<strong>NY OG MYE STØRRE TAXFREEBUTIKK:</strong> I dag åpner en ny og mye større taxfreebutikk på ankomst på Gardermoen. Du får mer å velge i. Men det er ikke billigere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NY OG MYE STØRRE TAXFREEBUTIKK: I dag åpner en ny og mye større taxfreebutikk på ankomst på Gardermoen. Du får mer å velge i. Men det er ikke billigere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ny taxfree på Gardermoen

Nå blir taxfree­butikken i ankomsthallen dobbelt så stor, men det er ikke alt som er billigere

I dag åpner den nye og mye større taxfreebutikken i ankomsthallen på Gardermoen. Der skal de selge mer. Vi har sjekket både butikken og prisene.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en helt nye opplevelse å komme inn i den nye taxfreebutikken som i dag har åpnet i den nye ankomsthallen på Oslo Lufthavn. Fra den lille og trange butikken du tidligere har møtt, er den nye nå mer enn dobbelt så stor. Det er 4.000 kvadratmeter fylt med taxfreevarer som skal friste reisende til å handle mer.

<strong>TROR PÅ VEKST:</strong> Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norge, Haakon Dagestad. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TROR PÅ VEKST: Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norge, Haakon Dagestad. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Vi tror på en omsetningsøkning på 7-8 prosent, sier kommunikasjonssjef i Travel Retail Norge, Haakon Dagestad, til Dinside.

Han understreker at omsetningen til en viss grad er kvotestyrt, fordi det er begrensninger på hvor mye reisende har lov til å kjøpe både i mengde og i kronebeløp - og at de derfor ikke venter at omsetningen skal skyte i været.

- Omsetningsøkningen vil dermed skyldes prisøkning og passasjervekst, sier Dagestad videre.

I denne videoen kan du bli med på en rundtur:

Vis mer Vis mer

Ferdig neste år

Den nye taxfreebutikken er et ledd i utbyggingen av Oslo Lufthavn, som skal være ferdig i april neste år. Den nye ankomsthallen for innenlandspassasjerer åpner også i dag.

Det er Travel Retail Norge som driver begge taxfreebutikkene på Oslo Lufthavn, i tillegg til at de også har taxfreesalget på flyplassene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

<strong>MER EKSKLUSIVT:</strong> I godteriavdelingen har det kommet flere mer kostbare produkter. Og lysekrone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MER EKSKLUSIVT: I godteriavdelingen har det kommet flere mer kostbare produkter. Og lysekrone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I tillegg til at den nye butikken er mye luftigere og romsligere, har de også fått plass til mange flere produkter; ifølge TRN er det 700 helt nye produkter å få kjøpt.

Dagestad forteller at vi handler mer på ankomstbutikken enn på avgang: De har en omsetning på 1,8 milliarder kroner i taxfreebutikken på ankomst, mens omsetningen på avgang er 1,2 milliarder kroner.

Det er også forskjeller på hva vi kjøper hvor:

- På avgang er halvparten av omsetningen kosmetikk- og parfymeprodukter, mens på ankomst er halvparten av omsetningen alkoholvarer, forteller Dagestad.

<strong>GODTERI ER BILLIGERE I BUTIKKEN:</strong> Godteri får du nesten alltid billigere i butikken, viser vår prissjekk. Så pass på hva du plukker med deg! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
GODTERI ER BILLIGERE I BUTIKKEN: Godteri får du nesten alltid billigere i butikken, viser vår prissjekk. Så pass på hva du plukker med deg! Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Men det er ikke alt som er billigere på taxfree

Dinside har tidligere pristestet taxfreevarene på Oslo Lufthavn, og som du har kunnet lese så har det vært det billigere å handle i flyselskapenes ombordbutikker.

Vi har også prissjekket godteri, og funnet at noe av taxfreegodteriet faktisk er billigere i dagligvarebutikken.

Selv om den nye taxfreebutikken på Oslo Lufthavn er mye større og med mange flere produkter, har det ikke blitt billigere.

Som du kan se av pristabellen nedenfor, viser vår pristest også denne gang at selv om det er noen varer det selvsagt er billigere å handle på taxfree - spesielt alkoholprodukter - er det ikke alt du bør raske med deg fra butikkhyllene på Gardermoen.

<strong>BILLIGERE MED VIN:</strong> Vin er alltid billigere på taxfree. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIGERE MED VIN: Vin er alltid billigere på taxfree. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi må påpeke at det i forbindelse med åpningen også er endel åpningstilbud som vil være gunstigere enn det generelle prisnivået ellers.

Verdt å merke seg er også at det ifølge Dagestad er like priser i alle taxfreebutikkene som TRN driver, med unntak av eventuelle spesialkampanjer.

Vi har sammenliknet prisene med priser hos Rema 1000 på godteriproduktene, og med SparKjøp for hårprodukter - og selvsagt Vinmonopolet for vinprisene.

Vi har oppgitt begge prisene der taxfreebutikken og SparKjøp har kampanjepriser, slik at du kan se prisene akkurat nå, samt normalprisene utenfor kampanjeperioden.

Som du kan se:

  • Vin er billigere på taxfree
  • Godteri er nesten alltid billigere på butikken
  • Hårproduktene er billigere hos SparKjøp akkurat nå, på grunn av kampanje
<strong>IKKE NØDVENDIGVIS BILLIGST:</strong> Hårprodukter er nytt på taxfree. Dette er imidlertid billigere på SparKjøp akkurat nå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE NØDVENDIGVIS BILLIGST: Hårprodukter er nytt på taxfree. Dette er imidlertid billigere på SparKjøp akkurat nå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
HÅRPRODUKTER
OSLSparKjøp
Jan Thomas shampo Soft & Shine, 250 ml9989,25/119
Jan Thomas tørrshampo, 250 ml10996,75/129
Jan Thomas Pure spray mousse10996,75/129
Jan Thomas Hair repair treatment, 200 ml10996,75/129
GODTERI
OSLRema
Smash 200 g.38/5541,7
Skolekridt, 400 g.5929
Kinderegg (omregnet til pris per egg)13,759,63
Kindersjokolade (pris per 100 g)17,326,11
Laban seigmenn (pris per 100 g.)12,37,73
Bamsemums (pris per 100 g.)17,318,4
Freia melkesjokolade(per 100 g.)10/15,8014,95
Twist (per 100 g)17,217,2
M Peanuts (per 100 g.)1719,4
Toffifee (per 100 g.)21,225,4
VIN
OSLPolet
Laroche chablis hvit139184,9
Tommasi Ripasso Valpolicella169209,9
Masi Campofiorin119159,9
Tommasi Graticcio Apassimento109139,9

Bedre for astmatikere

Dinside var på forhåndsvisning av den nye taxfreebutikken på Gardermoen, og synes det har blitt en fantastisk flott butikk. Den virker veldig romslig, og det er en bred handlegate som tar deg gjennom butikken.

Det har tidligere blitt kritisert at alle passasjerene måtte gå gjennom taxfreebutikken for å komme til bagasjeutleveringen, og for astmatikere som reagerer på parfyme og sterke dufter har det vært et problem å måtte gå gjennom butikken.

Astma- og Allergiforbundet (NAAF) har vært i en brukergruppe som har gitt innspill til utbyggingen av den nye terminalen, også taxfreebutikken.

<strong>MER PLASS:</strong> Det er betydelig mye mer plass til både reisende og kofferter i den nye taxfree-butikken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MER PLASS: Det er betydelig mye mer plass til både reisende og kofferter i den nye taxfree-butikken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- NAAF har hatt en representant i utvalget, og vi er generelt godt fornøyd med prosessen og samarbeidet. Det har vært et aktivt utvalg, med god dialog mellom partene. Vi gikk dessverre glipp av den aller siste befaringen, men ser ingen grunn til at våre innspill skal ha blitt droppet i siste liten. Vi ba om en egen korridor rundt taxfreebutikken, slik at man kunne velge å gå utenom den massive parfymeduften, men dette lot seg dessverre ikke realisere. Vi har fått forsikringer om at det likevel ikke vil lukte fordi den nye traseen er såpass bred. Vi er veldig spente på om dette vil fungere i praksis, eller om vi må tilbake for å løse dette problemet, uttaler Bo Gleditsch, assisterende generalsekretær i NAAF til Dinside.

Du må altså fremdeles gå gjennom taxfreebutikken på vei til bagasjeutleveringen, men både TRN og representanter fra OSL og Avinor mener at dette likevel er en god løsning, fordi det er godt med plass.

- Her er det valgt en bred gate, og vi synes det er godt ivaretatt slik at man kan gå gjennom butikken uten å føle et press om å handle, uttaler kommunikasjonssjef ved OSL, Joachim Westher Andersen, til Dinside.

Les også:
Her har nordmenn klippekort på alkohol
Så mye alkohol kan du ta med fra taxfree

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer