TA MED RØYKVARSLEREN PÅ FERIE: - Bør være like selvsagt i feriekofferten som toalettmappa. Foto: colourbox.com
TA MED RØYKVARSLEREN PÅ FERIE: - Bør være like selvsagt i feriekofferten som toalettmappa. Foto: colourbox.comVis mer

Nå vil de at du skal ta med røykvarsler på New York-ferien

Forsikringsselskap oppfordrer deg til å ta med røykvarsler på ferie.

Europeiske reiseforsikring og Norsk brannvernforening går nå ut og ber alle som skal reise til New York i år, om å sette seg inn i brannsikringstiltak og evakueringsplaner, og å ta med reiserøykvarsler.

Ifølge Europeiske reiseforikring, er det ekstra viktig å tenke brannsikkerhet i New York.

Dette på grunn av de mange høyhusene og skyskraperne i metropolen. Innkvartering i høyhus innebærer andre utfordringer til brannsikkerhet, enn om du bor mer jordnært.

– Det er uvant for oss nordmenn å bo i høyden, og det innebærer at det må tenkes på brann på en annen måte enn vi er vant til, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Tidlig varsling er helt avgjørende ved brann. Høyhus har normalt automatiske brannalarmanlegg, ofte med talevarsling som gir instrukser for hva man skal gjøre.

– For din egen sikkerhet anbefaler vi at du tar med en reiserøykvarsler. Den bør være like selvsagt i feriekofferten som toalettmappa. Det mener både Kalheim og direktør Harald Hollerud i Europeiske Reiseforsikring.

– En reiserøykvarsler kan være en god ting å ta med i bagasjen, spesielt hvis man reiser til eksotiske strøk eller velger hoteller med lavere standard. Disse hotellene er veldig ofte ikke utstyrt med røykvarsler, sier Birgitte Sørheim, markedsdirektør i forsikringsselskapet Frende, til DinSide.

Sjekk utsikten fra skyskraperhotellene: Her kan du sove med noe av verdens beste utsikt!

Foretrekker å bo lenger ned i etasjene

Pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg bifaller advarselen, og sier at dette er generelt noe å være bevisst på ved hotellovernattinger - fordi folk flest ikke er vant til å bo i høye hus som hoteller ofte er - ikke minst i New York.

– Fremdeles er det også mange hoteller som har arealer og rom der det er lov å røyke - enda verre om man likevel røyker i røykfrie hoteller - og plasseringen av slike røykearealer eller røykerom i bygningen er det ikke alle hoteller som har et bevisst forhold til, sier Stigum Olsen til DinSide.

– Ut fra egen holdning ville jeg foretrekke å bo i etasjer nedenfor de arealer der det tillates røyking, sier Stigum Olsen videre.

Dette er også Sørheim enig i.

– Et tips er å booke rom i nedre delen av hotellet. Disse rommene er ofte mer utsatt for støy, men fordelen er at de gjerne er billigere, lettere tilgjengelige og har kortere rømningsvei ved brann, sier Sørheim.

Stigum Olsen trekker også fram vanskeligheter ved slukking av brann høyt oppe i etasjene som noe som kan skape frykt hos mange.

– Det er derfor all grunn til generelt å være svært bevisst på både brannalarminstrukser og rømningsveier ved hotellbesøk og ikke bare registrere at instrukser og rømningveier finnes, men også faktisk innøve dem for hvert sted. Reiserøykvarslere kan være lurt å ta med seg ved overnattinger på ukjent sted, sier Stigum Olsen.

Husk det også her!

Markedsdirektøren i Frende, sier til DinSide at det alltid er viktig å tenke på brannsikring, uansett hvor man reiser i verden.

– Et lite hotell i en bakgård i Paris kan for eksempel være mye brannfarligere enn et hotell i en skyskraper i NY. Det er alltid risiko for at hotellet kan ha dårlige rutiner, brannfarlig bygningsmateriell og innredning, dårlige elektriske innretninger, blokkerte nødutganger med mer, og dette er uavhengig av hvor mange etasjer bygget innehar, sier Sørheim.

