Skal du reise til USA for mindre enn 90 dager, slipper de fleste nordmenn å søke om visum. Det holder å fylle ut Electronic System for Travel Authorization (ESTA) på nettet.
Her vil USA vite hvem du er og hva du skal, for eksempel navn, adresser, passnummer og arbeidsgiver. Men like før nyttår kom det et nytt punkt på lista: Sosiale medier.
«Please enter information associated with your online presence» står det i skjemaet nordmenn må fylle ut, og du kan for eksempel velge Twitter fra en liste og skrive inn brukernavnet ditt.
- Dette kommer som et resultat av den økende frykten blant amerikanere for å bli utsatt for terrorangrep, forteller USA-ekspert og kommentator Henrik Østensen Heldahl i AmerikanskPolitikk.no til Dinside.

IS og Facebook
Donald Trump innførte et nå omgjort innreiseforbud nylig, men det er altså ikke han som står bak det nye ESTA-punktet. I et notat fra juni skriver Department of Homeland Security (DHS) blant annet dette om bakgrunnen:

«Innsamling av sosiale medier-data vil forbedre den eksisterende etterforskningsprosessen, og gi DHS mer klarhet og oversikt over potensielt ondsinnede aktiviteter og forbinnelser».
- Det at IS har vært kjent for å drive med rekruttering på sosiale medier er sannsynligvis grunnen til at dette har blitt lagt til i ESTA, tror Heldahl.
Den amerikanske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere nyheten.
Frivillig å oppgi
USA vil altså vite hva du skriver på sosiale medier, for å vurdere om du kan utgjøre en trussel mot landet. Men du må ikke oppgi dette – punktet er merket som «valgfritt» i ESTA-søknaden.
- Jeg stusset litt da jeg så det. Men siden det var frivillig hoppet jeg over det, og tenkte ikke mer på det, sier kommunikasjonsrådgiver Sophie Frisholm Damsund i Ving til Dinside.
De arrangerer mange turer til USA, men har foreløpig ikke fått noen spørsmål fra nordmenn som lurer på hva de burde gjøre – og har dermed heller ikke noe konkret råd til deg.
- Det må være helt opp til hver enkelt, mener Damsund.

Skal, skal ikke
Spørsmålet mange vil stille seg, er om det vil virke mistenkelig å ikke svare på alt USA spør deg om. «Den som ikke har noe å skjule», og så videre.
- Personlig ville jeg av prinsipp ikke oppgitt mine kontoer på sosiale medier, sier kommentator Heldahl.
- Men om man faktisk oppgir Twitter-kontoen, og for eksempel har skrevet noe Trump-kritisk de siste ukene, tror du det kan være nok til at man får trøbbel?
- Med mindre vi snakker om noe som kan oppfattes som en direkte trussel, har jeg ingen grunn til å tro at dette vil føre til noe som helst fare for å bli nektet innreise. Å sensurere negative innlegg om regimet på sosiale medier er noe Kina driver med, mener Heldahl.
Bekymret for selvsensur
Én ting er direkte sensur, noe annet er en såkalt «chilling-effekt»: Det å ikke gjøre noe fordi man, begrunnet eller ei, frykter konsekvensene.

Her får du billigst øl, vin og mat i ferien – sjekk hvordan USA ligger an
Nettopp dette er FNs høykommissær for menneskerettigheter bekymret for, blant annet fordi ESTA-skjemaet ikke forteller nøyaktig hva sosiale medier-informasjonen faktisk skal brukes til.
- Dette kan føre til at reisende begrenser sine aktiviteter på nettet og i sosiale medier, i frykt for ugunstige konsekvenser eller innreiseforbud, skriver David Kaye hos høykommissæren i et brev til de amerikanske myndighetene.
Han er derfor bekymret for at det han beskriver som en «chilling-effekt» blir uforholdsmessig stor, sett i forhold til de eventuelle fordelene kartleggingen gir. Damsund i Ving, som reiser mye til USA selv, er på sin side ikke like bekymret:
- USA har allerede endel data på meg. Så om de vil finne ut av hva jeg gjør på sosiale medier, finner de nok ut av det likevel.
LES OGSÅ:
Så dyrt kan det bli å glemme ESTA før USA-ferien
Oversikt over mat- og drikkepriser viser hvor mye USA-turen koster
Fly fra Oslo Lufthavn? Nå må du passe på her!
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.