Nå blir det sikrere å fikse ferien selv

EU vil gi oss større rettigheter hvis noe skjærer seg.

Hva skjer flyet er forsinket slik at du ikke rekker fergen som skal ta deg til øya der du har bestilt hotellrom? Foto: COLORBOX
Hva skjer flyet er forsinket slik at du ikke rekker fergen som skal ta deg til øya der du har bestilt hotellrom? Foto: COLORBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av de mange som foretrekker å fikse ferien selv? Altså, du kjøper ikke en pakkereise av en turoperatør, men bestiller flybilletter selv på nettet, og finner selv frem til et passende hotell?

Nå ønsker Europakommisjonen å gjøre det tryggere for deg å gjøre dette, skriver The Independent.

I dag er pakketurister beskyttet hvis reisen blir kansellert eller en turoperatør eller et flyselskap går konkurs. Men turister som selv syr sammen en ferie bestående av separate bestillinger av flybilletter, hotellovernatting og leiebil, er ikke beskyttet mot annet enn forsinkelser og kanselleringer på flighter innen Europa eller med europeiske flyselskap.

Europakommisjonen har ikke helt spikret de nye reglene, men det er klart at folk som for eksempel bestiller flybilletter, hotellovernatting og leiebil gjennom samme nettside, skal få større rettigheter dersom noe skjærer seg.

- Tidligere fungerte Pakketurdirektivet bra, fordi en agent arrangerte ferien din - reisen, hotell, underholdning. Men i dag fikser mer enn halvparten av reisende dette på egenhånd, og de er ikke dekket under dette direktivet, sa EUs kommisjonær for forbrukerspørsmål, Meglena Kuneva, ifølge The Independent.

I dag tilbyr for eksempel mange flyselskap pakker med hotellovernatting, og også bilutleie gjennom sine nettsider. Under de nye reglene vil flyselskapet i mye større grad være ansvarlig dersom noe skjer slik at kunden ikke får varen hun har bestilt - det være seg at det blir forsinkelser med flyet, kluss med hotellovernatting, eller tull med leiebilavtalen.

Europakommisjonen vil utvide direktivet slik at også folk som fikser ferien på egenhånd på en eller annen måte også er dekket dersom noe skjer, men det er usikkert om de vil få like mange rettigheter som pakketuristene.

Trer i kraft neste år

Meglena Kuneva vil legge frem det nye direktivet senere i oktober, og målet er at det skal tre i kraft neste år. Les mer om Europakommisjonens direktiv om pakkereiser her .


Lurer du på hvilke regler som gjelder i dag? Informasjon finner du hos Pakkereisenemda.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!