Også Bjørn Steen i Terra Forsikring understreker at det er viktig å tenke på brannsikkerhet og rømning ved brann, når man er på ferie - som hjemme. Men dette gjelder uansett hvor man er i verden.

– I de høyhusene som nevnes er det allerede benyttet betydelige ressurser på brannsikring, så reiserøykvarsler kan være vel så viktig om en leier en leilighet eller et feriehus en plass i verden, sier Steen til DinSide.

Over 6.000 høyhus og skyskrapere

New York er den byen i verden som, nest etter Hongkong, har flest skyskrapere. Ifølge emporis.com, har byen 699 skyskrapere og 5.842 høyhus (et høyhus er mellom 35 og 100 meter høy (eller har 12-39 etasjer), mens en skyskraper er 100 meter pluss).

Sjekker du inn i en eldre skyskraper eller høyhus, skal du være oppmerksom på at brannsikkerheten kan være noe varierende, både i forhold til brannvarsling, slukkeanlegg og rømningsveier.

– Les branninstruksen nøye, finn ut hvilke alternative rømningsveier du har, og følg anvisninger fra redningspersonell hvis alarmen går, anbefaler direktør Harald Hollerud i Europeiske Reiseforsikring.

Oppfordringen fra Norsk brannvernforening er å raskest mulig komme deg ned i en etasje under brannen, hvor det vil være lettere å komme seg videre ned og ut.

Her er tipsene fra Norsk brannvernforening:

 • Er du langt over brannetasjen, vent på nærmere instruksjoner fra redningspersonell. Husk at heis vanligvis ikke skal brukes ved brann.
 • Ikke gå inn i røykfylte korridorer eller trapperom. Røyken fra en brann er svært giftig og kan sette deg ut av spill etter bare få åndedrag. Møter du på røyk, snu og finn en alternativ vei ut, eller gå tilbake til hotellrommet eller leiligheten din. Husk derfor å ta med nøkler eller nøkkelkort.
 • Ta med din egen reiserøykvarsler.
 • Reisebrannvarsler: Kombinert brannvarsler og innbruddsalarm, fra Clas Ohlson. Foto: CLAS OHLSON
  Reisebrannvarsler: Kombinert brannvarsler og innbruddsalarm, fra Clas Ohlson. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


  Reiserøykvarslere

  Det finnes portable røykvarslere som tar liten plass og er enkle å bruke. Et eksempel er Enklere Livs reiserøykvarsler, som også fungerer som innbruddsalarm. Den koster 198 kroner hos www.enklereliv.no. En annen variant er den kombinerte reiserøykvarsleren og innbruddsalarmen fra Clas Ohlson. Den koster 169 kroner. Trygg og sikker har en liknende til 199 kroner.

  Vi spurte forsikringsselskapene hvorvidt det er noen forskjell på reiserøykvarslerne, og hvilken man bør velge.

  – Vi har ikke noen mening om hvilke reiserøykvarslere som er best. Det finnes mange ulike typer på markedet. Det som er viktig er å teste at den virker og bytte batteri minimum en gang i året, sier Sørheim i Frende.

  250.000 til NY

  Cirka 250.000 nordmenn vil reise til New York i løpet av 2013, ifølge prognoser fra flyselskapene som flyr fra Norge til New York.

  At New York er en destinasjon som virkelig er populær, fikk Norwegian merke da de la ut billettene til den kommende New York-ruten i desember. Det var så mange som ønsket å bestille, at serveren gikk ned for telling. Men så var jo også de billigste billettene svært billige: 999 kroner én vei. I ettertid ble det stilt kritiske spørsmål til hvor mange billige billetter flyselskapet egentlig hadde lagt ut for salg - eller egentlig var vel spørsmålet hvor billetter de hadde.

  Nå ser imidlertid flyselskapet på helt andre problemer, i og med at Dreamlinerne er satt på bakken verden over, og Boeing-fabrikken har meldt at leveringen av Norwegians første Dreamliner kan bli forsinket.

  Dette er Norwegians kriseplan