Nå bør du søke om nytt pass

Disse trenger å fornye passet.

FORNYELSE: Det kan lønne seg å fornyepasset i mars. Fra april blir det langt flere i kø på passkontorene. Foto: Colourbox.com
FORNYELSE: Det kan lønne seg å fornyepasset i mars. Fra april blir det langt flere i kø på passkontorene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planlegger du å reise til utlandet i sommer, eller kanskje allerede i påskeferien? Selv om pass i utgangspunktet ikke er påkrevd innen Schengen, lønner det seg å ha med pass når du skal til utlandet uansett reisemål - og det må selvsagt være gyldig.

Trenger du nytt pass, oppfordrer politiet om å søke om dette nå i mars. I perioden mellom april og august er det nemlig høysesong for bestilling av nytt pass. Ved å søke nå, slipper du unna de lengste køene på politistasjonen, og påfølgende lang ventetid ved postkassen.

Om to år kommer ID-kortene

Hvem trenger nytt?

 Foto: Politiet
Foto: Politiet Vis mer

For alle over 16 år er passet gyldig i 10 år. I tillegg skal man være gjenkjennelig på bildet, og passet skal ikke være skadet.


Har du et pass fra perioden 1999-2005 bør du være ekstra obs på om dette er brukelig, siden mange har hatt problemer med at personaliasiden har løsnet på pass produsert i denne perioden. Er dette tilfellet for ditt pass, får du nytt pass gratis for den gjenstående delen av gyldighetstiden.

Har du barn som skal være med på reisen, må du også være obs på at gyldigheten på deres pass er langt kortere enn for voksne. Barn i alderen 0-5 år kan ha sine pass i to år, mens gyldigheten er tre år for aldersgruppen 5-10 år. Passene til barn mellom 10 og 16 år har fem års gyldighet.

Enkelte land krever dessuten at passet skal være gyldig en viss tid ved inn- eller utreise. For eksempel skal passet ved utreise fra Sør-Afrika, ha en fortsatt gyldighet på 30 dager. Sjekk eventuelt ditt reisemål på UDs landssider.

Lysten på ferie? Hit vil nordmenn i 2011

Huskeliste

Du kan søke om pass på de fleste politistasjoner og lensmannskontorer, men ring ditt politidistrikt hvis du er i tvil om ditt lokale lensmannskontor utsteder pass. Husk og at den som søker om pass må møte personlig, dette gjelder også barn uansett alder.

Dette må ha med når du skal søke om pass:

  • Gyldig legitimasjon, for eksempel det gamle passet hvis det utløp for mindre enn tre måneder siden, bankkort eller førerkort. Søker må ha norsk fødselsnummer. Ta uansett med det gamle passet til innlevering.
  • Eventuelle fullmakter hvis du skal søke om pass til barn. Skjema kan lastes ned på Politiet.no.
  • Penger eller kort til betaling av passgebyr, kredittkort kan ikke brukes. Prisen er 450 for personer over 16 år, eller 270 kroner for barn under 16 år.
  • Du trenger ikke å ta med passfoto, ettersom passkontorene har egne biometrikiosker som tar bilde til bruk i passet. Til de minste barna bør du likevel ha med bilde, fordi det er vanskelig å få tatt bilde av dem i disse kioskene. Her finner du kravene til passfoto.

    Ta med passet i skibakken

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!