Nå skal flybillettene strippes

Flybransjen må gå hardt til verks for å holde billettene på dagens prisnivå.

Et stort antall ruter tar deg fra Norge og ut i verden. Foto: Colourbox.com
Et stort antall ruter tar deg fra Norge og ut i verden. Foto: Colourbox.comVis mer

Det er ingen tvil om at flybransjen sliter. Fjoråret var preget har økonomisk krise for flere selskaper, noe som resulterte i at blant annet danske Sterling gikk under.

Nå gjør flyselskapene desperate tiltak for å holde billettprisene nede. For eksempel skal Ryanair innføre ekstraavgift for å ha med taxfreeposen inn i kabinen. Nå vurderer de også å ta betalt for at du skal kunne gå på flytoalettet.

LES SAKENE:


Regn med ekstrakostnader

Vi må regne med at flere selskaper vil finne kreative løsninger for å kunne holde prisen på flybillettene nede i framtiden. Det hevder visepresident Janis Vanags i AirBaltics kommunikasjonsavdeling. AirBaltic var inntil nylig delvis eid av SAS.

Janis Vanags, AirBaltic
Janis Vanags, AirBaltic Vis mer


- Flyselskapene må bli mer lønnsomme, dersom de skal overleve krisen. For å kunne det, må selskapene antakeligvis ta ekstra betalt for goder som hittil har vært inkludert i billettprisen, sier Vanags til DinSide.

Han synes det faktisk er rettferdig å selge billetter på den måten.

- Hvorfor skal du betale for innsjekket bagasje, hvis du ikke sjekker inn noen bagasje? Hvorfor i all verden skal du betale for et elendig måltid ombord, hvis du ikke spiser noe? Det er mye mer rettferdig at prisen står i stil med de tilbudene du selv ønsker å bruke, sier Vanags.

LES OGSÅ: Ikke lenger lov å skjule kostnadene

Så da blir totalprisen dyrere..?

Det store spørsmålet er om flyselskapene velger å kutte prisen i samsvar med kutt av innholdet i billettene, eller om de velger å beholde det prisnivået som er i dag, men strippe billettene for alle tilleggsgoder.

- Jeg tror ikke du vil få mindre igjen for den prisen du betaler. Jeg tror heller du får en mulighet til å spare penger. Om du ønsker å fly "dirt cheap" kan du gjøre det, men da får du heller ikke en del tilbud som for eksempel det å sjekke inn bagasjen din.

SAS: - Ikke et tema

SAS er et av selskapene som går gjennom en svært tøff periode, der milliarder av utgiftskroner må kuttes, og antallet avganger vil bli redusert.

- SAS tar foreløpig ikke betalt for innsjekket bagasje, men mitt råtips er at de muligens blir nødt til å gjøre nettopp dette, sier Vanags i AirBaltic.

Thomas Midteide, SAS
Thomas Midteide, SAS Vis mer


SAS Norge tilbakeviser at selskapet vil innføre en slik ordning.

- Nei, det har aldri vært diskutert, og det er ikke et tema, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS Norge.

- Vi har en helt annen filosofi, der det meste er inkludert i billetten. Det er mye lettere for forbrukerne å forholde seg til, sier Midteide til DinSide.

Han synes ikke det er urettferdig at folk som reiser uten innsjekket bagasje ikke har noen mulighet til å slippe å ha denne utgiften inkludert i billetten. Han tror heller at SAS sin største kundegruppe ikke vil finne seg i å styre med mange forskjellige ekstrakostnader.

- En veldig stor andel av våre passasjerer er forretningsreisende, som vil reise enkelt og spare tid, som ikke gidder å holde på med sånt, sier Midteide.

Stor oversikt:

Flyseksapenes ekstraavgifter

Krise er bra!

Det er lett å se på finanskrisen som død og fordervelse, når man leser om tusentalls arbeidsplasser som går tapt, og mennesker som sitter igjen med milliongjeld. Likevel vil Vanags fra AirBaltic minne om at krisetider ikke utelukkende er negativt.

- Den økonomiske uroen kan på mange måter også være sunn, fordi den motiverer selskapene til å bedre lønnsomheten. Og når situasjonen bedrer seg vil selskapene være i en sunnere og bedre posisjon til å gi et best mulig tilbud til passasjerene, sier Vanags.