Med privat basseng på hotellrommet får du alltid plass på første rekke. Foto: Star Tour
Med privat basseng på hotellrommet får du alltid plass på første rekke. Foto: Star TourVis mer

Nå vil vi legge på svøm fra hotellrommet

Hotellrom med privat basseng - eller privat adgang til basseng - blir først utsolgt.

Har du begynt å tenke på neste års sommerferie? Eller drømmer du om å reise til varme strøk i høst eller vinter? Et av de store trekkplasterne når man reiser til varmere strøk, er det å kunne bade i vann som ikke holder krantemperatur.

Vi nøyer oss imidlertid ikke bare med det. Ifølge reisearrangøren Star Tour unner stadig flere nordmenn seg litt ekstra luksus i ferien, og det å kunne gå rett fra terrassen og ned i bassenget topper listen. For hvorfor slåss med frekke turister som reserverer solstolene på bassengkanten uten lov når du kan ligge på din egen terrasse, og hoppe rett ut i bassenget derfra?

Nordmenn vil ikke bare ha hvite sandstrender, det er vel så populært med egen atkomst til bassenget. Foto: Silje Ulveseth
Nordmenn vil ikke bare ha hvite sandstrender, det er vel så populært med egen atkomst til bassenget. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Ønsker du egen adgang til svømmebassenget, fri for spradebasser (du ikke kjenner) eller sprutende barn (som ikke er dine), er det swim-up du skal se etter. Og du bør også være tidlig ute. For swim-up og rom med eget basseng er sammen med større leiligheter de bostedene som bestilles først, ofte rett etter salgstart, forteller Star Tour.

Se også disse spektakulære svømmebassengene og ikke minst listen over verdens deiligste hotellbassenger.

Startet i Thailand

Trenden med swim up-rom og eget basseng startet i Thailand, men blir stadig mer utbredt på reisemål verden over.

– Etterspørselen etter hotellrom eller leiligheter med direkte tilgang til bassenget øker for hver sesong, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

JW Marriott Khao Lak Resort og Spa har et 3,2 km (!) langt hotellbasseng. Foto: Star Tour
JW Marriott Khao Lak Resort og Spa har et 3,2 km (!) langt hotellbasseng. Foto: Star Tour Vis mer


Ifølge Petersson startet trenden med swim-up-rom på midten av 2000-tallet, og den store hypen kom et par år senere. I dag har reiseoperatøren privat basseng eller egen tilgang til bassenget på hvert tiende hotell.

– Det siste nå er eget basseng. Dette er også noe som mange barnefamilier har innsett fordelen med, og mange vil nå unne seg ferieluksus med basseng rett utenfor døren, sier Petersson.

Thailand er fremdeles reisemålet med størst utvalg både på enklere og førsteklasses hotell, men nå har bassengtrenden spredd seg også til andre chartermål.

Ekle badegjester: En av fem innrømmer at de tisser i bassenget

Let selv

Du behøver selvsagt ikke reise med Star Tour for å finne slike bassenger. Også andre charterselskaper har lignende hoteller i sin portefølje. Og organiserer du turen selv, kan du gjøre litt nettarbeid i forkant av bestilling. Det er relativt lett å finne frem til hoteller som tilbyr denne formen for bassengluksus. På nettstedet Tripadvisor får vi for eksempel 53 treff bare på søkeordene infinity pool. Google vil også være til stor hjelp i jakten.

Vær tydelig på hva du bestiller ved kontakt med hotellet når du gjør jobben på egen hånd, og gjør litt undersøkelser rundt hotellet før du bestiller. For eksempel på hotellsøketjenester og ved hjelp av Google. Men merk: Brukeranmeldelser er ikke alltid til å stole på.

Hvor bør du bestille hotellrommet?

Noe av det vi krangler mest om i ferien er at kvinner misliker at mennene deres ser på andre kvinner ved bassengkanten. Kan det være en av årsakene til at swim-up-rom er så populært?

Basseng er ikke hva det en gang var

Toppen av luksus? Med access pool, som her på Start Tours hotell i Karon, Thailand, kommer betjeningen padlende med room service. Foto: Star Tour
Toppen av luksus? Med access pool, som her på Start Tours hotell i Karon, Thailand, kommer betjeningen padlende med room service. Foto: Star Tour Vis mer
Paradise Lago Taurito hotell har eget badeland! Foto: RIkard Westman
Paradise Lago Taurito hotell har eget badeland! Foto: RIkard Westman Vis mer


Det er ikke bare såkalt swim-up og private basseng som gjelder. Her er fenomener du likegodt kan gjøre deg kjent med før du bestiller neste hotellferie:

 1. Swim up: Rom med direkte tilgang til bassenget.
 2. Privat basseng: Eget privat basseng i tilknytning til rommet, leiligheten eller villaen.
 3. Store bassengområder med ulike soner: Stillesone for voksne, familiebasseng, barnebasseng.
 4. Mye, mer, mest: Stadig større bassengområder og flere basseng på hvert hotell.

 5. Hotell med badeland: Fornøyde barn gir fornøyde voksne, og etterspørselen etter badeland på hotellet øker.
 6. Infinity pool: Basseng hvor vannet flyter over en kant vendt mot havet og himmelen, og skaper en visuell effekt hvor vannet tilsynelatende fortsetter i evighet – derav navnet infinity pool. ("Garantert" å fremkomme på bilder av hotellet...)
 7. Access pool: Luksusversjonen av swim up. Forskjellen er at her leveres romservice fra båt!
 8. Egen jacuzzi. Hotellrom med eget boblebad enten på terrassen eller i rommet.
 9. Saltvannsbasseng: Mange foretrekker salt fremfor klor - men i basseng slipper du bølger og eventuelt det marine livet i havet.
  Er du glad i saltvann og saltvannsbasseng, vil du elske Læsø spa og kursenter i Danmark.
 10. Solbeskyttet babybasseng: Sart barnehud og sydensol er ikke nødvendigvis en god kombinasjon.