<b>RYANAIR TILLATER BRUK AV HÅNDHOLDTE ENHETER:</b> Nå kan du bruke alle typer håndholdte elektroniske enheter under alle faser av flyvningen, også under takeoff og landing.  Foto: Patrick Nijhuis
RYANAIR TILLATER BRUK AV HÅNDHOLDTE ENHETER: Nå kan du bruke alle typer håndholdte elektroniske enheter under alle faser av flyvningen, også under takeoff og landing. Foto: Patrick NijhuisVis mer

Nå er dette tillatt også hos Ryanair

Tillater bruk av håndholdte elektroniske produkter under takeoff og landing fra og med i dag.

Flere og flere flyselskaper tillater bruk av elektroniske enheter under alle faser av flyvningen - også under takeoff og landing.

SAS åpnet for dette i midten av desember i fjor, kort tid etter at de europeiske luftfartsmyndighetene sa det var greit.

Nå kommer også Ryanair etter. I en pressemelding sier selskapet at det er lov å bruke håndholdte enheter under takeoff og landing fra og med i dag - med ett viktig unntak:

Du må følge med på sikkerhetsinstruksene

Du kan bruke alle slags håndholdte elektroniske enheter under alle flyvningens faser, men altså ikke under sikkerhetsinstruksene.

«Alle kunder kan, med øyeblikkelig effekt, bruke sine PEDs under hele flyreisen, så lenge disse er satt i flight mode og det følges med på alle sikkerhetsinstrukser», skriver Ryanair i pressemeldingen.

At de reisende må følge med på sikkerhetsinstruksjonene er også noe SAS setter som et kriterium for bruk.

- Det er også slik at det fortsatt er de instruksene som gis om bord som gjelder. Det er til enhver tid kabinbesetningen som bestemmer. Vi vil derfor kreve at passasjerene følger med på anvisninger som gis, sa Tormod Sandstø, kommunikasjonsrådgiver i SAS, til DinSide i desember.

Norwegian har imidlertid ikke innført dette som et tilbud til passasjerene ennå.

- Vi ønsker at de reisende skal kunne bruke vårt gratis WiFi under hele reiser og jobber nå med nødvendige godkjenninger for å få dette på plass, slik at vi kan lansere bruk av mobiltelefon og nettsurfing ved avgang og landing samtidig, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapene setter reglene selv

I månedsskiftet oktober/november 2013 gikk amerikanske luftfartsmyndigheter ut og åpnet for bruk av mobil og elektronisk utstyr under hele flyturen - også takeoff og landing.

Kort tid etter gikk også europeiske luftfartsmyndigheter (EASA) ut med nye regler , som utvidet mulighetene flypassasjerene har for å bruke elektroniske enheter under alle deler av flyvningen.

Der er det bestemt at elektronikk kan være i flymodus under hele turen, inkludert under taxing, start og landing, så lenge dette ikke utøver noen sikkerhetsrisiko.

Tidligere måtte all personlig elektronikk være fullstendig avslått under taxing, start og landing.. Det er fremdeles ikke lov å ha telefonen i vanlig modus under noen deler av flyturen.

EASA understreker at det imidlertid er opp til flyselskapene å sette sine regler for sikker bruk om bord.

Kort tid etter denne forandringen, gikk SAS ut og innførte dette på sine flyvninger, dette var i desember 2013.