt ganske sjeldne.

Også Avinor har meddelt at de kommer til å oppgradere sikkerhetkontrollen ved norske flyplasser. Avinor har allerede maskiner som kan oppdage eksplosiver og kjemikalier, og sier det kommer til å investeres i mer nytt og bedre utstyr i nærmeste fremtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle metalldetektoren som finnes på de fleste flyplasser i dag, vil sannsynligvis forsvinne. I fremtiden vil flypassasjerene ved hjelp av sensorer kunne screenes samtidig, for eksempel når de står i innsjekkingskøen.

Kilder The Times, Avinor

Mer info:
Rapiscan Systems