Nå koster det penger å reise til USA

Fra 8. september 2010 må du betale 14 dollar for å komme inn i The promised land.

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de siste årene har USA strammet inn regler for innreise til landet. I januar 2009 ble det obligatorisk for besøkende å fylle ut et skjema over nettet minst 72 timer før avreise for å få lov å slippe inn i landet. Tidligere fylte man bare ut innreisekort mens man satt på flyet.

Nå har amerikanske myndigheter bestemt at å fylle inn skjemaet, som heter Electronic System for Travel Authorisation, ESTA, skal koste 14 dollar, cirka 90 kroner.

Pengene USA får inn gjennom denne avgiften skal brukes til å snu den negative turisttrenden landet opplever. Det høres kanskje rart ut at de ønsker flere turister, men pålegger dem å betale for å komme inn i landet. Men pengene som innkreves skal brukes til å promotere USA som reisemål.

Nå er ikke 90 kroner spesielt mye penger, og det er verdt å merke seg at en godkjent ESTA-søknad er gyldig i to år. Det betyr at du kan reise til USA flere ganger med samme søknad, og for summen av 14 dollar.

Dette må du huske før USA-turen

Dersom du har tenkt deg til USA enten på ferie eller jobbtur, er det en rekke ting du bør skrive deg bak øre før du drar:

  • Fyll ut ESTA-søknaden i god tid. Du finner det her.
  • Passet ditt må være maskinlesbart for at du skal slippe inn, og det må være gyldig helt til etter utreise fra USA. Se eksempler på maskinlesbart pass her.
  • Minst 72 timer før avreise skal du oppgi ditt fulle navn, kjønn, fødselsdato og adressen der du skal overnatte første natt i USA til flyselskapet. Dette er det like greit at du gjør når du foretar billettbestillingen. Hvis du ikke har gjort det innen 72 timer før avreise, kan flyselskapet nekte deg å gå ombord. Bakgrunnen for dette er at amerikanske myndigheter sjekker deg opp mot listen over terrormistenkte.
  • Du må ikke ha blitt påtalt eller dømt for kriminelle handlinger i noe land. Har du det, vil du ikke slippe inn uten å ha fått visum. Dette må du søke om hos den amerikanske ambassaden i god tid, og det er mulig du får nei.
  • Hvis du skal være i USA i mer enn 90 dager må du søke om visum.

Ved amerikanske flyplasser er det utstrakt bruk av kroppsskannere. Dersom du ikke vil gå gjennom en slik, kan du be om å slippe, og du vil bli kroppsvisitert av en av samme kjønn i stedet. Alternativt kan du kjøpe noen spesielle klistremerker du fester oå dine edlere deler.