<strong>NEI, NÅ MÅ DU SETTE IGJEN HÅNDBAGASJEN VED GATE:</strong> Ryanair har problemer med forsinkelser fordi passasjerene har med seg for mye håndbagasje. Nå skjerper de reglene og lr deg kun ha med en liten bag eller veske om bord. Trillekofferten må du la stå igjen. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/NTB Scanpix
NEI, NÅ MÅ DU SETTE IGJEN HÅNDBAGASJEN VED GATE: Ryanair har problemer med forsinkelser fordi passasjerene har med seg for mye håndbagasje. Nå skjerper de reglene og lr deg kun ha med en liten bag eller veske om bord. Trillekofferten må du la stå igjen. Foto: AFP PHOTO/Leon Neal/NTB Scanpix Vis mer

Håndbagasje på fly

Nå kniper Ryanair igjen på håndbagasjen

Nå må du betale for å ta med deg håndbagasjekofferten om bord - eller la den stå igjen ved gate.

Publisert

Reiser du med håndbagasje på fly, må du forholde deg både til maksgrenser for størrelsen på håndbagasjen og vektgrenser.

Det er med andre ord ikke alltid sikkert det er noen vits i å rulle klærne i stedet for å brette dem, selv om dette da betyr at du får mer plass i kofferten: Dersom det resulterer overvekt, kan det koste deg dyrt.

Håndbagasjen gir forsinkelser

Ryanair er blant de mest reinspikka lavprisflyselskapene som flyr fra norske flyplasser. Med innføringen av skyhøye avgifter for innsjekket bagasje, skapte de «håndbagasjeturistene»: De som reiser på tur kun med håndbagasje.

For noen år siden uttalte de at de ikke ønsket at folk skulle reise med annet enn håndbagasje.

Men problemer med kapasitet for lagring av håndbagasje i kabinen, med medfølgende kø og forsinkelser når passasjerer skal plassere håndbagasjen sin, er forklaringen Ryanair gir når de nå igjen endrer håndbagasjereglene.

Nå ønsker de at folk likevel skal sjekke inn bagasje, alternativt sette fra seg håndbagasjen ved gate eller betale for å ta med seg håndbagasjen om bord.

Ellers får du kun ta med deg en liten bag eller veske om bord.

<strong>NEI TIL KOFFERT OG VESKE:</strong> Har du ikke betalt for prioritert ombordstigning, må du sette igjen trillekofferten ved gate. Hvis du nekter, får du ikke fly. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
NEI TIL KOFFERT OG VESKE: Har du ikke betalt for prioritert ombordstigning, må du sette igjen trillekofferten ved gate. Hvis du nekter, får du ikke fly. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Betal eller sett kofferten fra deg ved gaten

De nye håndbagasjereglene gjelder for alle som reiser fra og med 1. november. Det gjelder også for deg som har bestilt billetten tidligere, men hvor avreisen er etter 1. november.

Kjøper du de billigste billettene hos Ryanair, får du fra 1. november kun ha med deg «en liten» veske eller bag om bord.

«En liten veske» er i denne forbindelse definert til å være maks 35cm x 20cm x 20cm og maks 5 kilo.

Håndbagasjekofferten på inntil 10 kilo må du la stå igjen ved gaten - så vil den merkes og tas hånd om av besetningen. Dette betaler du ikke ekstra for.

Nekter du å la kofferten din stå igjen ved gate, nektes du adgang til flyet - og du får altså ikke reise.

Du kan ikke levere håndbagasjen i innsjekkingsskranken gratis.

Ønsker du å gi fra deg kofferten i innsjekkingen, er alternativet å betale for innsjekket bagasje.Det koster 235 kroner å sende en koffert på 20 kilo. Dette er prisen dersom du bestiller innsjekket bagasje når du bestiller flybilletten.

Ønsker du å ta med deg håndbagasjekofferten om bord, må du kjøpe deg prioritert boarding. Det koster 55 kroner per vei.

<strong>SKJERPER REGLENE:</strong> Ryanair reklamerer for at du nå kan sende tyngre koffert som innsjekket bagasje til en billigere penge. Det de ikke snakker så høyt om, er at du ikke lenger får ta med deg trillekofferten inn på flyet - om du ikke betaler ekstra for det. De skylder på at alle reisende med så mye håndbagasje folk har med seg, fører til forsinkelser. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SKJERPER REGLENE: Ryanair reklamerer for at du nå kan sende tyngre koffert som innsjekket bagasje til en billigere penge. Det de ikke snakker så høyt om, er at du ikke lenger får ta med deg trillekofferten inn på flyet - om du ikke betaler ekstra for det. De skylder på at alle reisende med så mye håndbagasje folk har med seg, fører til forsinkelser. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Dette får du ha med hos andre flyselskaper

Konseptet med å kun tillate en liten bag eller veske som håndbagasje, kjenner vi for eksempel også fra lavprisselskapet Wizz Air, som kun tillater en liten bag/veske på 42 x 32 x25 cm inkludert i prisen.

Fra 29. oktober går de imidlertid motsatt vei av hva Ryanair nå gjør, og tillater større håndbagasje inkludert: 55 x 40 x 23 cm og 10 kilo blir de nye målene hos Wizz Air - som er det samme som for eksempel hos Norwegian.

Men mens du hos Norwegian kan ta med en mindre veske eller bag i tillegg, kan du ikke det hos Wizz Air.

Slik er håndbagasjereglene hos andre flyselskaper:

Flyselskap Håndbagasje koffert Håndbagasje ekstra veske Innsjekket inkludert?
Norwegian10 kgJaNei
SAS8 kgJaNei
British Airways23 kgJaNei
KLM12 kgJaNei
Finnair8 kgJaNei
Wizz Air10 kgNeiNei

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer