Fra i dag av må du vise reisedokumentasjon i sikkerhetskontrollen. Dette er for å sikre at det kun er passasjerer og ansatte på innsiden av sikkerhetskontrollen.
Fra i dag av må du vise reisedokumentasjon i sikkerhetskontrollen. Dette er for å sikre at det kun er passasjerer og ansatte på innsiden av sikkerhetskontrollen. Vis mer

Nå må du vise flybilletten her

Fra i dag av må du bevise at du skal reise ved sikkerhetskontrollen.


Mandag 14. mars var siste dagen at flypassasjerer kunne gå forbi sikkerhetskontrollen uten å vise flybillett. Men fra i dag av er praksisen endret.

Luftfartstilsynet kunngjorde EU-ordningen 3. mars og krever at de reisende ved sikkerhetskontrollpunktet må vise gyldig reisedokumentasjon. Målet for dette er økt sikkerhet for de reisende, og samt regulere og begrense adgangen til sikkerhetsbegrenset område.

Verdenspremiere: Nå får Avinor PMS

Kø på morgenkvisten

– Det var kø fra kvart over syv til klokken åtte, men det var fordi det var mer folk enn det vi hadde sluser for. Disse måtte vi åpne i hast, og vi var oppe i 20 minutter køtid denne perioden, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn Gardermoen, til DinSide.

Etter dette har alt gått som normalt, noe Kobro er meget fornøyd med.

– Det har gått veldig bra. Folk ser ut til å ha fått med seg de nye reglene og har vært flinke til å ha billetten klar, forteller han.

Selv om det så langt har gått greit og køtiden har lagt på cirka syv minutter, ser OSL forbedringspotensiale.

– Hvis passasjerer ikke har billetten lett tilgjengelig og begynner å lete, blir det kø. Dersom de reisende legger billetten sin selv på billettleseren istedet for å gi den til kontrolløren, vil det gå mye fortere. Når det gjelder billett på mobil, er det viktig at passasjeren holder den selv, råder Kobro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre strenge væskeregler fra april 2011

La ikke merke til kø

Einar Frøysadal var ikke bekymret for at det skulle være stor kø i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Silje Ulveseth
Einar Frøysadal var ikke bekymret for at det skulle være stor kø i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


Litt over klokken åtte møtte DinSide Susanne Ellingsen på Oslo Lufthavn, som var på vei til Düsseldorf. Hun var ikke klar over de nye sikkerhetsreglene.

– Jeg har ikke merket noe kø, så det virker jo bra, sier Ellingsen.

Einar Frøysdal, som var på vei til Harstad, visste derimot om de nye reglene. Likevel var han ikke bekymret for kø.

– Billetten har jeg jo uansett med når jeg skal fly. Nå står køen til syv minutter, og jeg regner med at de som driver flyplassen kan det de driver med, forteller Frøysdal.

Ikke gå slik i sikkerhetskonrollen!

Kø på Flesland

Ved Bergen lufthavn, Flesland, var det tilløp til noe lengre køer mellom kvart over syv til åtte i dag morges, skriver Avinor i en pressemelding.

Til tross for litt kø, skal det ikke ha skapt problemer for de reisende.

– Selv om vi hadde noe lengre køer en periode, har vi ikke fått meldinger om at noen opplevde problemer med å rekke flyet så langt, sier Grethe Vikane, sjef for teknikk og kundeservice ved Bergen lufthavn, Flesland, til Avinor.

Men på Trondheim lufthavn, Værnes, Stavanger lufthavn, Sola, Bodø lufthavn og Tromsø lufthavn skal gjennomstrømmingen av folk i billett- og sikkerhetskontroll har gått greit for seg.