Nærkontakt med spekkhoggere

Fantastisk natur, nordlys, tallrike havørner - og flere hundre spekkhoggere. Tysfjord er et opplagt reisemål for den som er på jakt etter store naturopplevelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Nærkontakt med spekkhoggere


TYSFJORD (DinSide): Vi sitter i en åpen motorbåt, bare noen få centimeter over den iskalde vannskorpen. Under oss ligger den dype Tysfjorden, som skjuler flere milliarder sild. Fjorden er omgitt av kneisende, snødekte fjell og de høyeste toppene bades i vintergult sollys. Vi er heldige med været. Det er nesten vindstille og vinterluften holder bare noen få minusgrader. Over oss seiler en majestetisk havørn og i det fjerne ser vi en fiskebåt som er i ferd med å trekke inn noten.

Blåst!

Men selv om den nordnorske naturen er på sitt vakreste, er det ingen av oss som lener oss tilbake for å nyte opplevelsen. Vi har alle et felles mål - og nesten 20 par øyne speider hvileløst utover den sorte havflaten. Hvor er de?

Plutselig ser en av oss en vannsprut omlag en kilometer unna og peker ut stedet for de andre. Vi kjenner umiddelbart hvordan sommerfuglene i magen våkner til liv og legger merke at skipperen skifter kurs. Der - en vannsprut til! Det må være hvalblåst!

Intens opplevelse

image: Nærkontakt med spekkhoggere


Motoren øker turtallet og vi nærmer oss raskt stedet der vi så vannspruten. Men da vi kommer frem, ser vi ikke lenger noe tegn til liv. Skipperen stanser båten. Det blir helt stille. Alle lytter intenst og den spente stemningen er til å ta og føle på.

Så plutselig, bare noen titalls meter fra båten, skjærer en enorm, halvannen meter høy ryggfinne opp av vannet. Reaksjonene er umiddelbare. "Yes!" "Oh, there it is!" "Killerwhale!". "Orca!" Og snart dukker de opp, den ene ryggfinnen etter den andre. Det må være minst ti spekkhoggere i flokken. Noen passerer bare et par meter fra båten, og enkelte svømmer så høyt i vannet at de blottlegger de hvite feltene bak øynene. Flertallet er hunner, noe man kan se på den avrundete ryggfinnen, men flokken har også små unger med seg. Samtlige holder samme kurs og svømmer i bedagelig tempo langs babord side av båten.

Ikke skummelt

Foto: Orca Tysfjord/Anthony Mayer
Foto: Orca Tysfjord/Anthony Mayer Vis mer


Skipperen fyrer opp motoren og setter i marsj parallelt med spekkhoggerne. Han øker farten og kjører flere hundre meter forbi flokken før han igjen stanser båten.

Vi hadde på forhånd trodd at det ville bli skummelt å hoppe ut i en dyp, mørk og iskald fjord sammen med en stor flokk spekkhoggere. Men nå er alt frykt borte. Nå kjenner vi bare en uimotståelig trang til å komme oss ut i vannet så fort som mulig. "Gjør dere klare", hører vi i bakgrunnen, og kjenner hvordan adrenalinet fyller årene. Skipperen har truffet perfekt, spekkhoggerne svømmer i vår retning og ser ut til å ville passere bare noen meter til styrbord.

Magisk

image: Nærkontakt med spekkhoggere


"OK, da kan dere hoppe i vannet", roper skipperen. Endelig!, tenker vi og glir over ripen med hodet først. Vi inntar raskt flyteposisjon og blåser snorkelen tom for vann.

Men hvor er de? Dykkermasken legger en kraftig begrensning på sidesynet, og vi speider febrilsk til høyre og venstre. Men det eneste vi ser er andre dykkere.

Men så titter vi skrått ned, og der, bare 10-15 meter fra oss, ser vi tre enorme sorte og hvite skapninger som sakte glir forbi. Vi føler at de ser på oss, der de lydløst beveger seg gjennom det grå-grønne vannet. Sikten er svært god, men den magiske opplevelsen varer likevel bare noen sekunder. Snart er de tre spekkhoggerne forsvunnet ut av synsvidde.

Kaldt vann

Først da legger vi merke til at vannet er voldsomt kaldt. Kropp og føtter er godt beskyttet av ulltøy og tørrdrakt, men den delen av ansiktet som ikke dekkes av dykkemasken, eksponeres for det iskalde vannet. Det samme gjelder hendene, som kun beskyttes av hansker i våtdrakt-materiale. Så lenge vi holdt hendene rolig ble de beskyttet av et tynt lag isolerende vann. Men når vi bakser oss tilbake til båten kjenner vi hvordan sjøvannet, som bare holder 4 grader, biter i fingrene. Våre tanker går til Titanic-ofrene - og til spekkhoggerne, som utrolig nok lever og trives i dette ugjestmilde miljøet.

Mer!

Foto: Orca Tysfjord/Anthony Mayer
Foto: Orca Tysfjord/Anthony Mayer Vis mer


Guidene har imidlertid tenkt på det meste. Så snart vi har kommet oss opp i båten igjen, kommer de med termoser og heller varmt vann i hanskene våre. Dermed er alle sorger glemt, og vi kjenner suget etter å komme oss ut i vannet igjen. I løpet av dagen får vi fem nye dykk, hvorav to forsvinner i bobler fra med-dykkere. Tre av dykkene resulterer imidlertid i nye, magiske og uforglemmelige øyeblikk.

Kan snart være slutt

Dykking med spekkhoggere i arktisk farvann er en unik opplevelse som enhver naturelsker bør unne seg. Dessverre er det mye som tyder på at spekkhoggerne snart vil forlate Tysfjorden. Den som drømmer om å se "norske" spekkhoggere bør derfor skynde seg. Les hvorfor det haster her.

>> BILDER: Bli med på spekkhogger-safari
>> Fakta om spekkhoggere
>> Sesongen, reisen og priser

Saken ble første gang publisert i mars 2006.