Den danske blåbussen.
Den danske blåbussen.Vis mer

Nå starter jula i Danmark

På fredag får danskene det første tegnet på at julen er i anmarsj. Første fredag i november starter butikkene salget av Tuborg juleøl, en stor begivenhet i Danmark.

Juleølslippet fra Tuborg er blitt en stor tradisjon for danskene, og dette er det virkelig tegnet på at julen nærmer seg i Danmark. Nøyaktig klokka 20.59 den første fredagen i november går danskene mann av huse for å teste brygget de gleder seg til hvert eneste år.

Ølbriller? Nei, ikke ennå!
Ølbriller? Nei, ikke ennå! Vis mer


Startet som en kampanje

Tuborg kom på gimmicken i 1980 som en lansering av sitt julebrygg. Ikke ante de at dette var noe alle dansker ville fortsette med de neste årene også. På bakgrunn av suksessen lanserte Tuborg sitt eget julebrygg i 1981, og siden har egentlig førjulesfesten vært et faktum. Med blå nisseluer, syngende julenisser, skumbelagte gater og lastebiler fulle av juleøl står stemningen i taket i på puber og barer landet rundt.

Flyttet til fredag

Frem til 1999 ble J-dagen, som danskene kaller den, avholdt på en onsdag eller en torsdag. Etter hvert så man et mønster i at skoleungdommen hadde unormalt høyt fravær fra skolen den påfølgende dagen. Som et resultat av dette flyttet de festlighetene til første fredagen i måneden, slik at skoleungdommen ikke skulle være skadelidende av festlighetene som naturlig nok følger med. 56 handelshøyskoler gikk sammen og klagde tradisjonen inn til Forbrukerombudet, og tilslutt gav bryggeriene etter og flyttet altså dagen til første fredag i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig jul

Starter vi overvettes tidlig med julefeiringen? (Avsluttet)
Ja, jeg synes jula burde være forbeholdt desember.(79%) 430
Njaaa, for noen er det vel greit.(12%) 67
Nei, jeg skulle ønske jula varte hele året!(8%) 46
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.