Nå også forbudt i Sverige

I dag innføres røykeforbud på svenske utesteder.

Nå blir det røykekutt også på svenske utesteder. Illustrasjon: Per Erveland Foto: Per Erveland Vis mer

Din mening:

Har du endret dine utelivsvaner etter innføringen av den norske røykeloven for ett år siden? (Avsluttet)
Ja, har gått ut sjeldnere(39%) 171
Nei, har gått ut som før(35%) 151
Ja, har gått ut oftere(26%) 111
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nå følger svenskene etter de norske røykekuttene. Fra i dag er det røykeforbud på svenske serveringssteder. Og i motsetning til bråket i forkant av innføringen av røykeloven i Norge for nøyaktig ett år siden, synes de fleste svensker å ta imot den nye ordningen på en positiv måte.

Skeptiske nordmenn, positive svensker

I en avstemning hos DinSide for ett år siden, kom det frem at 44 prosent av de som stemte, mente de ville gå mindre ut på grunn av røykeloven. 32 prosent ville gå mer ut, mens 24 prosent sa de ville fortsette som før.

I en svensk meningsmåling utført av landets folkehelseinstitutt, sier hele 95 prosent av alle svensker at de vil gå like mye på byen som før røykeloven. Faktisk antyder Statens fokhälsoinstitut at antall besøkende på svenske barer, restauranter og puber kan komme til å øke når det nå blir røykfritt. En viktig forklaring på den positive svenske holdningen, kan være at Sverige har den laveste andelen røykere i Europa.

Tillater røykerom

Til forskjell fra Norge, tillates svenske serveringssteder å innrede egne røykerom. Her kan det ikke være servering eller annen virksomhet, og gjester kan heller ikke ta med mat eller drikke på røykerommet. Som i Norge tillates røyking på utservering.

Røkfrie land i Europa

Med denne loven blir Sverige det femte landet i Europa som innfører røykeforbud. De andre er Irland, Norge, Italia og Malta.

Mer om røyk og reise

  • Vil ha røykeforbud på hotell
  • Farlig uteliv i Spania
  • Utesteder mer positive til røykeloven
  • Endelig røykfri? Røykesluttsmotivasjonskalkulatoren