Ryanair dropper innsjekking på flyplassen, men du slipper ikke unna køståing, likevel. Foto: Colourbox
Ryanair dropper innsjekking på flyplassen, men du slipper ikke unna køståing, likevel. Foto: ColourboxVis mer

Nå fjerner Ryanair innsjekking på flyplass

Fra 1. oktober kan du ikke lenger sjekke inn på flyplassen hvis du flyr med lavprisselskapet.

Ryanair fjerner nå alle muligheter til å sjekke inn på sine flyplasser. Fra og med 1. oktober må alle passasjerer sjekke inn via nettet på forhånd, og selv skrive ut og ta med boardingkortet.

Ikke til fordel for passasjerene

Det kan virke meningsløst at Ryanair gjør dette. Selv om innsjekkingsmuligheten forsvinner, vil fortsatt passasjerene måtte stå i kø ved en skranke for å levere fra seg bagasje. Der må det fortsatt sitte en person og ta imot bagasjen. Men, siden Ryanair ikke er redd for å la sine passasjerer stå i kø, og fordi selskapet aller helst vil at du skal reise med håndbagasje, tar de dette grepet likevel.

Da vi fløy med Ryanair i sommer, var det én person i én skranke som sjekket inn passasjerer til tre flighter. Det skapte endeløse køer, men fra Ryanairs synspunkt sparer selskapet inn på antall ansatte som trengs på flyplassen.

For dere som har fløyet med Ryanair i sommer, medfører dette ingen stor endring. Allerede fra 21. mai krevde Ryanair at passasjerer sjekket inn selv via nettet, og skrev ut boardingkortet selv og tok det med seg.

20 grunner til ikke å fly Ryanair. Er du enig?

Slik sjekker du inn med Ryanair

  • Du kan sjekke inn maks 15 dager før avreise, og minimum fire timer før avgang.
  • Skal du være borte mer enn 15 dager, må du altså gå inn og sjekke inn for hjemreisen senere.
  • Gå inn på Ryanairs nettside og klikk inn på Online Check In. Her logger du deg inn ved hjelp av reservasjonsnummer, eller e-postadresse.
  • Registrer check in, og skriv ut boardingkort(ene). Du kan skrive ut boardingkort inntil 40 minutter før avreise.
  • Dersom du glemmer å ta med boardingkortet du har skrevet ut, må du betale 40 euro for et nytt et på flyplassen. Dette gjøres i billettluken. Dersom du ikke ordner dette før 40 minutter før avgang, risikerer du å ikke få komme med flyet i det hele tatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer det på flyplassen

  • Pass på at du har med pass og boardingkort når du reiser hjemmefra.
  • Når du kommer til flyplassen, kan du gå rett til bagasjeleveringsskranken, dersom du skal sjekke inn bagasje. Vær obs på at denne køen kan være lang. Har du liten tid, går foran og fortell personen i skranken hvilken rute du skal med, så vil du slippe foran køen.
  • Merk at skranken for bagasjelevering stenger 40 minutter før avreise. Kommer du for sent, risikerer du å ikke få med deg bagasjen.

Bagasjeavgiftene øker

Samtidig som innsjekkingsskrankene forsvinner, trer Ryanairs nye og høyere bagasjeavgifter i kraft. Det vil fra 1. oktober koste 15 euro å sjekke inn bagasje på maks 15 kilo hver vei. Tidligere kostet dette 10 euro. Bestiller du ikke bagasjeinnsjekking via nettet, men må ordne det på flyplassen, koster det nå 30 euro per vei, mot 20 euro tidligere.

Skal du sjekke inn to kolli (á maks 15 kilo hver), koster det 15 euro for kolli nummer en per reisevei, mens det koster 20 euro å sjekke inn kolli nummer to per reisevei.

Billetten som i utgangspunktet ser billig ut kan altså bli ganske dyr, dersom du tar med deg bagasje å sjekke inn. Ryanair er først og fremst selskapet for deg som bare reiser med håndbagasje. Den kan veie opp til ti kilo.

Slik er drømmeflyselskapet