Nå skal julereklamen fjernes

Ulla Hamilton fra Borgarrådet i den svenske hovedstaden trodde hun skulle avduke et juletre - ikke reklame.

<b>REKLAMEINSTALLASJON:</b> Den store åpningen av lysinstallasjonen var en stor reklame for filmen "Alvin och gänget".   Foto: Per Ervland
REKLAMEINSTALLASJON: Den store åpningen av lysinstallasjonen var en stor reklame for filmen "Alvin och gänget". Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag 20. november ble Stockholms offisielle julelysåpning holdt utenfor Stureplan. Over 30 torg og gater i Sveriges hovedstad ble pyntet med kunstneriske LED-lysinstallasjoner, og totalt 671.647 julelys ble tent - alt for å gjøre Stockholm til Europas lyseste julehovedstad.

Den høytidelige avdukingen fant sted på en scene foran Stureplan, hvor Ulla Hamilton fra Trafik­borgar­rådet holdt tale og Philadelphia-koret sang.

Men åpningen ble hverken som publikum eller de ansvarlige for avdukingen hadde trodd. I stedet for å se en kreativ juleinstallasjon med blinkende juletre, fikk de oppmøtte servert en gigantisk reklameinstallasjon for den amerikanske barnefilmen «Alvin og gjengen».

>>> Stockholms offisielle julelysåpning var reklame

– Jeg ble veldig overrasket

Ulla Hamilton trodde hun skulle avduke et juletre.

– Jeg ble veldig overrasket. Det er utrolig trist å ødelegge julelysene med et tafatt forsøk på å bryte regelverket, sier Ulla Hamilton til DN.se

Det var organisasjonen City som hadde ansvar for det praktiske arbeidet med byens julelys. Ifølge Hamilton skal City ha sagt at installasjonen ville inneholde noe helt annet enn det som ble avduket, og de skal heller ikke ha informert henne om at avtalen var blitt endret.

– Jeg foretrekker å finne ut fakta før jeg handler, sier hun.

Se video av den spesielle åpningen her:

Fjernes på fredag

Fredag skal reklameekornene fjernes fra Svampen (plassen foran Stureplan). Men City skal søke om å få plassere dem på en annen plass i byen, så de kan dukke opp igjen.

Det har ikke vært noen hemmelighet at City har samarbeidet med sponsorer i julelysprosjektet, men de skal likevel ha vært klar over at det ikke var lov å ha en kommersiell installasjon på Svampen, opplyser Per Anders Hedkvist, som er Trafikkontorets sjef.

Hedkvist forteller at Trafikkontoret vil forsette å samarbeide med City, til tross for omstendighetene.

– De er en viktig samarbeidspartner. Vi legger dette bak oss og fortsetter når jordekornene er fjernet, sier han til avisen.

Les også: 20 prosent billigere i Sverige

– En feilvurdering

Per Eriksson, administrerende direktør i Samverkan, mener det hele var en feilvurdering fra deres side.

– Vi kjente til ekornene, men skissen ble tatt fem på et tidlig stadie, og vi har ikke foretatt noen oppdatering. Installasjonen har blitt for kommersiell underveis. Det har vi ikke fått med oss, og kommunikasjonen med Trafikkontoret har sviktet, forklarer Per Eriksson.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!